Peter Sagan postal tudi evropski prvak

Člansko cestno dirko na evropskem prvenstvu v Plumelecu je dobil slovaški zvezdnik. Jan Polanc med ubežniki.

Objavljeno
18. september 2016 18.28
CYCLING-EUROPEAN-ROAD-CHAMPIONSHIPS
Š. Ro.
Š. Ro.

Plumelec - Na evropskem prvenstvu cestnih kolesarjev, premiernem v članski konkurenci, je v svojem slogu znova zablestel slovaški kolesarski zvezdnik Peter Sagan. Po 236 km je v zadnjih metrih odpihnil tekmece in brez večjih težav dobil šprint manjše skupine. Kolesar iz Žiline je tako po lanskem naslovu svetovnega prvaka dodal še evropsko krono.

Srebro je osvojil Francoz Julian Alaphilippe, bron pa Španec Daniel Moreno, ki je tudi začel ciljni šprint.

Sagan se je večino dirko skrival v glavnini, štiri kilometre do cilja je zasledovanje Italijana Morena Moserja prepustil drugim, a se držal v ospredju zasledovalne skupine. Moser je 30 sekund prednosti zapravil, nato je poizkusil še en Italijan Davide Formolo, ki dolgo ni ostal v ospredju, Sagan pa je v zadnji kilometer vstopil z lahkotnim obračanjem pedal. Ko se je ritem dvignil, jenajprej dobro sledil Moreno, nato pa krenil po desni strani in brez težav pustil tekmece za seboj.

Sagan je tako postal prvi profesionalni kolesar z naslovom evropskega prvaka, EP pa bi sicer moralo biti v Nici, vendar so se tamkajšnji prireditelji prvenstvu odpovedali zaradi varnosti po julijskem terorističnem napadu. »Zelo sem vesel, da sem sploh prvi evropski prvak na cestni dirki. Počaščen sem, da sem bil v slovaških barvah na najvišjem mestu zmagovalnega odra. Kot sem pričakoval, bila je dolga in težka dirka, toda v zadnjem krogu sem čutil, da imam močne noge. Menil sem, da bo treba skočiti, ko se bo pokazala priložnost. Čakal sem in dočakal pravi trenutek za napad. Ne bi uspel brez vestnega dela mojih reprezentančnih kolegov. Njim poklanjam zmago in tudi celi Slovaški, čestitam pa vsem kolesarjem Tinkoffa,« je po dirki dejal Sagan.

Slovenci niso končali v vodilni skupini. V naši reprezentanci je sicer nase opozoril Jan Polanc, s pobegom, ki ga je glavnina zadušila 30 km pred ciljem. Na koncu je bil prvi Slovenec v cilju Matej Mugerli na 51. mestu in z zaostankom 3:12 minute. Polanc je bil 54., Jure Golčer 57., Grega Bole 66., vsi so zaostal 3:43 minute. Janez Brajkovič je končal na 82. mestu, Jan Tratnik pa na 97. mestu.

EP v cestnem kolesarstvu, člani, 232,9 km:

1. Peter Sagan (Slk) 5:34:23

2. Julian Alaphilippe (Fra)

3. Daniel Moreno (Špa)

4. Samuel Dumoulin (Fra)

5. Petr Vakoč (Češ)

6. Rui Costa (Por) vsi isti čas

7. Tony Gallopin (Fra) + 0:03

8. Philippe Gilbert (Bel)

9. Diego Ulissi (Ita)

10. Luis Leon Sanchez Gil (Špa) vsi isti čas

...

51. Matej Mugerli (Slo) 3:12

54. Jan Polanc (Slo) 3:43

57. Jure Golčer (Slo)

66. Grega Bole (Slo) oba isti čas

82. Janez Brajkovič (Slo) 6:05

97. Jan Tratnik (Slo) 13:02