Peterica mladih slovenskih kolesarjev bo kos tudi velesilam

Mlajši člani: v Katrašniku, Pogačarju in Jermanu ima reprezentanca tri velike adute za uspeh na kolesarskem SP. 

Objavljeno
22. september 2017 01.55
Nejc Grilc, poročevalec
Nejc Grilc, poročevalec
Bergen – Dirke v članskih kategorijah vedno dobijo največ pozornosti, tokrat pa v slovenskem taboru z nestrpnostjo pričakujejo tudi cestno preizkušnjo mlajših članov, na kateri bo imela raznolika in zelo dobra peterica odgovor na vsako vprašanje. Kapetan bo vsaj pred štartom Gašper Katrašnik, a se v 191 kilometrih lahko marsikaj spremeni.

Norveški prireditelji svetovnega prvenstva so že s progo članskega kronometra pokazali, da se ne bojijo sprememb. Letos so tudi kolesarji v kategoriji do 23 let ostali brez začetnih kilometrov pred vstopom na kroge, že od štarta bo šlo na ulicah mestnega jedra zares. »Krog je zahteven in zelo tehničen, dobro smo si pogledali vse ovinke, težave bi lahko povzročila gneča na začetku, ko bodo na ozkih cestah še vsi kolesarji zraven. S fanti se dobro poznamo, mislim da imamo pravega kolesarja za vsak razplet, zato se nam ni potrebno bati ničesar,« razmišlja Katrašnik, ki se po današnji dirki poslavlja od kategorije mlajših članov.

Ob njem bosta na visok rezultat merila še najvidnejša predstavnika ljubljanskega Roga Žiga Jerman in Tadej Pogačar, oba sta še lani blestela med mladinci. Na dirki po Sloveniji se je Jerman dobro kosal z najboljšimi šprinterji, Pogačar pa v skupnem seštevku končal z belo majico najboljšega mladega kolesarja. Jerman je bil nad progo navdušen: »Mislim, da mi je pisana na kožo, tudi če bo dež, ne bo nobenega problema, saj je asfalt grob in bo oprijem dober. Proga bo selektivna, a vzponi niso tako težki, da vzdržljivostni šprinter do vrha ne bi zdržal z najboljšimi. Res smo mladi, a se s tem ne obremenjujemo, zagotovo se lahko kosamo z najboljšimi, tudi z velesilami.«

Podobno meni selektor Martin Hvastija, ki je navdušen nad peterico mlajših članov, ob omenjenih bosta nastopila še Matic Grošelj in Izidor Penko. »Glede na razplet se bomo odločili, kdo bo na koncu šprintal, morda lahko v zaključek pridejo le trije ali štirje kolesarji skupaj, a verjamem, da bo za zmago ob koncu potrebno biti tudi hiter. Favoriti so Norvežani, ki bodo na domačih cestah zelo motivirani, pa Francozi in Angleži ... Upam, da se bomo na tem vrtiljaku zelo dobro znašli, vsekakor pa računam na Pogačarja, da bo ob koncu zraven, če bo dirka zares težka,« je bil neposreden Hvastija. Grošelj in Penko bosta pokrivala pobege v prvih krogih dirke, nato se bo sicer zelo uigrana trojica favoritov morala dogovoriti, kdo bo lovil visok rezultat.

Jerman in Katrašnik sta bila po prvem ogledu proge zelo optimistična, Pogačar nekoliko manj: »Pokrajina je zelo slikovita, krog pa tehnično zahteven. Do neke mere mi trasa ustreza, hkrati pa tudi ne najbolj, vse bo odvisno od počutja na štartu. Vsi smo zelo dobri, treba bo biti zelo pozoren, naš kapetan pa ostaja Katrašnik, ki je tudi najbolj izkušen.« Generalko za dirko v Bergnu so mlajši člani opravili na evropskem prvenstvu v Herningu, kjer je Jerman na precej lažji progi prišprintal do desetega mesta, pozneje so formo pilili tudi na skupinskih pripravah na Pokljuki.

Selektor Hvastija se zaveda, da bo neizkušeni vrsti težko, a hkrati opozarja, da pri njih čisto nič ni izključeno. Z vsemi žavbami namazani Jerman skrbi za dobro razpoloženje, Katrašnik vnaša mirnost v izbrano vrsto, Pogačar pa bi bil z izjemnim občutkom za razplet dirke lahko tisti jeziček na tehtnici, ki bo v slovenski tabor še pred nedeljsko dirko članov prinesel izvrsten rezultat s cestne dirke.