Po dolgih 34 letih Francozi spet lahko sanjajo

V nedeljski etapi se je začela krhati popolna dirka Juliana Alaphilippa, ki pa je še vedno v zelo dobrem položaju. Thibaut Pinot deluje najmočnejši, dosegljiva se zdi tudi rumena majica v Parizu.
Fotografija: Julian Alaphilippe je bil na Albisu v težavah, a je omilil svoje izgube. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Julian Alaphilippe je bil na Albisu v težavah, a je omilil svoje izgube. FOTO: Reuters

Prat d'Albis – Izjemen konec tedna v Pirenejih je ponudil spektakularno dirkanje in francosko slavje na slovitem Tourmaletu, karte pa so se v minulih dveh dneh pošteno premešale. Rumeno majico še vedno nosi Julian Alaphilippe, ki je na nedeljskem ciljnem vzponu do Albisa prvič pokazal slabosti, teden dni pred koncem dirke pa najboljšo formo kaže Thibaut Pinot. Lahko prav on končno nasledi Bernarda Hinaulta?
 
Desna roka direktorja dirke Christiana Prudhomma in glavni snovalec trase Toura Thierry Gouvenou si niti v najboljših sanjah ni mogel predstavljati spektakla, ki so ga kolesarji letos uprizorili v Pirenejih. V soboto se je etapa zaključila na Tourmaletu, na dirki po Franciji največkrat obiskanem vzponu, pravi šov pa sta pripravila Thibaut Pinot in Julian Alaphilippe. Pinot je s pomočjo ekipe (in tudi Jumbo Visme, Movistara in Ineosa) diktiral silovit tempo, ki je razredčil vrste kandidatov za rumeno majico in na ciljni črti velikana Pirenejev dvignil roki v zrak za eno največjih francoskih zmag tega tisočletja. 
 
Pred brezštevilno množico gledalcev, ki so pripravili izvrstno kuliso, se je drama odvijala tudi za Pinotom. Mnogi so napovedovali težave Alaphilippa, a je nosilec rumene majice v cilj prišel na drugem mestu, več kot pol minute pa je izgubil Geraint Thomas: »Imel sem res slab dan, že zjutraj sem se počutil slabo, bil sem zelo šibek, zato sem vedel, da bom moral zadnji vzpon odpeljati v svojem ritmu in omiliti izgube. Na koncu niti ni bilo tako slabo, še vedno sem povsem v igri, bomo pa videli, kaj bodo prinesle naslednje etape. Ali še vedno lahko zmagam Tour? Zakaj pa ne.«

Geraint Thomas je posegel po preizkušeni taktiki Ineosa in z vožnjo v svojem tempu omejil izgube proti Pinotu, ki mu zdaj že diha za ovratnik. FOTO: Reuters
Geraint Thomas je posegel po preizkušeni taktiki Ineosa in z vožnjo v svojem tempu omejil izgube proti Pinotu, ki mu zdaj že diha za ovratnik. FOTO: Reuters

 

Vsak dan bolj razmišlja o Parizu

 
Thomasu ni bilo prav veliko do pogovorov, čakala ga je analiza v ekipnem avtobusu Ineosa, veliko bolj zgovoren pa je bil Alaphilippe, ki je z odliko prestal prvi pravi test v gorah. »Zame je vsak dan in vsaka etapa le še bonus, na tem Touru sem že dosegel več, kot sem pričakoval. Nikoli si nisem mislil, da bom na vrhu Tourmaleta v igri za etapno zmago, vedel sem, da sem v dovolj dobri formi, da se lahko vsaj poizkusim boriti z najboljšimi, a nisem verjel, da mi bo uspelo,« je o sobotni vrhunski predstavi povedal Alaphilippe. Sledilo je neizbežno vprašanje o skupni zmagi, na katerega je odgovoril: »Rumena majica v Parizu? Res ne vem, kaj lahko pričakujem, vsak dan bom napadel posebej, upam, da jo bom nosil čim dlje. Bližje kot bomo Parizu, bolj bom razmišljal, če je to res možno.« 


 
Nedeljska etapa s štirimi kategoriziranimi vzponi je bila še bolj odprta, do druge etapne zmage na tem Touru je z odlično vožnjo prišel Simon Yates, ki je edini zdržal iz ubežne skupine do cilja. Zmaga Britanca je ostala nekoliko v ozadju, prava drama se je odvijala v skupini s favoriti. Osrednji akter je bil tudi tokrat Pinot, njegovemu pospeševanju je bil dolgo kos le Egan Bernal, nazadnje je popustil tudi Kolumbijec, krhati pa se je začela tudi doslej popolna dirka Alaphilippa. 

Alaphilippe na cilju nedeljske etape. FOTO: AFP
Alaphilippe na cilju nedeljske etape. FOTO: AFP

 
Nosilec rumene majice je morda predolgo poizkušal vztrajati s Pinotom in porabil preveč moči, zatem je zdrsnil do skupine z Geraintom Thomasom, v zaključku pa je tudi Valižan proti Alaphilippu pridobil nekaj sekund. Še vedno ima Francoz dobro minuto in pol naskoka v skupnem seštevku, a mu bo dan premora prišel še kako prav, saj je na ciljni črti izgledal popolnoma izmučen. Na tretjem mestu je Steven Kruijswijk, ki ima za seboj odličen vikend in predvsem podporo zelo močne ekipe Jumbo Visme, na četrtem mestu pa že najdemo Pinota, ki je v Pirenejih izničil ves zaostanek, ki si ga je nabral v ponedeljkovi etapi z bočnim vetrom. 
 

Pinot in Alaphilippe polnita naslovnice 

 
»V teh dneh se počutim izvrstno, dobro sem tempiral formo in to se je pokazalo na vzponih. Danes sem se počutil dobro, zato sem želel to izkoristiti z napadom in na koncu sem spet pridobil kar nekaj dragocenih sekund, čeprav bi mi bolj ustrezalo, če bi bil vzpon še nekoliko težji. Alpe so še pred nami in če bom dobro formo zadržal do takrat, potem je mogoče vse,« je bil zadovoljen po 15 etapah morda prvi favorit za zmago v Parizu. 

V siju boja za rumeno majico je zmaga Simona Yatesa (neupravičeno) utonila nekolko v pozabo. FOTO: AFP
V siju boja za rumeno majico je zmaga Simona Yatesa (neupravičeno) utonila nekolko v pozabo. FOTO: AFP

 
Naslovnice francoskih časnikov so polne fotografij dveh trenutno največjih junakov naroda, svoj lonček je pristavil tudi predsednik Emmanuel Macron, ki se je na vrhu Tourmaleta slikal s Pinotom in Alaphilippom. Kdo od njiju bo na koncu uvrščen višje, bo pokazal čas, v Alpah bomo od četrtka do sobote dobili odgovor na to, če lahko Francija po 34 letih spet dočaka domačega zmagovalca rumene pentlje, po vikendu v Pirenejih pa je jasno, da vsaj sanjajo o tem zagotovo lahko. Toliko upanja med galskimi petelini že dolgo ni bilo čutiti. 


 

Komentarji: