Po grdem padcu jo je odnesel brez posledic

Primož Roglič je odstopil na klasiki v San Sebastianu. Na EP zlato v Italijo, Bujakova in Batageljeva sta bili povsem v ospredju.
Fotografija: Eugenia Bujak (desno) v šprintu ni mogla slediti pospeševanju evropske prvakinje Marte Bastianelli. Foto Reuters
Odpri galerijo
Eugenia Bujak (desno) v šprintu ni mogla slediti pospeševanju evropske prvakinje Marte Bastianelli. Foto Reuters

Glasgow – Pester kolesarski konec tedna sta zaznamovala nesreča Primoža Rogliča, ki se je na srečo končala brez hujših posledic za slovenskega junaka Toura, in ženska dirka na evropskem prvenstvu v Glasgowu, kjer sta se dobro odrezali Eugenia Bujak in Polona Batagelj.

Razgibana baskovska klasika v San Sebastianu je za junake Toura priložnost, da še enkrat izkoristijo dobro formo pred odhodom na počitnice, kar 34 od 38 izvedb dirke so dobili kolesarji, ki so pred tem dirkali tudi v Franciji. Težka dirka v San Sebastianu bi morala biti tudi zadnja za Primoža Rogliča v prvem delu sezone, a se sobotno popoldne ni razpletlo po njegovih načrtih.

LottoNl-Jumbo je dirkal zelo dobro, v prvi skupini so imeli pet kolesarjev, ki so z napadi utrujali tekmece, še dobrih 20 kilometrov pred ciljem so bili v odličnem položaju, nato pa se je zgodil grd padec. Kolesar Dimension Date Ben King je opravil svoje delo na čelu glavnine in pogledal nazaj, da bi našel svoje ekipne kolege. Ob tem ga je zaneslo in v padcu se je na tleh znašlo dobrih 20 kolesarjev, med njimi je bil tudi Roglič, ki je dirko predčasno končal, a se je na srečo izognil hujšim poškodbam, odnesel jo je le z nekaj odrgninami.

»Dirka se je za nas odvijala odlično, tudi po vzponu na Jaizkibel, ki je velikokrat odločal na tej dirki, smo imeli v prvi skupini še vedno štiri kolesarje. Nato sta Antwan Tolhoek in Steven Kruijswijk nekajkrat napadla, predvsem zato, da bi utrudila tekmece in Primožu omogočila, da si v zavetrju nabere dovolj moči za zaključni vzpon. Nato se je zgodil padec in naši načrti so šli po zlu, seveda smo razočarani, a je najbolj pomembno, da jo je Primož odnesel brez resnih poškodb, kar me zelo veseli,« je razplet v San Sebastianu opisal športni direktor Lotta Frans Maasen. 


 

Ogrožen nastop Lande na Vuelti


Precej manj sreče kot Roglič sta imela ob padcu Egan Bernal in Mikel Landa. Bernal ima zlomljenih več obraznih kosti, čaka ga daljša rehabilitacija, Landa pa si je ob padcu zlomil vretence. Po prvih preiskavah so mu zdravniki predpisali dva do tri tedne popolnega mirovanja, zaradi česar je močno ogrožen njegov nastop na španski Vuelti, ki se začne 24. avgusta. Landa bi moral biti na Vuelti kapetan Movistara in eden glavnih kandidatov za skupno zmago, tako pa bo, tudi če se bo lahko pojavil na štartu, daleč od prave tekmovalne forme.

Klasiko v San Sebastianu je z napadom na zadnjem vzponu dobil Julian Alaphilippe, ki je potrdil odlično formo s Toura, kjer je osvojil pikčasto majico. V šprintu mu Bauke Mollema ni bil kos, tempa najboljših pa ni zdržal Jan Polanc, ki je na 34. mestu zaostal dve minuti in 22 sekund.
 

Za šprint je zmanjkalo moči


Na ženski cestni dirki na evropskem prvenstvu v Glasgowu so se potrdile napovedi selektorjev, da so na takšni progi možni različni razpleti in da o evropski prvakinji ne bo nujno odločal ciljni šprint. Krogi po ulicah Glasgowa so bili polni tehnično zahtevnih ovinkov, trije vzponi pa so bili dovolj za precej veliko selekcijo v glavnini. Dolgo je kazalo, da se bosta za zmago pomerili Nizozemka Anna van der Breggen in Italijanka Elisa Longo Borghini, a sta ubežnici preveč taktizirali in glavnina ju je tik pred vstopom v zadnji kilometer ujela, večino dela so opravile kar Nizozemke, čeprav so imele olimpijsko prvakinjo van der Breggnovo v ospredju.

Medalistke z EP v Glasgowu - Marianne Vos (levo), Marta Bastianelli in Lisa Brennauer. 
Medalistke z EP v Glasgowu - Marianne Vos (levo), Marta Bastianelli in Lisa Brennauer. 


V boju za zmago je bilo okrog 30 kolesark, med njimi tudi Polona Batagelj in Eugenia Bujak, ki je bila med dirko ves čas blizu čela skupine in dobro nadzorovala potek dogajanja. Pred šprintom je v zadnjem kilometru na vetru popravljala svoj položaj, potem pa v šprintu višje od 13. mesta ni mogla. »Vesela sem z doseženim, dirka je bila zelo težka, v prvih dveh krogih sem se komaj prebila v ospredje, potem pa je bilo nekoliko lažje,« je po dirki povedala Bujakova, selektor Gorazd Penko pa je dodal: »Malo ji manjka poguma v prerivanju v šprintih, kot je bil danes. Pokazala pa je, da je izredno dobro pripravljena, z današnjo predstavo sem zelo zadovoljen.«

Evropska prvakinja je postala Italijanka Marta Bastianelli, ki je po levi strani ceste kot blisk švignila mimo šprinterskega vlaka Nizozemk, Marianne Vos pa se je morala zadovoljiti z »le« drugim mestom, taktična računica Nizozemk se tokrat ni izšla. Bron je pripadel Nemki Lisi Brennauer, Polona Batagelj pa je dirko zaključila na 27. mestu.

 

Preberite še:

Komentarji: