Nova kolumbijska zmaga, Roglič ostaja v rdečem

Primož Roglič ostaja v rdeči majici, Valverde se je vrnil na drugo mesto.
Fotografija: Sergio Higuita je zmagovalec 18. etape dirke po Španiji. Foto: AFP
Odpri galerijo
Sergio Higuita je zmagovalec 18. etape dirke po Španiji. Foto: AFP

Becerril de la Sierra - Napadi so se vrstili drug za drugim, a Rogliča niso mogli streti. Primož Roglič ostaja trdno na vrhu v skupnem seštevku dirke po Španiji in po današnji predstavi sodeč, bo tako tudi v nedeljo v Madridu. 

Ubežniki so dokaj hitro zapustili glavnino, najprej je kazalo, da gresta po današnjo zmago mladi Tao Geoghegan Hart in Wout Poels iz Ineosa.

Organizirala sta lepo skupinico kolesarjev, ki je vse do predzadnjega klanca ostala skupaj. Miguel Lopez je skupaj z Astano napadel rdečo majico že takoj na začetku predzadnjega klanca, vendar neuspešno, Roglič je hitro priključil. Žal pa Tadej Pogačar ni mogel slediti najhitrejšim, odpadel je na zadnjem klancu.

Primož Roglič, Alejandro Valverde, Rafal Majka in Miguel Lopez so sami lovili Higuito, vendar jim ga ni uspelo ujeti, zaostali so 15 sekund.

 

Skupni seštevek


1. Primoč Roglič (Jumbo-Visma)
2. Alejandro Valverde (Movistar Team) +2:50
3. Nairo Quintana (Movistar Team) +3:30
4. Miguel Angel Lopez (Astana Pro Team) +4:17
5. Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) +4:48

"Roglič je res močen, ne vem, kaj naj naredim z njim, res je močen, ampak ostajata še dva težka dneva in bom videl, kaj lahko naredim." Je v cilju izjavil Alejandro Valverde.

"Na zadnja dva klanca sem šel do konca, nisem mogel držati prvih, malce sem razočaran, imel sem slab dan, vendar sta še dva dneva. Mislim, da bosta obe etapi spet zelo hitri od samega začetka," je izjavil Tadej Pogačar, ki je izgubil belo majico in je zdaj na petem mestu v skupnem seštevku. 

"Danes ni bilo napak, odlično moštveno delo, danes je bilo vse v redu. Še vedno jo bom branil oz. se boril za rdečo majico. Moram biti zbran, na taki dirki se lahko v trenutku vse spremeni," je v cilju izjavil Primož Roglič.

PrimoŽ Roglič na Puerto de Navacerradi. Foto: AFP
PrimoŽ Roglič na Puerto de Navacerradi. Foto: AFP

 

 

Addy Engels, Rogličev trener: Naredili smo napako, vendar smo imeli tudi srečo


Naš poročevalec iz Španije Miha Hočevar se je o včerajšnji etapi pogovarjal s tehničnim direktorjem in trenerjem v moštvu Jumbo Visma: »Naredili smo veliko taktično napako, ki pa nas k sreči ni stala Rogličeve uvrstitve. Res je, morali bi biti v tako množičnem pobegu oziroma ne bi smeli toliko kolesarjev spustiti v beg. Potem smo se trudili, da zmanjšamo razliko in da jih do konca etape ujamemo, a ni šlo. Ne bi se smelo zgoditi to, da je Primož ostal sam, ne predstavljam si, da bi dobil defekt ali imel kako drugo okvaro na kolesu, ne vem, kaj bi lahko naredil v takem trenutku. Movistar je veliko 'pripomogel', da je Primož ostal sam, ampak vse se je končalo, kot da ni nič bilo, Primož še vedno vodi za pol tretjo minuto in za nas ni pomembno, ali je za njim Quintana ali Valverde.« Je povedal Addy Engels.

Tadej Pogačar je Lopezu vrnil belo majico. Foto: AFP
Tadej Pogačar je Lopezu vrnil belo majico. Foto: AFP



 

Preberite, kaj se dogaja z Luko Mezgecem



 

Potek 18. etape


17.18 
1. Sergio Higuita (EF Education First)
2. Primož Roglič (Jumbo-Visma) +15”
3. Alejandro Valverde (Movistar Team)
4. Rafal Majka (Bora-Hansgrohe)
5. Miguel Angel Lopez (Astana Pro Team) +17"
17.15 Roglič je drugi, Valverde tretji, Tudi Pogačar je že v cilju.
17.13 Sergio Higuita  (EF Education First)  je zmagovalec osemnajste etape!!
17.11 Higuita gre v zadnji kilometer današnje etape, zasledovalci so 23 sekund za njim.
17.09 Roglič ne dela izmenjav, verjetno čaka Pogačarja.
17.07 Še 5 km do cilja, Higuiti bo uspelo, 35 sekund ima prednosti.
17.06 Pogačar je virtualno zdrsnil na 5. mesto v skupnem seštevku! Še vedno je minuto za Lopezom in Rogličem ter Valverdejem in Majko!
17.03 Sergio Higuita bo kot kaže vrnil Pogačarju "tubular za klinčer" kar mu je storil na letošnji dirki po Kaliforniji!?
17.01 Do cilja je 10 km, Pogačar ne more ujeti Rogliča! 
16.57 Pogačar in Quintana zaostajata skoraj minuto za Rogličem, ki je še vedno z Lopezom, Valverdejem in Majko. 
16.54 Do cilja je 19 km, Higuita ima 40 sekund prednosti.
16.52 Pogačar ne more dohiteti Rogliča, kot kaže bo počakal Quintano.
16.49 Sergio Higuita (EF Education First) je že na poti v dolino, 47 sekund za njim so: Alejandro Valverde (Movistar Team), Miguel Ángel López (Astana Pro Team), Rafal Majka (Bora-Hansgrohe), Primož Roglič (Jumbo-Visma), Tadej Pogačar je tik za njim sam, lovijo ga Nairo Quintana (Movistar Team), Carl Hagen (Lotto-Soudal), Louis Meintjes (Dimension Data)
16.46 Rogliču ne morejo do živega! Če ne bo kake nesreče, bo stal na najvišju stopnici v Madridu.
16.44 Pogačar bo kmalu ujel Rogliča in ostale, do vrha klanca je samo še 1 km!
16.42 Pogačar nabira sekunde proti Quintani, spet bo na stopničkah. Quintana je "odvrgel sidro!"
16.40 Quintana je odpadel od Pogačarja. 
16.38 Lopez, Roglič in Valverde so nekaj metrov pred Pogačarjem in Quintano in Majko.
16.36 Lopez napada! Brez uspeha, Majka napada, brez uspeha, Pogačar je v težavah, Lopez napada!!
16.34 Roglič in Pogačar nimata težav s tekmeci. Vprašanje je le ali bo kdo od njiju napadel, Rogliču ni treba, Pogačar pa mora osamiti Quintano, če hoče nazaj na stopničke, do vrha klanca je še 5 km, do cilja 30 km.
16.26 Sergio Higuita (EF Education First) je sam pred zasledovalci: Omar Fraile (Astana Pro Team), Miguel Ángel López (Astana Pro Team), Jonas Koch (CCC Team), Tao Geoghegan Hart (Team Ineos), Tobias Ludvigson (Groupama-FDJ), Nick Schultz (Mitchelton-Scott), Geoffrey Bouchard (Ag2r La Mondiale), Hermann Pernsteiner (Bahrain-Merida), Wout Poels (Team Ineos), Louis Meintjes (Dimension Data), Óscar Rodríguez (Euskadi-Murias), Nelson Oliveira, Alejandro Valverde, Marc Soler, Nairo Quintana (Movistar Team), Rafal Majka (Bora-Hansgrohe), Carl Hagen (Lotto-Soudal), Neilson Powless, Sepp Kuss, Primož Roglič (Jumbo-Visma), Tadej Pogačar (UAE Team Emirates)
16.24 Kolesarji so že na zadnjem klancu današnje etape, Puerto de Cotos je dolg skoraj 14 km! 
16.22 Roglič ima spet dva pomočnika, kot kaže sta ga dohitela Kuss in Gesink, ujeti so tudi ostali ubežniki, samo še Higuita je spredaj, Lopez je tudi ujet, Roglič je videti izvrstno, prav tako Pogačar.
16.18 Sergio Higuita (EF Education First) solira proti cilju, 34 sekund za njim so zasledovalci, 1:11 je Lopez in 1:40 Roglič. Ni še nevarnosti!
16.11 Še vedno se spuščajo v dolino, Pogačar in Roglič se varno peljeta z ostalimi favoriti. Do cilja je 42 km, Lopez si je napbral že 1:30 prednosti!




16.07 Kolesarji so zdaj na spustu, upajmo, da bo kateri od Rogličevih pomočnikov dohitel favorite in tako spet lahko pomagal na zadnjem klancu današnje etape. Higuita je zdaj sam v ospredju, rdeča majica zaostaja pol drugo minuto.
16.05 Novih 10 točk za Boucharda na tretjem gorskem cilju:
Puerto de la Morcuera (kat-1, km 120.8)
1. Geoffrey Bouchard (Ag2r La Mondiale), 
2. Óscar Rodríguez (Euskadi-Murias),
3. Louis Meintjes (Dimension Data), 
4. Sergio Higuita (EF Education First), 
5. Hermann Pernsteiner (Bahrain-Merida)
16.03 Quintana bo najbrž prvi odpadel od favoritov, tako, da bo Valverde tudi ostal sam, do cilja je še celih 52 km, tako zgodnje osamitve favoritov pa res nismo pričakovali. Lopeza je počakal pomočnik, dobil je zavetrje in zdaj se hitro oddaljuje iz Rogličevega obzorja.
15.59 Kuss je opravil svoje delo, Roglič je sam, zdaj bo šlo mož na moža! Pogačar je prevzel taktirko!
15.56 Roglič ima samo enega pomočnika ob sebi, Pogačar nobenega, Quintana se mirno vozi za Rogličem, Lopez ima nekaj sekund prednosti.
15.54 Do vrha klanca sta še 2 kilometra. Do cilja etape 58 km.
15.52 Lopeza bo ujel Kuss, Rogličev pomočnik. 
15.50 Konec je z Astaninim napadom, samo Fuglsang se še trudi, za njim je Lopez, sledi Valverde, Lopez je skočil, nihče mu ne sledi!! 
15.48 Roglič in Pogačar sta videti neomajana, kot bi čakala da napadeta! Astana se trudi, vendar brez uspeha.
15.44 Pogačar se je pomaknil pred Rogliča! Ali Tadej pripravlja "kontro" Astaninim pomočnikom? Do vrha je še manj kot 5 km, ubežniki so 3 minute pred glavnino!
15.42 Astanini kolesarji peštajo pedale! Pred Rogličem je samo še en njegov pomočnik, ostala dva se vozita za njim, kjer pa nista v veliko pomoč, razen seveda v primeru, da se Rogliču povari kolo ali kaj podobnega. Tudi Pogačar je blizu.
15.39 Alarm!! Astana je napadla že na začetku klanca, kolesarji Jumbo Visme odpadajo po tekočem traku, bo Roglič ostal spet sam. 
15.37 Kolesarji so že na tretjem klancu. Puerto de la Morcuera je dolg 10,3 km, povprečna strmina je 6,7 odstotna.
15.31 Na dirki ni nič razburljivega, zato predlagam, da si preberete pogovor z Lukom Mezgecem, ki je nesrečno padel v 14. etapi. Pogovor z njim je opravil urednik Poleta Primož Kališnik.
15.29 Louis Meintjes (Dimension Data) in Jonas Koch (CCC Team) hočeta biti ubežnika pred ubežniki. Do cilje je 66 km, glavnina zaostaja 5 minut.
15.05 Ubežniki se ne trudijo preveč, njihova prednost je še vedno 5 minut. Glavnina je mirna, mogoče utrujena od včerajšnje etape?
14.58 Do cilja je 88 km, glavnina zaostaja 5 minut.
14.55 Drugi gorski cilj:
Puerto de la Morcuera (kat-1, km 78.2)
1. Geoffrey Bouchard (Ag2r La Mondiale), 
2. Tao Geoghegan Hart (Team Ineos),
3. Wout Poels (Team Ineos), 
4. Nelson Oliveira (Movistar Team), 
5. Omar Fraile (Astana Pro Team)
14.48 Geoffrey Bouchard (AG2R La Mondiale) je zmagovalec drugega današnjega gorskega cilja, s tem je še povečal prednost v točkovanju gorski ciljev.
14.47 Kaže, da so kolesarji Ineosa dobili ukaz, da morajo danes slaviti v etapi. Med sedmimi ubežniki sta dva Poels in Tao Geoghegan Hart. Ineos je skoraj neviden na letošnji Vuelti, da ne pišemo o Katjuši. Poels je pred štartom letošnje Vuelte obljubljal celo stopničke, zdaj pa je več kot eno uro za Rogličem. 
14.43 Voda gre v Rogličev bidon oz. na Rogličev mlin, nihče ne napada, ubežniki so že 5:30 min pred njim, vendar vmes ni nikogar, ki bi ogrožal rdečo majico.
14.40 Še 3 km do vrha drugega klanca. V glavnini je vse mirno, Jumbo Visma narekuje tempo, Roglič se vozi na tretji, četrti poziciji.  
14.25 Avstrijec Hermann Pernsteiner (Bahrain-Merida)  se je končno priključil ubežnikom. 
14.23 Kolesarji so že pri podplatih drugega današnjega klanca. Puerto de la Morcuera je dolg 13,2 km, povprečni naklon je 5 odstotni. Geoffrey Bouchard (Ag2r La Mondiale), Sergio Higuita (EF Education First), Tobias Ludvigson (Groupama-FDJ), Nick Schultz (Mitchelton-Scott), Louis Meintjes (Dimension Data), Wout Poels, Tao Geoghegan Hart (Team Ineos), za njimi so 16 sekund: Nelson Oliveira (Movistar Team), Omar Fraile (Astana Pro Team), Jonas Koch (CCC Team), Neilson Powless (Jumbo-Visma), Óscar Rodríguez (Euskadi-Murias), potem sledi še +1:07, Hermann Pernsteiner (Bahrain-Merida), glavnina je 1:20 min zadaj.

14.14 Trenutno je sedem ubežnikov: Geoffrey Bouchard (AG2R La Mondiale), Sergio Higuita (EF Education First), Tobias Ludvigson (Groupama-FDJ), Louis Meintjes (Dimension Data), Nick Schultz (Mitchelton-Scott), Tao Geoghegan Hart (Team Ineos) in Wout Poels (Team Ineos). Do cilja je 111 km, Roglič zaostaja 1:34.

Tadej Pogačar je največje presenečenje letošnje Vuelte. FOTO: Miha Hočevar/Delo
Tadej Pogačar je največje presenečenje letošnje Vuelte. FOTO: Miha Hočevar/Delo


14.03 Pet kolesarjev se je pridružilo Meintjesu in Higuiti, glavnina je dvajset sekund zadaj.
14.01 Louisa Meintjesa se spomnimo s svetovnega prvenstva v Firencah leta 2013. V kategoriji mlajših članov (U23) je bil drugi, nekaj metrov za Matejem Mohoričem.
13.55 Poels še ni odločen, ali bi bežal ali ne, lovita ga dva hribolazca Louis Meintjes (Dimension Data) in René Higuita (EF Education First). 
13.50 Ubežniki so že čez prvi gorski cilj:
Puerto de Navacerrada (kat-1, km 40.3)
1. Wout Poels (Team Ineos), 
2. Geoffrey Bouchard (Ag2r La Mondiale),
3. Omar Fraile (Astana Pro Team),
4. Darwin Atapuma (Cofidis), 
5. Pierre Latour (Ag2r La Mondiale)

13.43 Do vrha klanca je še 1 km! Vse je mirno okoli Rogliča.
13.40 Klanec je dolg 11,8 km, povprečni naklon je 6,3-odstotni.
13.35 Kolesarji so že na prvem klancu, Wout Poels (Team Ineos) … Hermann Pernsteiner (Bahrain-Merida), Thomas de Gendt
… in še 14 kolesarjev je 27 sekund pred glavnino.

Primož z Loro in Levom pred startom današnje etape. FOTO: Miha Hočevar/Delo
Primož z Loro in Levom pred startom današnje etape. FOTO: Miha Hočevar/Delo


13.20 Naš poročevalec iz Španije Miha Hočevar je sporočil, da se Primož in Tadej odlično počutita, da sta se ogrevala dobre volje in nista videti izčrpana od včerajšnjega »festivala hitrosti«. Primoža so obiskali najbližji, sin Lev, Lora ter Primož Čerin, ki je stalno v Rogličevi bližini.
13.13 Cavagni sta se najprej pridružila Will Barta (CCC Team) in Steve Morabito (Groupama-FDJ), kmalu zatem pa še štirje: Yukiya Arashiro (Bahrain-Merida), Owain Doull (Team Ineos), Jesus Ezquerra (Burgos BH) in Fernando Barcelo (Euskadi-Murias).
13.02 Prvi klanec je že na 40 kilometru dirke.
12.58 Rémi Cavagna (Deceuninck-Quick Step) solira 14 sekund pred glavnino. Drugo leto med elitneži, bivši svetovni prvak v kronometru med člani U23.
12.54  Geoffrey Bouchard (AG2R La Mondiale) in Dylan Teuns (Bahrain-Merida) sta najbolj napadalna.
12.43 Spet so se napadi začeli s startne črte!
12.40 Osemnajsta etapa se je začela!

Primož Roglič na ogrevanju pred današnjim startom. FOTO: Miha Hočevar/Delo
Primož Roglič na ogrevanju pred današnjim startom. FOTO: Miha Hočevar/Delo




 

Komentarji: