Po Kaliforniji: Cavendish dobil prvo etapo, blizu tudi Kocjan

Začela se je kolesarska dirka Po Kaliforniji, na kateri slovenske barve zastopata Jure Kocjan in Jani Brajkovič.

Objavljeno
11. maj 2015 09.57
Tour of California Cycling
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Sacramento - Vzporedno z bolj slovitim Girom se je onstran luže začela kolesarska dirka Po Kaliforniji. Vseeno zvezdnikov ne manjka, v uvodni etapi je z zmago proslavljal Britanec Mark Cavendish. V finišu je po skoraj petih urah dirke in 204 kilometrih vožnje s štartom in ciljem v Sacramentu ugnal Slovaka Petra Sagana in Jean-Pierra Druckerja iz Luksemburga.

Za Cavendisha je bila to že 10. zmaga v sezoni, za nagrado pa si je na dirki, ki praznuje 10. obletnico in velja za eno najpomembnejših v Severni Ameriki, kot prvi nadel majico vodilnega. V šprintu je Cavendishu tokrat izredno pomagal sotekmovalec pri Etixx - Quick-Stepu Mark Renshaw. »Pravilno smo taktično izpeljali zaključek. Ko sem videl Sagana v zavetrju, sem vedel, da bo etapa moja,« je dejal zmagovalec.

Na dirki bosta nastopala tudi dva Slovenca, Jure Kocjan in Jani Brajkovič, oba si kruh služita v ameriških ekipah. V prvi etapi sta oba v cilj prišla v času zmagovalca, Kocjan je bil 13., Brajkovič pa 46.

Kolesarje zdaj čaka novih 193 kilometrov med Nevada Cityjem in Lodijem. Po današnji o zmagovalcu dirke bo bržkone odločal 24-kilometrski kronometer v šesti etapi in sedma kraljevska etapa z vzponom na Mount Baldy.