Po Kataloniji: mraz in sneg skrajšala etapo, najhitrejši Bouhanni

Slovenska dvojica kolesarjev Bahrain-Meride se ni izkazala, Jani Brajkovič je bil nekoliko hitrejši kot Domen Novak.

Objavljeno
23. marec 2017 19.54
CYCLING-ESP-VOLTA-CATALUNYA
J. P.
J. P.

Igualada - Četrta etapa 97. izvedbe kolesarske dirke Po Kataloniji, ki je udeležence vodila po 134 kilometrov dolgi progi od La Seu d'Urgeila do Igualade, se za prireditelje ni začela po načrtih, saj so jo bili prisiljeni zaradi snega in nizkih temperatur na štartu skrajšati, ceste so bile namreč prenevarne, spust pa bi zagotovo povzročil neželene preglavice. Tako so tekmovalci namesto prvotno predvidenih 194 »zgrizli« šestdeset kilometrov manj, na tej razdalji sta bila dva kategorizirana vzpona, a najnižje kategorije.

Zmagovalca je odločil skupinski šprint, v katerem je imel najmočnejše noge Cofidisov 26-letni Francoz Nacer Bouhanni, ki ima zdaj s te dirke že tri etapne zmage, dveh se je veselil lani, a nato že tretji tekmovalni dan odstopil. V skupini še 57 kolesarjev, ki so ciljno črto prečkali v času zmagovalca, so bili tudi vsi najvišje uvrščeni v skupni razvrstitvi na čelu z Američanom Tejayom van Garderenom (BMC), ki tako še naprej udobno nosi majico vodilnega: »Pričakoval sem napade in jih na zadnjem vzponu dočakal. Jasno, da tekmeci ne bodo dopustili, da pridem v Barcelono kot vodilni brez truda. Napade smo zaenkrat odbili in ne slepimo se: še jih bomo morali. Do cilja je še kar nekaj vzponov in garanja, toda zaupam ekipi in lastnim sposobnostim in verjamem, da bom zmagal.«

Slovenska dvojica zastopnikov Bahrain-Meride se ni izkazala, nekoliko uspešnejši je bil Jani Brajkovič, ki je zaostal dve minuti in pol, medtem ko je bil Domen Novak še dodatne štiri minute počasnejši. Oba sta skupno nekaj mest izgubila. Jutri čaka udeležence razgibana peta etapa na 182 kilometrov dolgi progi med Vallsom in Tortoso.

IZIDI ČETRTE ETAPE

1. Nacer Bouhanni (Fra, Cofidis) 3;04:27
2. Davide Cimolai (Ita, FDJ)
3. Daryl Impey (JA, Orica-Scott)
4. Alexander Edmondson (Avst, Orica-Scott)
5. Dion Smith (NZ, Wanty-Gobert) - vsi v času zmagovalca
134. Janez Brajkovič (Slo, Bahrain-Merida) + 2:36
154. Domen Novak (Slo, Bahrain Merida) 6:42

SKUPNO (4/7)

1. (1.) Tejay van Garderen (ZDA, BMC) 13;29:00
2. (2.) Samuel Sanchez (Špa, BMC) 0:41
3. (3.) Geraint Thomas (VB, Sky) 0:44
4. (4.) Alejandro Valverde (Špa, Movistar) 0:45
5. (5.) Christopher Froome (VB, Sky) 0:49
119. (116.) Janez Brajkovič 29:09
148. (134.) Domen Novak 34:47