Po mojstrskem pobegu brez zmage, a z vodstvom (VIDEO)

Matej Mohorič je bil v tretji etapi Binck Bank Toura četrti, oblekel je tudi zeleno majico vodilnega v Belgiji.
Fotografija: V četrti etapi bo Matej Mohorič dres državnega prvaka zamenjal za zeleno majico. Foto AFP
Odpri galerijo
V četrti etapi bo Matej Mohorič dres državnega prvaka zamenjal za zeleno majico. Foto AFP

Čeprav se mu torkov kronometer ni izšel po željah, je kapetan Bahrain Meride Matej Mohorič zadržal formo z evropskega prvenstva in v tretji etapi Binck Bank Toura pokazal konkurenci, da v lovu za skupni seštevek misli resno. Za etapno zmago se mu ni izšlo, bil je četrti, zelena majica vodilnega pa je lepa tolažilna nagrada.

S prvo odločilno etapo v boju za skupno zmago na nekdanjem Eneco Touru, ki je v zadnjih letih dobil novega sponzorja, Matej Mohorič ni opravil najbolje. V Bahrain Meridi so mu dodelili status kapetana, na kronometru pa je izgubil skoraj minuto. »Ne morem biti zadovoljen z doseženim, čeprav sem odpeljal približno tako hitro, kot smo načrtovali. Konkurenca je bila precej hitrejša, nisem si mislil, da bom izgubil skoraj minuto, ki jo bom poizkušal v naslednjih dneh nekako dobiti nazaj,« je Mohorič povedal po torkovi vožnji na čas v nizozemskem Venrayju, ki je pripadla švicarskemu specialistu Stefanu Küngu.
 

Šel je v lov za odbitne sekunde


O formi Mohoriča že na evropskem prvenstvu ni bilo dvoma, enotedensko dirko na Nizozemskem in v Belgiji, ki spada med najbolj prestižne v svetovni seriji, si je kot enega glavnih ciljev drugega dela sezone označil že spomladi. Višinske priprave na Livignu so se obrestovale, kljub vsemu pa ga nihče ni pričakoval v zeleni majici vodilnega že tako kmalu. V tretji etapi se je podal v pobeg, ki je bil na zahtevnih cestah v okolici Antwerpna na koncu uspešen. »V beg sem šel predvsem zato, da na vmesnem šprintu poberem odbitne sekunde, a smo se nato hitro dogovorili, da bomo sodelovali do cilja in poizkušali tudi zmagati etapo,« je taktično odločitev za tretjo etapo opisal 16. z evropskega prvenstva, ki je imel v ospredju za družbo še četverico.

Mohorič je eden najbolj priljubljenih kolesarjev tudi zato, ker vedno dirka agresivno in išče pot do zmage, v zadnjih letih pa so njegovi pobegi vse večkrat uspešni. Žal se tega zavedajo tudi tekmeci, ki so bili včeraj s skupnimi močmi boljši od Podbličana: »Kolegi iz pobega so vedeli, da sem najmočnejši, zato mi niso dopustili, da bi dobil še etapo. To je kolesarstvo, sploh se ne pritožujem glede tega, a mi je nekoliko žal, ker sem želel ekipi priboriti še to. Vseeno smo si priborili kar lepo prednost, zelena majica pa je dobra tolažilna nagrada.«


 

Čaka ga tudi flamski Muur


Vsaka majica vodilnega na dirkah svetovne serije je velik dosežek sam po sebi, Mohorič jo bo poizkušal zadržati vse do konca, čakajo ga še štiri etape. Napeto bo vse do nedelje, ko se bo dirka povzpela tudi na Muur de Geraardsbergen, enega najbolj slovitih vzponov z dirke po Flandriji. »Zagotovo bom majico poizkušal zadržati, a je Sean de Bie za menoj le sekundo in tudi on bo naredil vse, da mi jo takoj sleče. Bomo videli, kako se bo odvijalo, seveda jo želim nositi do konca, a so pred nami še težke etape in najbrž bo končna odločitev znana šele v nedeljo,« je zaključil Mohorič, ki ima pred ostalimi favoriti za skupno zmago že dobre pol minute naskoka.

Dobro dirka tudi Jan Polanc, ki je bil na kronometru pred Mohoričem, včeraj pa je etapo končal v glavnini in prav tako meri na čim višjo končno uvrstitev, trenutno na 30. mestu za rojakom zaostaja točno za minuto.

Komentarji: