Po prespani noči Roglič že z užitkom na trening za cestno dirko

Slovenski zvezdnik je potrdil nastop na nedeljski cestni dirki SP, Tadej Pogačar pa je prestal že dva dopinška testa.
Fotografija: Primož Roglič (levo) in Jan Tratnik sta včeraj opravila peturni trening. FOTO: Miha Hočevar
Odpri galerijo
Primož Roglič (levo) in Jan Tratnik sta včeraj opravila peturni trening. FOTO: Miha Hočevar

Primož Roglič je znan po tem, da se iz vsake izkušnje nekaj nauči ter da se, če zmaga ali izgubi, ne ozira pretirano nazaj, temveč vedno gleda naprej k naslednjemu izzivu. Enako je bilo po vožnji na kronometer na svetovnem prvenstvu v Yorkshiru, v kateri je veljal za enega od favoritov, končal pa je na 12. mestu.

Po njem je že razmišljal, da bi izpustil nedeljsko cestno dirko, saj je v mišici na zadnji plati še čutil bolečine, ki jih je povzročil padec v 19. etapi dirke po Španiji. Na veselje selektorja Andreja Hauptmana in drugih članov slovenske reprezentance pa se je že naslednji dan »Rogli« na kolesu vrnil nasmeh na usta. Po peturnem treningu, na katerem si je skupaj z Janom Tratnikom ogledal nedeljsko traso in prekolesaril okoli 150 km, je potrdil, da bo nared za 285 km dolg vrhunec prvenstva.



»Zame ni bilo dvoma o njegovem nastopu. V stanju, v kakršnem je bil v sredo, morda ni bil konkurenčen povsem za vrh na tako dolgi in zahtevni vožnji na kronometer, cestna dirka pa je povsem drugačna zgodba,« je o Rogličevi odločitvi povedal Hauptman, ki bi moral v primeru Zasavčeve odpovedi že drugič pogledovati proti rezervni rešitvi, potem ko je zaradi posledic padca v 14. etapi Vuelte ostal brez enega od vročih adutov Luke Mezgeca. Če bi ostal brez zmagovalca Vuelte, bi pot na Otok čakala 26-letnega člana ljubljanskega Roga (ekipa Gusto Santic) Roka Korošca.

V slovenskem taboru (levo mehanik Matej Stare, ob njem Primož Roglič, Andrej Hauptman in Jan Tratnik) gre v pričakovanjih na nedeljsko cestno dirko zdaj spet vse po načrtih. FOTO: Miha Hočevar
V slovenskem taboru (levo mehanik Matej Stare, ob njem Primož Roglič, Andrej Hauptman in Jan Tratnik) gre v pričakovanjih na nedeljsko cestno dirko zdaj spet vse po načrtih. FOTO: Miha Hočevar

 

Brez Rogliča bi imeli težave


»Roglič bo pomemben člen naše reprezentance na cestni dirki, brez njega bi se precej težje potegovali za vrhunsko uvrstitev. Kakšna bo njegova vloga? Načeloma so trasa in razmere na njej najbolj pisane na kožo Mateju Mohoriču, vendar bomo videli, kako se bo dirka odvijala. Na enodnevnih dirkah se lahko vedno vse obrne na glavo,« je Hauptman še povedal o nedeljskem načrtu, v katerega sodi tudi Rogličeva obljuba izpred leta dni. Ko je zanj na lanskem SP v Innsbrucku delala celotna slovenska reprezentanca (nastop se mu je ponesrečil zaradi padca, končal je na 34. mestu), je dejal, da bo v Yorkshiru Mohoriču vrnil uslugo.

Ta se je sicer skupaj z Luko Pibernikom, Grego Boletom, Davidom Perom in Janom Polancem danes popoldne pridružil slovenski reprezentanci v hotelu Britannia streljaj od letališča v Leedsu. Tako je »zamudil« jutranji obisk dopinških kontrolorjev Mednarodne kolesarske zveze (UCI), ki so se osredotočili le na ta čas najbolj vroča slovenska kolesarja. Po zajtrku so »vampirji«, kot kontrolorje ljubkovalno kličejo kolesarji, testirali Rogliča in Tadeja Pogačarja.

Urška Žigart in Tadej Pogačar sta se skupaj podala na trening. FOTO: Miha Hočevar
Urška Žigart in Tadej Pogačar sta se skupaj podala na trening. FOTO: Miha Hočevar

 

Pogačar rezal zrak Žigartovi


To ni pokvarilo dobrega vzdušja v slovenski vrsti, tovrstni obiski so pač del kolesarskega vsakdana, za Pogačarja je bila to že druga kontrola v Yorkshiru. Prvo je moral opraviti po uvodnem nastopu v mešani ekipni vožnji na čas. Da je mladi as iz Komende na Otoku še nekoliko boljše volje, je sicer poskrbel tudi selektor ženske reprezentance Gorazd Penko, ki je naknadno v reprezentanco za sobotno žensko cestno dirko vpoklical njegovo srčno izbranko Urško Žigart. Ta je v tričlanski zasedbi (še Eugenia Bujak in Urša Pintar) nadomestila Urško Bravec, ki ji bolj hribovita trasa, kot so predvidevali v slovenski vrsti, ne ustreza najbolj.

Včeraj jo je Žigartova spoznala v spremstvu svojega Tadeja, ki je že v minulih dneh opravil najdaljši in najtežji trening pred cestno dirko in ji je tokrat rezal zrak. Za konec tedna pa bosta morala vendar vsak na svoj konec, 23-letno Urško na damski dirki v soboto čaka 149 kilometrov, 21-letnega Tadeja dan kasneje kar 285 napornih kilometrov po angleškem podeželju.

Preberite še:

Komentarji: