Dennis z odstopom povzročil vihar v Bahrain Meridi

Prvo gorsko etapo v Pirenejih so zaznamovali ubežniki, dobil jo je Simon Yates. Po premirju med favoriti bo tudi jutri v rumenem Julian Alaphilippe. 

Objavljeno
18. julij 2019 17.20
Posodobljeno
19. julij 2019 08.49
Simon Yates v šprintu ni bil favorit, a je imel očitno najmočnejše noge v ubežni trojki. FOTO: AFP
Bagneres-de-Bigorre – Dva vzpona prve kategorije v 12. etapi bi lahko služila kot prizorišče prvega spopada favoritov v Pirenejih, a so se kandidati za rumeno majico soglasno odločili, da prihranijo nekaj energije za današnji kronometer v Pauu. Napeto je bilo tako le v ubežni skupini, kjer je Simon Yates tlakoval pot do zmage z napadom na zadnjem vzponu na Ancizan. 
 
V izjavah pred štartom 12. etape so favoriti drug za drugim napovedovali, da je teren prelahek, od vrha zadnjega vzpona pa predaleč, da bi lahko prišlo do večjih sprememb v skupnem seštevku, zato bodo raje hranili moči za petkov posamični kronometer. Njihove napovedi so se uresničile, na začetku etape je pobegnila skupina kar 42 kolesarjev, v kateri pa nihče ni bil resna grožnja za rumeno majico Juliana Alaphilippa, zato so jim kolesarji Deceunincka dovolili slabih pet minut naskoka. 
 

Yates začel napad na zadnjem vzponu


image
Kolesarjem Deceunincka (na čelu glavnine) je sestava pobega ustrezala. FOTO: AFP

 
Vzpon prve kategorije na Peyresrourde je razredčil glavnino, nato je tempo padel in prednost ubežnikov se je še povečala, še pred začetkom vzpona na Horquette d'Ancizan je bilo jasno, da bo zmagovalec prve etape v Pirenejih prišel iz vodilne skupine. Odločilno akcijo je na dobri polovici vzpona začel Simon Yates, njegovemu pospeševanju je najprej lahko sledil le Avstrijec iz Bore Hansgrohe Gregor Mühlberger, na začetku spusta se jima je pridružil še Pello Bilbao in skupaj so si kmalu privozili minuto naskoka. 
 
Šprint je ustrezal vsem trem, zato so bili pri narekovanju tempa složni, zasledovalci kljub številčni prednosti niso imeli možnosti in v zadnji kilometer so vstopili z minuto prednosti, zato so si lahko privoščili nekaj taktiziranja. Očitno je zjutraj potno knjigo najbolj podrobno preučil Yates, ki je pospešil pred zadnjim zavojem slabih 200 metrov pred ciljem, Bilbau in Mühlbergerju pa je nato zmanjkalo ceste, da bi še lahko prišla mimo britanskega hribolazca. 

Spor Dennisa z vodstvom Bahraina?
Do zelo nenavadne situacije je prišlo 80 kilometrov pred ciljem 12. etape, ko je Rohan Dennis na okrepni postaji nenadoma odvil na stran, se usedel v klubski avtomobil Bahrain Meride in končal z letošnjo dirko po Franciji. Dennis ni imel težav na kolesu, na začetku etape je še napadal, potem pa je francoska televizija poročala o razgreti debati Dennisa s športnimi direktorji. Iz Bahrain Meride so nato poslali čudno sporočilo, da incident še preiskujejo in da ne vedo, zakaj je Dennis odstopil. Avstralec je kasneje prišel s klubskega avtobusa, obkrožen z agentom Andrewom McQuaidom in tiskovnim predstavnikom Bahraina Geoffreyjem Pizzornim, deloval je besen kot ris, izjav pa ni želel dajati. Incident je še toliko bolj nenavaden, ker bi bil Dennis kot svetovni prvak jutri med glavnimi favoriti za zmago na kronometru. 

Športni direktor Bahraina Gorazd Štangelj je bil ravno tako presenečen in razočaran nad odstopom Dennisa: »Zelo začudeni smo, predvsem pa razočarani nad tem, kar je Dennis naredil danes, ker smo jutri ogromno pričakovali od njega na kronometru. Sam se je odločil, da se ustavi na okrepni postaji, poizkušal sem govoriti z njim in ugotoviti, kaj je narobe, da bi našli rešitev. Z njim ni fizično nič narobe, rekel mi je le, da ne želi govoriti, potem pa je odstopil.« 

Kasneje so skopo izjavo Dennisa posredovali po uradnih kanalih Bahrain Meride: »Žal mi je, da zapuščam dirko po Franciji, kronometer je bil veliki cilj moje sezone, a se mi je glede na trenutno počutje to zdela edina prava rešitev. Upam, da se v prihodnjih letih še vrnem na Tour.« Da je Dennis zelo vročekrven, pričajo tako njegovi bivši sotekmovalci kot športni direktorji in očitno ga je ena od odločitev Bahraina tako razbesnela, da je kolo postavil v kot. Glede na poročila iz različnih medijev naj bi bil Dennis nezadovoljen s svojim kolesom za kronometer že celo sezono, do spora pa naj bi vnovič prišlo pred začetkom 12. etape. 

Za piko na i etapi za pozabo je šofer avtobusa Bahraina, ko je zapuščal parkirišče, pred očmi kopice zbranih novinarjev še oddrgnil kombi Jumbo Visme in v že tako napetem ozračju poskrbel še za nekaj dodatne hude krvi. 

 

Dopolnil je trojček zmag

 
»Od začetka dirke sem nabiral zaostanek in hranil moči, da bi mi lahko uspelo nekaj takšnega. Dobil sem priložnost, da naredim nekaj zase in zgrabil sem jo z obema rokama. V šprintu nisem bil najbolj samozavesten, da lahko premagam tekmeca, vedel sem, da moram prvi priti do zadnjega ovinka in potem se je izšlo. Ponosen sem na to zmago,« je pojasnjeval Yates, ki je v letošnji sezoni vse stavil na Giro, a se mu naskok na rožnato majico ni izšel, v Franciji pa si je želel predvsem etapne zmage. Z njo je dopolnil svojo zbirko zmag, zdaj ima v žepu etape z vseh treh tritedenskih dirk, v nadaljevanju Toura pa se bo podredil ambicijam brata dvojčka Adama v skupnem seštevku. 
 
Favoriti so ciljno črto prečkali skupaj, z več kot osmimi minutami zaostanka, tudi jutrišnji 27,2 kilometra dolg posamični kronometer bo v rumeni majici začel Alaphilippe. 

Froome zmagovalec Vuelte 2011
Včeraj zvečer so z Mednarodne kolesarske zveze (UCI) sporočili, da je postopek proti Juanu Joseju Cobu, zmagovalcu Vuelte 2011, končan in da so mu zaradi kršenja protidopinških pravil zmago odvzeli. Tako je uradni zmagovalec Vuelte postal Chris Froome, na drugem mestu je končal njegov rojak in takrat ekipni kolega Bradley Wiggins, tretji pa je bil po novem Bauke Mollema.