Počutje se izboljšuje, položaj v skupnem seštevku pa ne

Primož Roglič je v Anterselvi proti rožnati majici in Landi izgubil nekaj sekund. Jezni Jan Polanc zdrsnil iz prve deseterice. 

Objavljeno
30. maj 2019 10.00
Posodobljeno
30. maj 2019 12.04
Rogličeva forma ni več tako bleščeča, kot je bila na dirki po Romandiji, kljub temu pa ne obupuje. FOTO: AFP
Anterselva - Ob vzponu do biatlonskega stadiona, ki je Jakovu Faku prinesel kar nekaj veselja, je v podporo Primožu Rogliču plapolala množica slovenskih zastav, kljub novi borbeni vožnji pa je Richard Carapaz v rožnati majici pridobil še nekaj sekund. Napadel je tudi Mikel Landa, trenutno Rogličev največji konkurent za tretje mesto, ki je na sredini zadnjega tedna dirke v vse boljši formi.

Roglič se od sobote dalje bori z želodčnimi težavami, tudi nedeljski padec mu ni olajšal dela, a se na zdravstvene težave ni preveč oziral: »Boli me levi del prsnega koša, želodčne težave se sicer izboljšujejo, počutje je vsak dan boljše, a še ni optimalno in zagotovo vse te stvari nekoliko vplivajo tudi na dirkanje.« Kljub torkovemu razočaranju, ko je v kraljevski etapi izgubil slabo minuto in pol, se Roglič v boju za rožnato majico in skupno zmago ni predal.

Sredina etapa z zaključkom v biatlonskem središču v Anterselvi je zanj predstavljala nov velik izziv, bolj kot taktika pa je do izraza prišla moč posameznikov, tudi tokrat je bil slavljenec Carapaz izmed trojčka glavnih favoritov za zmago najboljši, v zaključku je pridobil sedem sekund. »Na zadnjem vzponu smo vsi dirkali na polno, zagotovo ni bilo lahko. Klanec na papirju ni težak, a če ga prevoziš hitro, je lahko prevelika ovira vsak nadvoz, počasi pa tudi Mortirolo ni preveč grozen,« je dogajanje v zaključku etape pojasnil Roglič.

image
IGD Giro 18. etapa. FOTO: Infografika Delo

 

Rožnata majica darilo za rojstni dan


V večjem delu položen vzpon na Južnem Tirolskem je bil spet v znamenju Movistarja, ki potrjuje svojo premoč na letošnjem Giru. Pred najbolj strmim delom v zaključku je napadel Landa, Roglič na njegovo pospeševanje ni imel pravega odgovora, in čeprav je na čelu skupine z Nibalijem želel omiliti škodo, je proti Basku v boju za zmagovalni oder izgubil 19 sekund. Da Nibali in Roglič še čutita posledice peklenske torkove etape, je spoznal tudi Carapaz, ki si je privozil dodatnih sedem sekund naskoka: »Res sem v zaključku nekaj pridobil, lepo je rojstni dan preživeti v rožnati majici, a teh nekaj sekund za sam razplet dirke ne bo bistvenih. Nibali še vedno ostaja moj glavni tekmec, zagotovo se ne bo predal, verjetno bo tudi Roglič še poskušal z napadom pred Verono.«

Prav o Veroni in rožnati majici v rimski areni je v zadnjih 17 dneh največkrat razmišljal Roglič, a se čedalje bolj zdi, da se mu računica na letošnji dirki po Italiji ne bo izšla. Namesto ofenzive, s katero bi nadoknadil nekaj zamujenega časa, je bil spet prisiljen v pokrivanje napadov, pospeševanja v najtežjih trenutkih pa so v zadnjih dneh dirke očitno zanj prevelik zalogaj, zato je zaostanek za Carapazom pred zadnjimi štirimi etapami Gira narasel na dve minuti in 16 sekund. »Še štirikrat bo treba sesti na kolo, moral bom poiskati vsak kanček energije in ob slovenskih zastavah ter Golici mi je nedvomno lažje. Res sem vesel, da me navijači spremljajo ob progi, zdaj pa že gledam naprej,« je ob najbolj znani slovenski glasbeni spremljavi sklenil Roglič, ki si je pred odhodom na ekipni avtobus vzel še nekaj minut za fotografiranje s kopico slovenskih ljubiteljev kolesarstva, ki se je zbrala v Anterselvi.


 

Počasi bo čas, da gre domov


Težko je v zadnjih dneh tudi Janu Polancu, ki se bori za mesto v deseterici skupnega seštevka. Čeprav javno noče okrcati ekipe, si je najbrž obetal večjo podporo kolegov pri UAE Emirates, vendarle je edini, ki ima še možnosti v skupnem seštevku, športni direktorji pa so se še drugi dan zapored odločili, da bodo namesto na Polanca računali na lov za etapno zmago, tokrat je bil del ubežne skupine Valerio Conti. In to kljub temu da je v prvem tednu Polanc zelo nesebično pomagal Contiju pri branjenju rožnate majice. »Kaj naj rečem, utrujen sem in počasi bo prišel čas, da grem domov,« je bil zelo redkobeseden Polanc, ki je bil še ob ponedeljkovem dnevu premora dobro razpoložen, zadnji dve etapi pa nista minili po njegovih željah, tokrat je bil v pobegu tudi Davide Formolo, ki ga je izrinil z desetega mesta.

V prvih dveh tednih popolna podoba slovenskega Gira se je v zadnjih dneh nekoliko skrhala, kljub temu pa niti Polanc niti Roglič zagotovo ne bosta obupala. Danes ju čaka 222 kilometrov dolga ravninska etapa, ki bo zadnja priložnost za šprinterje na letošnji dirki po Italiji, v petek in soboto pa bo karavana znova zavila v gore, kjer se bodo boji za visoka mesta v skupnem seštevku nadaljevali.