Pogačar 20. v Bergnu, naslov med mlajšimi člani v Francijo

Dirka v kategoriji 23 let se je odločila v zadnjem krogu, ko je dvoboj z Nemcem Lennardom Kämno dobil Francoz Benoit Cosnefroy.

Objavljeno
22. september 2017 21.54
CYCLING-NORWAY-ROAD-WORLD
L. Z., STA
L. Z., STA

Bergen - Tadej Pogačar je na kolesarskem svetovnem prvenstvu v norveškem Bergnu na cestni dirki med mlajšimi člani osvojil 20. mesto. Svetovni prvak je po 191 kilometrih postal Francoz Benoit Cosnefroy, ki se je veselil pred Nemcem Lennardom Kämno in Dancem Michaelom Carbelom Svendgaardom.

Dirka v kategoriji 23 let se je odločila v zadnjem krogu. Kämna je napadel na vzponu 13 kilometrov od ciljne črte. Glavnino je hitro pustil za seboj, tudi ubežnike je le bežno pogledal. S stisnjenimi zobmi je Nemec premagal Lososov hrib, na spustu pa je dobil družbo Cosnefroya. Skupaj sta drvela proti cilju in na koncu sprintala za prvo mesto, zadaj pa je sprint glavnine s tremi sekundami zaostanka dobil Svendgaard.

»Bilo bi veliko lepše, če bi bil deset mest nižje«

V glavnini je do cilja prišel Pogačar, ki je čez dan storil vse, kar je lahko, v sprintu pa iztržil največ, kar je pač lahko.
Prva sprinterja slovenske reprezentance mlajših članov nista zdržala ritma glavnine. Žiga Jerman je bil 43. (+1:04), Gašper Katrašnik pa 48. (+1:50). Tik za njim je končal Izidor Penko, Matic Grošelj je ciljno črto prečkal na 79. mestu.

»Dirka je bila zahtevna šele po petem krogu, ko je vsak klanec šlo 'na polno'. Šel sem zraven, ampak na koncu v zadnjih treh kilometrih plačal s krči. Nisem najbolj zadovoljen z rezultatom. Bilo bi veliko lepše, če bi bil deset mest nižje. Ampak treba se je sprijazniti in z dvignjeno glavo naprej,« je nekaj minut po prihodu v cilj razmišljal Pogačar, ki je v četrtek dopolnil 19 let.

Hvastija zadovoljen s Pogačarjem

S predstavo Pogačarja je bil zadovoljen selektor mlajših članov Martin Hvastija: »Opravil je svoje, bil je v prvi skupini. Več kot to ni zmogel. To je bil njegov domet. Odpadla sta oba sprinterja. Dirka je bila težka. Jermanu je zmanjkalo 10 metrov na vrhu klanca. Na prvih petih mestih so bili profesionalci, nas pa ni bilo zraven.«

Jerman je stik z najboljšimi držal do vrha zadnjega vzpona na dirki, v cilju pa ni bil najbolj zadovoljen. Čeprav je prvo leto v kategoriji mlajših članov, se starejših in izkušenejših kolesarjev ni ustrašil, verjel je v visoko uvrstitev. "Celotno dirko smo bili solidni, v odločilnih trenutkih smo bili zraven. Na koncu vzpona je Italijan pred mano še ujel skupino, meni ni in sam sem nadaljeval do cilja. Takšen je šport," je dejal.