Pogačar bi lahko zablestel kot Valverde

Selektor Gorazd Penko in slovenske reprezentantke že na prizorišču SP v Yorkshiru.
Fotografija: Urša Pintar (levo) in Eugenia Bujak sta že na prizorišču SP v Veliki Britaniji. FOTO: BTC City Ljubljana
Odpri galerijo
Urša Pintar (levo) in Eugenia Bujak sta že na prizorišču SP v Veliki Britaniji. FOTO: BTC City Ljubljana

Ljubljana – V Madridu minuli konec tedna na veliki sceni Vuelte nista nastopila le velika slovenska junaka Primož Roglič in Tadej Pogačar, temveč tudi kolesarke ekipe BTC City Ljubljana, ki so s 5. mestom Eugenie Bujak dosegle enega boljših rezultatov v tej sezoni. S športnim direktorjem Gorazdom Penkom na čelu se nato niso odpravile domov, temveč naravnost na svetovno prvenstvo v Yorkshiru.

»Peto mesto Bujakove ni bil rezultat sezone, je pa eden boljših. Tako kot našim kolesarjem Madrid očitno ustreza našim kolesarkam, saj smo tu že v preteklosti dosegali dobre rezultate,« se je Penko ozrl na preteklost v Španiji, kjer je deloval kot prvi mož naše edine ženske profesionalne ekipe, na SP pa je slovenski selektor ženske članske ekipe.

»Kako sem doživljal velike Rogličeve in Pogačarjeve uspehe? Kot vsa Slovenija, morda sem bil še bolj ponosen, da sem že dolgo del kolesarske zgodbe. KD Rog in maraton Franja sta generator tekmovalnega in rekreativnega kolesarstva vrsto let, zato so lahko ponosni tudi njuni pokrovitelji. Dosegli smo nekaj, za kar smo si kolesarski delavci prizadevali in želeli že dolgo. To je bil kamenček v mozaiku, ki nam je manjkal, zmaga na eni od velikih tritedenskih dirk, manjka pa nam še kamenček na velikih enodnevnih dirkah,« je Penko, ki je bil selektor moške reprezentance, ko je Andrej Hauptman leta 2001 v Lizboni s 3. mestom osvojil še vedno edino slovensko kolajno na cestnih dirkah profesionalcev na SP, ocenil zgodovinske dosežke in se ozrl naprej.


Pogačar je že lahko prvi adut


Če so naši kolesarji letos prevladovali na tritedenskih dirkah, imajo veliko rezerve na največjih klasikah, tudi na svetovnih prvenstvih sedanji rod na cestni dirki še ni dosegel vidnejše uvrstitve. Kdo bi lahko končal sušo? »Za najtežje enodnevne dirke bo primeren kolesar Pogačar, če bo njegova pot razvoja šla tako naprej. Po kolesarskih značilnostih je podoben Alejandru Valverdeju, zelo je hiter in ima izredno sposobnost regeneracije. Mogoče je edini slovenski kolesar, ki bi se lahko na klasikah Liege–Bastogne–Liege, San Sebastian, po Flandriji in Lombardiji lahko uvrščal na stopničke ali zmagoval,« Pogačarju, ki prihaja iz Rogove kolesarske šole, Penko napoveduje vsestransko blestečo prihodnost, na katero morda ne bo treba dolgo čakati.

»Po poškodbi Luke Mezgeca bi bil lahko Pogačar glavni slovenski adut na SP, saj mu profil proge ustreza. Tudi Mateju Mohoriču je proga pisana na kožo, vendar njegova forma letos ni bila najboljša. Za Pogačarja je trasa celo premalo selektivna, dirka pa bo zahtevna predvsem zaradi dolžine,« je Penko ocenil več kot 280 km dolgo preizkušnjo na Otoku, kjer bodo Slovenijo zastopale tri, morda štiri kolesarke. Bujakovo, Poljakinjo, ki je lani prejela slovenski potni list in ima prvič pravico nastopa za Slovenijo, Urško Pintar in Urško Bravec že v nedeljo čaka nastop v novi disciplini, mešani ekipni vožnji na kronometer, v kateri naj bi nastopili tudi Roglič, Pogačar in Jan Tratnik.


V igri tudi Urška Žigart


Omenjena trojica bi morala štartati tudi na cestni dirki članic v soboto, 28. t. m., vendar ima Penko po ogledu proge pomisleke. »Proga je bolj zahtevna, kot so mi jo opisovali, 2000 višinskih metrov v 149,5 kilometra je veliko, tako da bo morda Bravčevo na cestni dirki zamenjala Urška Žigart. Naš cilj? Radi bi izboljšali 22. mesto Pintarjeve s predlanskega prvenstva v Bergnu,« je Penko predstavil načrt za ženski vrhunec prvenstva, ki vključuje tudi Žigartovo, sicer Pogačarjevo srčno izbranko.

Na posamično vožnjo na čas ne bo prijavil nobene tekmovalke. »Po nastopu v štafeti bomo vse podredili cestni dirki. Bujakova je pred Madridom manj trenirala, da si je odpočila, in ta svežina se je poznala na dirki. Pintarjeva je med kolesarkami z največ štarti v karavani, zato je ne gre preobremeniti. Na dan kronometra bo imela Eugenia dolg trening, kakšnega ni imela že dva tedna, upam, da bo nared za cestno dirko, na kateri se lahko tako kot Pintarjeva bori za mesta pri vrhu,« je še povedal Penko, ki iz Anglije poroča o vremenu, v kakršnem je Pogačar blestel na Vuelti: »Jutra so hladna, tudi čez dan ni vročine, konec tedna naj bi začelo deževati …«

Komentarji: