Pogačar najboljši mladi kolesar v Baskiji

V zadnji etapi ni zdržal do cilja, s petim mestom skupno šesti.
Fotografija: Tadej Pogačar je na dirki po Baskiji prekosil številne ase. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Tadej Pogačar je na dirki po Baskiji prekosil številne ase. FOTO: Uroš Hočevar

Naslednik Primoža Rogliča, lanskega zmagovalca dirke po Baskiji, ni kolesar moštva Bora-Hansgrohe, kot je kazalo ves teden. Nemec Maximillian Schachmann, zmagovalec treh etap, je skupno vodstvo prepustil po predzadnji, njegov rojak Emanuel Buchmann pa po zadnji etapi, po kateri se je skupne zmage veselil Španec Ion Izagirre. Tadej Pogačar je v etapi zasedel peto, skupno pa šesto mesto.

Zadnja, kratka etapa s štartom in ciljem v Eibarju je vsebovala šest kategoriziranih vzponov in pričakovati je bilo, da Buchmann ne bo mogel odbiti napadov večjih kolesarskih imen, kar se je tudi uresničilo. Na tretjem vzponu je napadel kolesar Astane Jakob Fuglsang, na njegov poskus so odgovorili le Izagirre, Britanec Adam Yates ter kolesarja ekipe UAE Emirates, Dan Martin in Tadej Pogačar. Ubežna peterica je imela že skoraj dve minuti prednosti, ko je na spustu z zadnjega vzpona napadel Martin in si prikolesaril več kot pol minute naskoka. Kazalo je, da Irec vozi skupni zmagi naproti, Pogačar pa prvemu mestu v razvrstitvi mladih kolesarjev, toda niti Martin niti Pogačar nista zdržala do konca.
 

Nepazljivi Buchmann


Martinov beg so nevtralizirali, Pogačar pa je zaostal na nekategoriziranem vzponu in ni sodeloval v šprintu za etapno zmago. V njem je bil najhitrejši Yates, ki je dobil razvrstitev gorskih ciljev pred Martinom in Fuglsangom. Izagirre je bil četrti, a postal skupni zmagovalec dirke; pred Martinom je imel 29, pred Fuglsangom pa 36 sekund prednosti. Da drugega mesta ni osvojil Buchmann, je bila kriva nepazljivost v zadnjem zavoju, ko je njegova skupina zgrešila izvoz v ciljni šprint, zato se je morala vrniti in Nemec je izgubil dragocene sekunde in skupno zasedel tretje mesto.

Pogačar se je vendarle prebil do majice najboljšega mladega kolesarja, saj je doslej vodilni v tej razvrstitvi Maximilian Schachmann zaostal. Skupno je bil 20-letni Slovenec šesti  z zaostankom minute in 56 sekund, s svojimi predstavami pa je vnovič navdušil kolesarsko javnost. Bil je prepričljivejši od številnih asov, kot so Mikel Landa, Mikel Nieve, Enric Mas in še kdo.
 

Pogačarju prijajo pohvale


»Taktični načrt smo uresničili do potankosti, a za kaj več je bilo premalo moči. Ko smo videli, da Izagirre ne bo popustil, je bilo jasno, da ne moremo računati na skupno zmago, sploh, ker je bil v skupini tudi Fuglsang. Tako smo napadli etapno zmago, na žalost nam ni uspelo. Meni je zmanjkalo moči, zato sem na koncu popustil, tudi Martin je bil premalo močan, da bi ugnal Yatesa. Bele majice niti nismo imeli v glavah, bolj nas je zanimalo drugo mesto Martina v skupnem seštevku. Lahko smo zadovoljni, tako z ekipnim kot z mojim dosežkom. Mislim, da je šesto mesto velikanski uspeh, prijajo pa tudi pohvale na moj račun. Vse to mi daje še dodaten zagon,« je dirko končal dobre volje Pogačar, ki je v zadnjih treh etapah vselej bil med najboljšimi šestimi. Tako je izničil tudi minuto zaostanka, ki si jo je pridobil s padcem v tretji etapi.

»Brez tistega padca najbrž ne bi bilo nič drugače. Je pa res, da bi se dirkalo drugače, če ne bi odstopili Julian Alaphilippe, Michal Kwiatkowski in še kdo. V boju nas bi bilo najbrž več, več bi lahko bilo kombinacij. A to je kolesarstvo, tudi na padce in razne nesreče moraš računati,« meni slovenski dragulj, ki ga zdaj čakajo nastopi na ardenskih klasikah.

Komentarji: