Pogačar: V vožnji na kronometer Roglič prvi, jaz tik za njim

Mladi slovenski as ne bo zaspal na izjemni zmagi v 9. etapi Vuelte, v Madridu se vidi visoko

Objavljeno
03. september 2019 06.00
Posodobljeno
03. september 2019 11.46
Tadej Pogačar bo v današnji 10. etapi videl, kako visoko sodi v vožnji na kronometer. FOTO: AFP
Pau - Kolesarska Španija je slovenska. Za to zdaj nima zaslug le prvi favorit za končno zmago na Vuelti Primož Roglič, temveč tudi Tadej Pogačar, veliki up slovenskega in svetovnega kolesarstva. V 9. etapi je v Pirenejih pri le 20 letih slavil zmago, ki je odmevala tudi ob prvem dnevu premora. Mladi as pa ne bo zaspal na tej lovoriki, danes bo boj za vrh nadaljeval v 36,2 km dolgi vožnji na čas. Najmočnejši tekmec pa bo – Roglič.

»Še vedno ne dojemam povsem, kaj mi je uspelo, občutki so neverjetni. Mislim, da bo šele po končani dirki vse prišlo za mano, zdaj se poskušam čim bolj osredotočiti na to, kar me še čaka na Vuelti,« je Pogačar povedal za Delo v telefonskem pogovoru iz Pauja, kjer bo danes cilj 10. etape.

6

sekund pred vožnjo na čas drugouvrščeni Primož Roglič zaostaja za vodilnim Nairom Quintano, Tadej Pogačar pa na 5. mestu 1:42


A najprej nazaj k veliki nedeljski zmagi, ki si jo je Pogačar prikolesaril sredi nevihte, v Andori je deževalo, treskalo, padala je toča, tekmeci so trpeli, padali (tudi Roglič), mladi Slovenec pa se je počutil kot riba v vodi. »Takšne razmere mi sicer ne ustrezajo najbolj, očitno pa večini kolesarjem ustrezajo še manj kot meni. Za vrhunski rezultat je treba izkoristiti vsako malenkost. Moj moštveni kolega Dan Martin živi na tem območju in trenira na teh cestah, natanko mi je povedal, kaj lahko pričakujem. Zaključek etape smo dodobra proučili in to nam je šlo v prid,« je Pogačar orisal pot do vse prej kot naključne zmage.

image
AFP Tadej Pogačar je lani premagoval vrstnike, zdaj se lahko postavi po robu tudi najboljšim na svetu. FOTO: AFP


Ne nazadnje gre za najboljšega kolesarja na svetu z letnico rojstva 1998. Lani je vrstnike premagal na domala vseh pomembnejših dirkah (razen na SP), letos pa naredil velik preskok. Najprej s pomladanskimi zmagami na dirkah po Algarveju in Kaliforniji, zdaj še z meteorskim vzponom na veliko tritedensko sceno.


Poletel mimo »kondorja«


Na vzponu na 2095 metrov visoki Cortals d'Encamp ni za seboj pustil golobradih mladeničev, temveč dobršen del svetovne kolesarske smetane. Nazadnje mu ni mogel slediti niti Nairo Quintana, zmagovalec Gira 2014 in Vuelte 2016, ki velja za enega najboljših hribolazcev v karavani.

image
AFP Tudi Nairo Quintana je moral v 9. etapi priznati premoč Tadeja Pogačarja. FOTO: AFP


Na kaj je pomislil, ko je v nedeljo poletel mimo kolumbijskega »kondorja«? »Le na to, ali imam v nogah dovolj moči, da bo napad za zmago uspešen,« je na kolesu venomer povsem osredotočen na svoje delo Pogačar, ki je doslej najdlje dirkal 10 dni ob lanski zmagi na Tour de l'Avenir, dirki po Franciji za kolesarje prihodnosti.
 

Vsak dan pot v neznano


V Španiji je zdaj za njim devet etap, dirka ni niti na polovici, po 21 etapah se bo 15. t. m. končala v Madridu. »Čutim, da sem nekoliko utrujen, vendar so vsi utrujeni, doslej je bila dirka zelo naporna, prost dan je prišel zelo prav, da se bomo čim bolje pripravili na vožnjo na kronometer,« se je Slovenec iz ekipe UAE ozrl k eni od ključnih preizkušenj v boju za vrh v skupnem seštevku.

image
IGD Profil 10. etape Vuelte. FOTO: Delo Infografika


V njej je prvi favorit Roglič, vendar je Pogačar na letošnjem državnem prvenstvu, ki ga je »Rogla« izpustil, pokazal, da se zna boriti s štoparico, in slavil prepričljivo zmago. »Štartal bom na polno, nimam česa izgubiti, rad bi videl, kam sodim tudi v vožnji na kronometer. Ta sicer ni primerljiva s tisto na DP, kjer je to enodnevna preizkušnja, zdaj bo treba iztisniti čim več iz sebe po devetih dnevih dirkanja. Letos sem na izboljšavi vožnje na kronometer delal več kot minula leta, zadovoljen sem z dosedanjimi nastopi v tej disciplini, jutri pa me vseeno čaka nekaj drugačnega,« se novinec z že šestimi zmagami, odkar je prestopil med profesionalce, iz dneva v dan podaja v neznano.

Pogačar 16.37, Roglič 16.43

Posamična vožnja na čas od Jurançona do Pauja je dolga 36,2 km in poteka po valovitem terenu, ki bi moral ustrezati Primožu Rogliču. Zasavec, ki bo nosil zeleno majico najboljšega po etapnih uvrstitvah (ta je sicer v lasti Naira Quintana, ki pa ima tudi rdečo majico vodilnega na dirki), velja za prvega favorita za etapno zmago, pričakovati je, da bo pridobil tudi precej časa proti najnevarnejšim tekmecem v skupni razvrstitvi in oblekel rdečo majico, od katere ga loči le 6 sekund. Najboljši v skupnem seštevku bodo štartali zadnji, Tadej Pogačar ob 16.37, Alejandro Valverde ob 16.39, Miguel Angel Lopez ob 16.41, Roglič ob 16.43 in Quintana ob 16.45. Štartni časi preostalih Slovencev: 14.06 – Domen Novak, 14.31 – Luka Mezgec, 14.32 – Luka Pibernik.


Bi bil lahko konkurenčen tudi Rogliču? »Ne še, Rogliču se vidi, da ima 'nogo', vrhunsko je pripravljen. Upam, da bom takoj za njim in pred drugimi, s katerimi se borim v skupni razvrstitvi,« je o željah za »uro resnice« povedal Pogačar, ki je na Vuelto prišel brez rezultatskih pritiskov, vendar tudi pri njem ambicije rastejo.

image
Primož Roglič je prvi favorit 36,2 km dolge vožnje na kronometer. FOTO: Leon Vidic/Delo

 

Proti odru za zmagovalce (še) ne pogleduje


»Vsak dan se bolje počutim, v Madrid lahko prikolesarim z visoko uvrstitvijo v skupnem seštevku. Kako visoko? Oder za zmagovalce bi bil še previsok cilj, osnovni cilj je deseterica, morda peterica. Bomo videli, dirka je še dolga,« se dobrega nadaljevanja nadeja 20-letni Komendčan, ki ga v Španiji spremlja tudi srčna izbranka, članica poklicne kolesarske ekipe BTC City Ljubljana Urška Žigart.

image
Tadej Pogačar in Urška Žigart na eni od skupnih voženj. FOTO: Osebni Arhiv


»Ko nimava dirk, veliko prekolesariva skupaj, jaz narekujem tempo, ona sledi za mojim kolesom, kar ni vedno najlažje,« je domačo kolesarsko navezo opisal Pogačar, ki se je po končani srednji strojni šoli povsem posvetil kolesarki karieri.

Letos je z ekipo iz Združenih arabskih emiratov, v kateri ga kot športni direktor spremlja tudi slovenski selektor Andrej Hauptman, podaljšal pogodbo do leta 2023. Finančno je preskrbljen, zato je korak naprej logičen: »Zdaj še živim pri starših, v naslednjem letu je zato eden mojih ciljev tudi, da grem živet na svoje.«

image
Tadej Pogačar in Andrej Hauptman sodelujeta pri ekipi UAE. FOTO: Teja Hauptman