Poker zmag Elie Vivianija

101. Giro: Viviani je v Iseu potrdil zmago v šprinterskem seštevku, zdaj v ospredje spet prihajajo hribolazci.
Fotografija: Elia Viviani bo po pokru zmag nosil rožnato majico vse do Rima. Foto AFP
Odpri galerijo
Elia Viviani bo po pokru zmag nosil rožnato majico vse do Rima. Foto AFP

Po dnevu premora in kronometru so si kolesarji na Giru nekoliko odpočili, v 17. etapi je šlo vnovič na nož. Ubežniki, tudi Matej Mohorič, so si potihem obetali možnost za etapne zmage, a šprinterske ekipe niso dopustile presenečenja. Elia Viviani je bil še četrtič na letošnjem Giru najhitrejši, vijolična majica najboljšega šprinterja je praktično že njegova.

Mohorič je po etapni zmagi v Gualdu Tadinu napovedal, da mu je všeč tudi tehnično zahteven zaključek 17. etape, a za drugi uspeh na rožnati pentlji ni dobil priložnosti. Tempo v glavnini je bil zelo visok, Bora Hansgrohe in LottoNl-Jumbo sta ubežnike držala na varni razdalji in deset kilometrov pred ciljem je bilo jasno, da bo o zmagovalcu odločal ciljni šprint. QuickStep je pripravil odličen vlak za Vivanija, ki je 200 metrov pred ciljem skočil iz zavetrja za svojo peto etapno zmago na Giru, že četrto letos.

»Vedeli smo, da Bora bolj potrebuje zmago kot mi, zato smo se vse do zaključka lahko skrivali v glavnini. Zdaj nam ostane še prestižni boj v Rimu,« je v cilju taktiko opisal italijanski junak Gira. Njegov glavni konkurent Sam Bennett je šprint začel preveč v ozadju, na koncu mu je uspelo iztržiti drugo mesto, a v boju za vijolično majico najboljšega šprinterja za Vivianijem zaostaja že za velikih 58 točk, zmaga v Rimu bi mu jih prinesla le 50. Veliko dela je spet opravil tudi Mohorič, ki je vodil Niccola Bonifazia skozi vse pasti šprinta, a Italijan višje od tretjega mesta ni mogel.


 

Jutri Cima Coppi


Danes se začenja trojček alpskih etap, ki bodo določile končnega zmagovalca tega Gira. Prvo dejanje še ne bo odločilno, uvodni del 18. etape je povsem raven, boj za zmago in mesta na odru za zmagovalce pa se bo nadaljeval na 20 kilometrov dolgem zaključnem vzponu prve kategorije na Pratonevoso. Čeprav je vzpon zahteven, razlike najbrž ne bodo velike, saj v petek karavano čaka kraljevska etapa 101. rožnate pentlje.

V 184 kilometrih pred ciljem v Bardonecchii so na sporedu štirje vzponi, vrhunec pa bo drugi na 2187 metrov visoki Colle delle Finestre, kjer bodo podelili nagrado Cima Coppi prvemu kolesarju, ki bo prečkal najvišjo točko letošnje dirke. Zadnjih devet kilometrov vzpona poteka po makadamu, o njegovi zahtevnosti pa največ ve Alberto Contador, ki bi tam leta 2015 skoraj izgubil skupno zmago na Giru. Cilj bo na kratkem in strmem vzponu Jafferau, kjer bodo noge že zelo utrujene, razlike med favoriti bi lahko bile velike.



Pred parado šampionov v Rimu sledi še sobotni pekel v Alpah, v zadnjih 80 kilometrih karavano čakajo trije vzponi prve kategorije, prav zadnji do Cervinie bo najtežji. V pelotonu se po torkovem kronometru bolj kot ne vsi strinjajo, da Simonu Yatesu lahko zmago odvzame le še nesreča, kakršna se je leta 2016 pripetila Stevenu Kruijswijku.
Bolj zanimivo bo v boju za stopničke in za mesta v deseterici. Chris Froome bo naredil vse, da Domenicu Pozzovivu odvzame tretje mesto, Miguel Angel Lopez in Richard Carapaz se borita za belo majico najboljšega mladega kolesarja, šestega Rohana Dennisa in Sama Omena ločijo le tri minute...

Skratka, obeta se nam odličen zaključek Gira, ki že od štarta v Jeruzalemu vsak dan znova preseneča.

Komentarji: