Potrjeno: Froome zapušča Ineos

Najboljši kolesar zadnjih let vztraja pri vlogi kapetana, ki j bo dobil v Izraelu.

Objavljeno
09. julij 2020 11.58
Posodobljeno
09. julij 2020 11.58
Chris Froome zapušča ekipo, s katero je osvojil vse tri največje tritedenske dirke. FOTO: Giuseppe Cacace/AFP
STA
STA
London - Sodelovanje med štirikratnim zmagovalcem dirke po Francije Chrisom Froomom in britansko profesionalno ekipo Team Ineos, nekdanjo ekipo Sky, se bo konec letošnje sezone dokončno končalo. Kot je danes potrdil prvi mož ekipe Dave Brailsford, so se sporazumno odločili, da ne bodo obnovili pogodbe s Froomom.

»Chrisova trenutna pogodba se izteče decembra in zdaj smo sprejeli odločitev, da je ne bomo podaljšali,« je dejal šef ekipe Ineos. Kot je poročal BBC, se bo Froome s sezono 2021 pridružil kolesarski akademiji s sedežem v Izraelu, Israel Start-Up Nation, oziroma njeni novopečeni ekipi World Toura, v kateri bo 35-letni veteran prevzel vlogo kapetana.

Po desetih letih in štirih naslovih na Tour de France se končuje pravljica, ki jo je Froome stkal z ekipo Sky oziroma Ineos. Froome bo sicer letos še tekmoval v dresu Ineosa, na turneji, ki se bo predvidoma začela 29. avgusta s prestavljeno dirko po Franciji.
 

V senci moštvenih kolegov


Eden glavnih razlogov za odhod Frooma je bilo njegovo nezadovoljstvo, povezano s položajem v ekipi, saj ni imel več zagotovljenega primata. Zadnji dve dirki po Franciji sta osvojila njegova moštvena kolega Valižan Geraint Thomas (leta 2018) in Kolumbijec Egan Bernal (2019).

image
Chris Froome se bo presellil v novo ekipo iz Izraela. FOTO: Giuseppe Cacace


Froome je od leta 2010 član ekipe Sky, ki se je lani zaradi novega pokrovitelja preimenovala v Ineos. V tem desetletju je štirikrat osvojil francosko pentljo (2013, 2015, 2016, 2017), enkrat Giro d'Italia (2018) ter dvakrat špansko Vuelto (2011, 2017). Froomu zdajšnja triletna pogodba poteče decembra.

Froome se je junija lani huje poškodoval, ko je na treningu z veliko hitrostjo priletel v zid in si zlomil desno stegnenico, komolec in nekaj reber. Za njim je uspešna rehabilitacija, zato se še ne namerava tako kmalu upokojiti.