Prepričljiva zmaga Davida Lappartienta v boju za vodstvo UCI

Brian Cookson je izgubil boj za drugi mandat predsednika UCI, nasledil ga bo Francoz David Lappartient.

Objavljeno
21. september 2017 15.06
FILES-CYCLING-WORLD-NOR
Nejc Grilc, poročevalec
Nejc Grilc, poročevalec

Bergen - Na svetovnem prvenstvu v Bergnu je v četrtek tekmovalni premor, vsa pozornost je bila usmerjena v volilni kongres Mednarodne kolesarske zveze, kjer sta se za predsedniški stolček spopadla dosedanji prvi mož UCI Brian Cookson in Francoz David Lapartient, do sedaj predsednik Evropske kolesarske zveze. 

S predsedovanjem Cooksona marsikdo ni bil zadovoljen, ker ni izpeljal napovedanih reform svetovne serije, tiste, ki jih je uvedel, pa so se izkazale za napačne. Očitajo mu tudi, da se je z ASO zapletel v vojno, ki je ne more dobiti in tako še zmanjšal moč mednarodne zveze v kolesarstvu.

Volilna programa obeh kandidatov sta bila precej podobna, na koncu pa je prevladala želja po spremembi in David Lappartient je zmagal s kar 37 glasovi proti osmim, čeprav je bil Cookson še v dneh pred glasovanjem optimističen, da bo dobil zaupanje za vnovični mandat. 

Lappartienta čaka težko delo, ima pa podporo nekdanjega prvega moža UCI Pata McQuaida in tiho podporo ASO, s katerimi je že napovedal konstruktivno sodelovanje. Mnogi se sprašujejo, če ni to še en korak na poti v zapiranje svetovne serije, ki se spreminja v elitno tekmovanje pod taktirko ASO, a Lappartient zagotavlja, da temu ni tako. 

Hkrati je tudi obljubil, da bo UCI bolje in več delala v korist nacionalnih zvez, kar naj bi tudi bilo prvo in glavno poslanstvo mendarodne zveze. Za naslednja štiri leta je predsedniški stolček oddan, Lappartienta pa čaka precej težje delo kot na čelu evropske zveze, ki v kolesarskem svetu nima posebne veljave.