Preživeti mora prvi teden, nato bo priložnosti dovolj

Primož Roglič se odpravlja na štart Toura samozavestno, rezultatskim napovedim pa se izogiba. Najprej bo treba premagati bočni veter in kocke.
Fotografija: Primož Roglič vsaj naglas ne razmišljal o skupnem seštevku, v mislih ima ponovitev lanskega etapnega uspeha. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Primož Roglič vsaj naglas ne razmišljal o skupnem seštevku, v mislih ima ponovitev lanskega etapnega uspeha. FOTO: AFP

Vse od najboljših let Janija Brajkoviča in najbrž niti takrat v Sloveniji ni vladal takšna kolesarska vročica pred začetkom Toura, kot jo je čutiti letos. Razlog zato je izjemna sezona Primoža Rogliča in če je bila lanska etapna zmaga še nekoliko nepričakovana, se letos »Rogla« na štartno črto odpravlja s precej težjim bremenom na ramenih.

Če bi Primož Roglič sezono 2018 končal po zmagi v Romandiji, bi jo lahko označili za sezono presežkov, ki bo težko ponovljiva. Nato je slovenski as odšel na višinske priprave, se brez pravih tekmovalnih kilometrov v nogah pojavil na štartu dirke po Sloveniji in jo suvereno dobil, čeprav je z enim očesom že pogledoval proti julijskem Touru. Prav zato pravega slavja po osvojeni zeleni majici v Novem mestu ni bilo, sledila je pot v Francijo in zaključni del priprav na vrhunec sezone, ki se začenja jutri v pokrajini Vendee: »Takoj po koncu dirke po Sloveniji sem šel v Francijo, kjer sem si pogledal tri etape v Alpah, potem pa sem tam opravil še zaključni del višinskih priprav. Zdaj smo naredili, kar smo, komaj čakam na štart.«

Entuziazma in osredotočenosti Rogliču ne manjka, od konca aprila je bilo vse posvečeno le pripravi na Tour, ogledal si je etape v Pirenejih, ki so mu po njegovih besedah najbolj pisane na kožo in ker nič ne prepušča naključju, je preveril tudi stanje kock v severni Franciji. Tam kolesarje v deveti etapi čaka mini izvedba Pariz – Roubaixa, ki bo za severnih klasik nevajene kolesarje velik zalogaj, tudi Roglič izkušenj od tam še nima, zato mu bo ogled terena prišel še kako prav, ko se bo 15. julija prebijal proti velodromu v Roubaixu.


Preživeti pasti prvega tedna, nato pa v gore


Za vsak Tour velja, da se je najprej potrebno brez prask prebiti čez prvi teden, potem se prava dirka šele začne. Letos to še posebej drži, saj vsaka od prvih devetih etap skriva pasti, začelo se bo z bočnim vetrom, nato pridejo na vrsto zahtevni vzponi s spomladanskih klasik in za konec v deveti etapi še omenjene kocke. Roglič še vedno vztraja, da ne meri na skupno razvrstitev, kapetan ekipe LottoNl-Jumbo bo vsaj na papirju Steven Kruijswijk, Slovenec pa naj bi svoje priložnosti za etapne zmage iskal v Alpah in Pirenejih. A Tour je nepredvidljiva dirka, načrti se hitro spreminjajo in če bo Kruijswijk v prvem tednu izpadel iz boja za prvo peterico, bi štafetna palica lahko prišla v roke Rogliču, ki bi tako dobil nekaj dragocenih izkušenj pred pravim naskokom na vrh skupnega seštevka v bodočih letih.

Ekipa Lotta na predstavitvi pred začetkom rumene pentlje. FOTO: AFP
Ekipa Lotta na predstavitvi pred začetkom rumene pentlje. FOTO: AFP


Vsaj na glas se »Rogla« s tem ne obremenjuje, rezultatskim napovedim se vedno izogiba, a se hkrati zaveda, kakšen sloves si je ustvaril z uspehi v zadnjih sezonah. »Lani sem dobil eno etapo, letos vsi govorijo o dveh ali treh, javnost vedno želi še več. Seveda si jih želim tudi jaz, lagal bi, če bi rekel, da ni tako, a je Tour poln izjemnih kolesarjev, etap pa je le 21, zato se ti mora za takšen uspeh vse poklopiti,« se je v zeleni majici po koncu slovenske pentlje zavedal Roglič, v zadnjih dneh pred štartom julijskega spektakla pa le še dodaja: »Telo je pripravljeno, zdaj bo vse odvisno od glave. Ponavadi se ves trud že enkrat poplača, na štart grem zelo samozavesten, a moram spet občutiti, kako težko je na Touru in ujeti ritem dirke, potem pa v tem iskati svoje priložnosti.«

V karavani bo imel od slovenskih kolesarjev za družbo le še Kristijana Korena, ki bo pomagal Vincenzu Nibaliju do čim višje uvrstitve, Luka Mezgec pa je tik pred zdajci ostal brez mesta v ekipi.
 

Pričakovanja so predvsem dodatna motivacija


Lani je Roglič z zmago v kraljevski etapi presenetil francosko in svetovno kolesarsko javnost, letos pa na štart prihaja kot eden tihih favoritov, zato bo pod drobnogledom tekmecev. Njegova preobrazba iz skakalca v kolesarskega asa je magnet tudi za tuje medije, v Sloveniji ga je spremljal novinar priznane francoske kolesarske revije Planet Cycling, intervju z njim bo objavljen v sobotni izdaji, ki bo pospremila začetek Toura. Prav tako o njem nastaja dokumentarec, vse to še preden je sploh do konca spoznal, kje so njegove meje. Od pritiska ne beži: »Zakaj bi bilo vse to breme, to je kvečjemu še dodatna motivacija, konec koncev prav zato tako trdo treniram, da bi bil ob najboljših na svetu.« Trenutno 15. kolesar na lestvici mednarodne kolesarske zveze si je mesto ob boku šampionov tega športa že izboril in če bo v Franciji pokazal vsaj del svojega razkošnega talenta, bomo v prihodnjih treh tednih pogosto govorili in pisali o uspehih Primoža Rogliča.

Komentarji: