Primož Roglič bo moral že v prvem tednu razkriti karte

Slovenski adut naj bi bil pripravljen vsaj tako dobro kot za Giro, vendar mora ujeti tekmovalni ritem
Fotografija: Primož Čerin (desno) pričakuje, da se bo Primož Roglič v Španiji potegoval za najvišja mesta. Foto Š. Č.
Odpri galerijo
Primož Čerin (desno) pričakuje, da se bo Primož Roglič v Španiji potegoval za najvišja mesta. Foto Š. Č.

V Španiji temperatura raste, jutri se bo v Torrevieji začela 74. Vuelta, med katero bo bržčas kolesarska vročica zajela tudi Slovenijo. Na papirju je tako kot pred Girom prvi favorit za zmago Primož Roglič, ki je z zadnjimi vati moči največjo italijansko dirko 2. junija v Veroni končal na 3. mestu.

Izmučenost zaradi zdravstvenih težav je bila tedaj tolikšna, da se je za dlje časa umaknil iz karavane. Pokazal se je le na državnem prvenstvu, nato pa odšel na priprave za zadnjo tritedensko dirko sezone. Njegova forma je zato ta čas neznanka, znani pa so njegovi nameni. »Nikoli ne gre na dirko, da bi bil na njej le štartna številka,« je o Rogličevih španskih ambicijah povedal Primož Čerin.



Rogliču je po Giru življenje spremenilo rojstvo sina, sicer pa se je pred Vuelto držal rutine, ki je je vajen, ko si zada kakšen velik cilj. Povsem se osredotoči nanj in izklopi vse mogoče zunanje dejavnike, med katere sodi tudi (neobvezno) komuniciranje z mediji. Spregovoril pa je na včerajšnji predstavitvi ekip in na novinarski konferenci: »Vem, da me imajo mnogi za favorita, vendar ne vem, ali to drži. Dobro sem pripravljen, s tekmeci pa se ne ubadam. Razmišljam le o sebi in svoji ekipi, ki je res močna.«
Roglič je glavni del priprav je opravil na Sierri Nevadi, veliko je bilo treninga tudi po domačih cestah in vzponih, na katerih je padel marsikateri rekord. Po kalvariji na Giru, kjer so ga pestile želodčne težave in posledice padca v 15. etapi, si je očitno povrnil moči.


Številke kažejo dobro


»Primož je dobro pripravljen, vprašanje pa je, ali bo to dovolj za boj za vrh v skupnem seštevku ali bo moral spremeniti cilje. Težko je oceniti, ali je pripravljen bolje kot pred Girom, številke, ki jih je dosegal na treningih, pravijo, da je. Vprašanje pa je, kdaj bo ujel pravi tekmovalni ritem. Pred Girom je veliko dirkal in zmagoval, zdaj je za njim dolg dirkaški premor,« je Čerin, ki je eden od Rogličevih zaupnikov, ocenil formo najboljšega slovenskega kolesarja, ki ne bo imel veliko časa za privajanje na tempo najnevarnejših tekmecev.

Primož Roglič si je po izjemno zahtevnem Giru povrnil moči. FOTO: Jure Eržen/Delo
Primož Roglič si je po izjemno zahtevnem Giru povrnil moči. FOTO: Jure Eržen/Delo


»Že v uvodnem ekipnem kronometru bo njegova ekipa bržkone poskušala zmagati in obleči rdečo majico, tudi 2. in 3. etapa sta razgibani, že 5. etapa pa je prava gorska, s ciljem na vzponu 1. kategorije. Tu ne bo več mogoče vrteti pedal z rezervo, treba bo iti z najboljšimi. Na letošnji Vuelti bo hitro jasno, kdo se bo lahko boril za zmago in kdo ne. Počakati je treba na Primoževe telesne odzive po prvih naporih in na to, kako bo delovala njegova ekipa. Če bo šlo vse po načrtih, bo ta dirka močno pritegnila pozornost slovenskih ljubiteljev kolesarstva,« je optimističen Čerin, nekdanji poklicni kolesar, ki je na Vuelti nastopil v letih 1988 in 1989.
 

Pomočniki močnejši kot v Italiji


Upanje na še ugodnejši razplet kot na Giru, kjer je 29-letni Zasavec postal prvi Slovenec z uvrstitvijo na oder za zmagovalce tritedenske dirke, vliva tudi seznam Rogličevih pomočnikov v ekipi Jumbo Visma. Poimensko (Steven Kruijswik, Robert Gesink, George Bennett, Tony Martin, Lennard Hofstede, Sepp Kuss in Neilson Powless) so precej močnejši kot moštveni kolegi, ki so ga na Giru na domala vsakem zahtevnejšem vzponu pustili samega.

»Ekipa je na papirju res močnejša, kar prinaša pluse in minuse. Pomočniki so močnejši, a med njimi je lahko tudi kakšen, ki ga zanima kaj drugega kot le pomoč kapetanu. Na tritedenskih dirkah odloča veliko dejavnikov, ne le pripravljenost kolesarja,« na zapleteno pot do slave na »grand tourih« opozarja Čerin.

Ob odsotnosti zmagovalca Gira Richarda Carapaza bo kapetan Movstara Nairo Quintana (na fotografiji) FOTO: Reuters
Ob odsotnosti zmagovalca Gira Richarda Carapaza bo kapetan Movstara Nairo Quintana (na fotografiji) FOTO: Reuters


Ta na Vuelti 2019 pelje čez 57 kategoriziranih vzponov, kar osem etap pa se bo končalo s ciljnim vzponom. Ob tem bo imel Roglič, ki je na Giru slavil zmago v dveh posamičnih vožnjah na kronometer, to pot le eno priložnost, da sam v boju z uro opravi s tekmeci. Po 13,4 km dolgi uvodni ekipni vožnji na čas v Torrevieji, bo na sporedu le še »ura resnice« v 10. etapi v Pauju (36,2 km).
 

Movistar močen tudi brez Carapaza


»Ekipni kronometer bo šprinterski, dvomim, da bodo tukaj razlike občutnejše. Posamični kronometer pa je zelo zahteven. Če bo Primož v pravi formi, mu bo pisan na kožo. Trasa je zelo tehnična in nevarna, na ozkih cestah in v ostrih ovinkih lahko pride tudi do padcev. Že v prvem tednu sta lahko dva ciljna vzpona težavna za Primoža, v 7. in 9. etapi. Tu lahko vsak, ki zapade v manjšo krizo, že v kilometru izgubi minuto. Zato predvidevam, da bodo favoriti iz bojazni, da bi hitro izpadli iz igre, poskušali le nadzirati drug drugega. Terena, na katerem bodo lahko dirkali na polno, jim v naslednjih treh tednih ne bo zmanjkalo. Španija ni težavna le zaradi vzponov, temveč tudi zaradi vetra, ki velikokrat močno potegne ob obali in tudi na planotah okoli Madrida, kjer bo bržkone padla odločitev o zmagovalcu,« je traso »španskega kroga« premeril Čerin.



Kaj pa tekmeci, med katerimi od včeraj ni več zmagovalca Gira Richarda Carapaza, ki je moral nastop odpovedati zaradi padca? »Četudi ne bo Carapaza, bo Movistar zelo močen z Nairom Quintano in Alejandrom Valverdejem. Nevarni so lahko še drugi Kolumbijci Miguel Angel Lopez, Rigoberto Uran in Esteban Chaves. Neznanka sta Jakob Fuglsang, ki vseskozi dirka že od začetka sezone, in Fabio Aru, ki je lahko zelo močen, lahko pa se tudi hitro vda. Težko je reči, da je kdo izrazit favorit, dirka bo zelo napeta,« je o boju za rdečo majico najboljšega v skupnem seštevku še povedal Čerin, ki dobre rezultate pričakuje tudi od drugih Slovencev: »Luka Mezgec ima lepe možnosti v šprintih, mislim pa, da lahko tudi Tadej Pogačar opozori nase. Na Vuelti se mladi nekoliko lažje izkažejo kot na Touru ali Giru.«

Luka Mezgec je na dirki po Poljski slavil kar tri etapne zmage, tako ga na Vuelto prihaja v odlični formi. FOTO: Szymon Gruchalski
Luka Mezgec je na dirki po Poljski slavil kar tri etapne zmage, tako ga na Vuelto prihaja v odlični formi. FOTO: Szymon Gruchalski


Preberite še:

Komentarji: