Primož Roglič: Iz napak se učimo, gremo naprej (VIDEO)

Slovenski kolesarski as je med prostim dnevom premlel napake iz 15. etape Gira, jutri nadaljuje boj za rožnato majico.
Fotografija: Primož Roglič pravi, da so težave iz 15. etape Gira že za njim. FOTO: Luk Benies/AFP
Odpri galerijo
Primož Roglič pravi, da so težave iz 15. etape Gira že za njim. FOTO: Luk Benies/AFP

Kolesarji na Giru d'Italia drugič na tej tritedenski dirki počivajo. In premor je bil dobrodošel tudi za Primoža Rogliča, ki mu je šlo dan pred tem domala vse narobe. Neobičajna okvara kolesa, servisna ekipa, ki je opravljala malo biološko potrebo, medtem ko bi jo najbolj potreboval, in padec so pripeljali do tega, da je v 15. etapi izgubil 40 sekund napram najnevarnejšima tekmecema Richardu Carapazu in Vincenzu Nibaliju. A »Rogla« se na nadaljevanje dirke ne pripravlja z grenkobo, temveč s prepričanjem, da se je iz zapletov nekaj naučil in da je še vedno v igri za rožnato majico.

»Včeraj je bilo kar nekaj težav, a sem imel tudi nekaj sreče, da se je izteklo, kot se je. Danes uživam v prostem dnevu in stopam optimistično v zadnji teden Gira. Napake in zapleti se dogajajo, kot ekipa smo jih naredili kar nekaj, a smo se usedli in pogovorili. Nekaj smo se iz tega naučili, zdaj gremo lahko naprej,« je na novinarski konferenci ekipe Jumbo-Visma za nacionalna radio in televizijo povedal Roglič, ki se je po zmagah v obeh vožnjah na kronometer v 1. in 9. etapi zdel malodane nedotakljiv.



Dal vse od sebe


Prvi konec tedna v gorah pa je na novo razdelil karte. Medtem ko sta Roglič in Nibali bila taktično in psihološko bitko med seboj, se je za ovinkom izgubil Carapaz, ki je zaostanek več kot treh minut za Rogličem v treh dneh spremenil v prednost 47 sekund. »S taktiko ni bilo nič narobe, dal sem vse od sebe, Carapaz je bil v teh dneh boljši od vseh drugih. Dirke pa še ni konec, to je moja četrta tritedenska preizkušnja in vem, da bo odločitev padla v zadnjem tedn – kot vedno. S tem v glavi nadaljujem dirko,« je dejal 29-letni Zasavec, ki bo še naprej bolj osredotočen na svoje vrtenje pedal kot na to, kateri tekmec je na papirju nevarnejši.

Vincenzo Nibali ima med kandidati za končno zmago daleč največ izkušenj. FOTO: Luk Benies/AFP
Vincenzo Nibali ima med kandidati za končno zmago daleč največ izkušenj. FOTO: Luk Benies/AFP


»Bomo videli, kdo bo nevarnejši, s tem se ne obremenjujem, osredotočam se nase in poskušam narediti, kar zmorem. Nibali ima izkušnje, znanje, vrhunske rezultate, to je njegova domača dirka, zato bo zelo nevaren,« je Roglič odgovoril na vprašanje, ali bo težje streti Carapaza in močno ekipo Movistar ali prekaljenega Nibalija, ki lovi svojo tretjo končno zmago na Giru.


Pridite navijat


Italijani računajo ravno na to, da bodo odločilne Nibalijeve izkušnje. Tako Roglič kot Carapaz se bosta jutri prvič na dirki povzpela na zloglasni Mortirolo, eden od najbolj zahtevnih kolesarskih vzponov v Evropi (11,9 km, povprečni naklon 10,9 odstotkov, največji naklon 18 odstotkov).

»Resda bom prvič dirkal na Mortirolu, a sem ga proučil in prekolesaril med pripravami na Giro. Je zelo zahteven vzpon, a bo za vse enako strm,« naslednjo gorsko bitko (do konca Gira so v šestih etapah na sporedu še štiri) optimistično pričakuje Roglič, ki se nadeja, da bo v zadnjem tednu dirke po Italiji ob cesti tudi veliko slovenskih navijačev: »Pridite, spodbujajte, navijajte, gotovo bom dal 110 odstotkov.«


Naj ima Primož močne noge


Optimizem in pozitivna energija sta pomembna, a ne dovolj za zmago na tritedenski dirki. Kandidat zanjo potrebuje močne noge in ekipo. Ta se pri Rogliču v zadnjih dneh ni posebej izkazala. Njegovi pomočniki so ga na vseh težjih vzponih pustili samega, za nameček se je zgodila še nedopustna napaka z odzivom na klic narave, ko bi morali poslušati le svojega kapetana.

Richard Carapaz zadnji teden Gira začenja v rožnati majici. FOTO: Luk Benies/AFP
Richard Carapaz zadnji teden Gira začenja v rožnati majici. FOTO: Luk Benies/AFP

 
»Nismo tako pripravljeni, kot smo si želeli. Pred dirko smo izgubili Gesinka, nato še De Plusa, ki bi morala biti glavna pomočnika v gorah. Z njima bi bilo v naslednjih dneh precej lažje. Naši mladci so pokazali, da lahko trdo delajo, kolikor je bilo v naših močeh, smo nadzirali dirko. Če bo eksplozija v gorah, ima resda Carapaz za seboj Lando in Nibali Carusa. V odločilnih trenutkih bo najpomembnejše, da bo imel Primož močne noge,« se na slovenskega zvezdnika zanaša športni direktor Jumba-Visme Addy Engels, ki se je posul s pepelom, ker ga ob Rogličevi okvari ni bilo v pravem trenutku na pravem mestu.

»To, da nas ni bilo, ko je Roglič potreboval kolo, je bila naša napaka, a seštelo se je več slabih stvari za nas. Primož se ni najbolje počutil, ekipa ni bila dovolj pozorna, tako kot mi v avtu. Porabil je nekaj energije, da je ujel skupino, nato še padel, to vse skupaj je povzročilo zaostanek za Carapazom in Nibalijem. Sicer ne vidim sprememb glede tega, kdo je favorit. Carapaz je v rožnati majici z lepo prednostjo, pokazal je, kako močan je. Nibali pa je Nibali, gotovo se bo boril do konca, vse se lahko zgodi, naša največja napaka bi sedaj bila, da bi gledali le na dva tekmeca, v karavani je še kar nekaj nevarnih kolesarjev, Landa, Majka, Yates,« je še povedal Engels.


 

Preberite še:

Komentarji: