Primož Roglič udeležen v skupinskem padcu (VIDEO)

Slovenski kolesarski junak letošnjega Toura jo je v San Sebastianu k sreči odnesel brez resnejših poškodb.
Fotografija: Primoz Roglič jo je odnesel precej bolje kot Mikel Landa in predvsem Egan Bernal. FOTO: Bob Edmee/AP
Odpri galerijo
Primoz Roglič jo je odnesel precej bolje kot Mikel Landa in predvsem Egan Bernal. FOTO: Bob Edmee/AP

San Sebastian – Kolesarska klasika v španskem San Sebastianu, ki je danes doživela že 38. izvedbo, je poskrbela za izjemen – skoraj polovičen – osip, v skupinskem padcu glavnine 20 kilometrov pred ciljem pa je bil udeležen tudi četrtouvrščeni slovenski junak letošnjega Toura Primož Roglič (LottoNL-Jumbo). »Videti je, da ni utrpel resnejših poškodb, je pa zelo razočaran, saj je bil med favoriti dirke,« so čivknili njegovi delodajalci. Padec, ki ga je povzročil Američan Benjamin King (Dimension Data), je razredčil vrste favoritov, najslabše sta jo odnesla Kolumbijec Egan Arley Bernal (Sky) z udarcem v glavo in Španec Mikel Landa (Movistar) s poškodbami hrbta, ki so ju morali prepeljati v bolnišnico. Cilja ni videl niti Luka Pibernik (Bahrain Merida).


Polanc edini Slovenec v cilju


Pete francoske zmage doslej na španski klasiki, prve po Tonyju Gallopinu leta 2013, se je razveselil 26-letni član QuickStepa Julian Alaphilippe, ki je bil na letošnji »francoski pentlji« najboljši hribolazec in zmagovalec dveh etap. V zadnjih metrih 228,7 kilometra dolge proge se je v šprintu za zmago udaril s Trekovim Nizozemcem Baukejem Mollemo, s katerim sta si odločilno prednost za zadnji napad zagotovila na sklepnem spustu z Murgila Tontorre, in imel močnejše noge od predlanskega zmagovalca enodnevne preizkušnje, je poročala STA. Edini »preživeli« slovenski predstavnik je bil Jan Polanc (UAE-Emirates), ki je s skoraj dvema minutama in pol zaostanka zasedel 34. mesto.


IZIDI


1. Julian Alaphilippe (Fra, QuickStep-Floors) 6;03:45
2. Bauke Mollema (Niz, Trek Segafredo) – v času zmagovalca
3. Anthony Roux (Fra, Groupama-FDJ) + 0:16
4. Greg van Avermaet (Bel, BMC)
5. Julien Simon (Fra, Cofidis) – oba isti čas
34. Jan Polanc (Slo, UAE-Emirates) 2:22
Primož Roglič (Slo, LottoNL-Jumbo) odstopil
Luka Pibernik (Slo, Bahrain Merida) odstopil


Ackermann tretjič zapored


S 133,7 kilometra dolgo etapo s štartom in ciljem v Krakovu pa se je začela 75. izvedba preizkušnje Po Poljski. Vseh pet slovenskih predstavnikov je ciljno črto prečkalo v času zmagovalca, najvišje je bil Domen Novak (Bahrain Merida), ki je zaokrožil petdeseterico. Zmage se je veselil Borin Nemec Pascal Ackermann, ki si je na že tretji zaporedni dirki, na kateri je nastopil (in petič letos), pokoril konkurenco. V ciljnem šprintu je opravil tudi s QuickStepovim Kolumbijcem Alvarom Josejem Hodegom in Mitcheltonovim Italijanom Matteom Trentinom. Jutri čaka karavano 156 kilometrov dolga druga etapa s ciljem v Katovicah.


IZIDI PRVE ETAPE


1. Pascal Ackermann (Nem, Bora-Hansgrohe) 2;59:11
2. Alvaro Jose Hodeg (Kol, QuickStep-Floors)
3. Matteo Trentin (Ita, Mitchelton-Scott)
4. Giacomo Nizzolo (Ita, Trek-Segafredo)
5. Danny van Poppel (Niz, LottoNL-Jumbo)
50. Domen Novak (Slo, Bahrain Merida)
66. Simon Špilak (Slo, Katjuša-Alpecin)
110. Grega Bole (Slo, Bahrain Merida)
115. Jan Tratnik (Slo, CCC Sprandi Polkowice)
138. Luka Mezgec (Slo, Mitchelton-Scott) – vsi v času zmagovalca

 

Komentarji: