Primož Roglič v Lombardiji spet proti »morskemu psu«

Slovenskega zvezdnika na zadnji dirki sezone čaka pravi boj kolesarskih titanov, z Eganom Bernalom tudi za zlato kolo.

Objavljeno
11. oktober 2019 18.41
Posodobljeno
11. oktober 2019 18.41
Primož Roglič (levo) in Vincenzo Nibali bosta na dirki po Lombardiji v središču pozornosti, kot sta bila na Giru. FOTO: AFP
Bergamo - Primoža Rogliča še 243 kilometrov loči do konca njegove najuspešnejše sezone doslej, v kateri je slavil že 13 zmag, tudi zgodovinsko skupno na Vuelti. Vendar je njegova želja, da bi se števec 1. mest ustavil pri številki 14. To bi pomenilo, da je zmagal tudi na 113. dirki po Lombardiji in postavil še en velik mejnik v slovenskem kolesarstvu, ki še lovi prvo lovoriko na enodnevnih »spomenikih«.

»Po vseh letošnjih uspehih sem sproščen, na kolesu uživam in vseeno mi je, kako se bo razpletla naslednja dirka,« je Roglič dejal po torkovi zmagi na dirki Tre Valli Varesine, le tri dni prej je bil najboljši tudi na dirki po Emiliji. To sta bili njegovi prvi zmagi na enodnevnih dirkah, odkar je del kolesarske svetovne serije.

243

km bo dolga 113. dirka po Lombardiji, na kateri bo Primož Roglič sklenil sezono 2019


Gre za tradicionalni jesenski italijanski klasiki, med katerimi pa se po prestižu nobena ne more primerjati z Lombardijo, dirko »odpadajočega listja«, ki skupaj z dirkami Milano–San Remo, Pariz–Roubaix, Po Flandriji in Liege–Bastogne–Liege sestavlja peterico največjih enodnevnih preizkušenj v kolesarskem koledarju. Med Slovenci je najbližje zmagi na eni izmed njih prišel Jani Brajkovič z 2. mestom na dirki po Lombardiji leta 2008.

Zasedba na štartu jutri v Bergamu bo izjemna. Če udeležbe ne bi odpovedal zmagovalec Gira Richard Carapaz, bi se med seboj udarili vsi trije zmagovalci letošnjih tritedenskih dirk, od ta čas najbolj vročih imen pa bo manjkal še Julian Alaphilippe. V ospredju bo dvoboj med Rogličem, najboljšim na dirki po Španiji, in Eganom Bernalom, zmagovalcem Toura, med katerima bo bržkone tudi padla odločitev o prejemniku zlatega kolesa (Velo d'Or), ki ga svetovnemu kolesarju leta podeli francoska revija Velo Magazine. Roglič ima letos precej več zmag (13:5) in tudi precej daljše obdobje prevlade (zmaguje od februarja do oktobra), če pa bi 22-letni Bernal zmagam na Touru ter dirkah po Švici, Pariz–Nica in Gran Piemonte dodal še Lombardijo, bi se glasovanje kolesarskih novinarjev lahko nagnilo na njegovo stran.Kolumbijec je zadnjo zmago slavil v četrtek (Gran Piemonte), podvig na vzponu na Oropo pa posvetil pokojnemu Marcu Pantaniju in pridobil simpatije pri italijanskih navijačih. Ti bodo v prvi vrsti stiskali pesti za Vincenza Nibalija, ki je na dirki po Lombardiji slavil zmagi v letih 2015 in 2017. Lani mu je ušel le Francoz Thibaut Pinot, ki po poškodbi na Touru ni več dirkal in ga ne bo na štartu.
 

Nibalijeve domače ceste


Nibali je po rodu s Sicilije, vendar živi v Luganu in redno trenira na slovitih vzponih na Madonno del Ghisallo, Muro di Sormano, Civiglio in San Fermo della Battaglia, ki v zadnjih 60 km venomer odločijo zmagovalca te 243 km dolge preizkušnje s ciljem v Comu. Nibali kot lastno dlan pozna spuste, kar je na svoji koži letos Roglič že občutil v 15. etapi Gira, ko mu je najprej načrte sfižila okvara kolesa (ob odsotnosti spremljevalcev iz ekipe Jumbo Visma, ki so si vzeli premor za malo potrebo), nato pa še padec med spustom v Como.

image
Profil 113. dirke po Lombardiji. FOTO: Il Lombardia


Roglič je tudi lani meril visoko na dirki po Lombardiji, vendar se je uštel z napadom na najstrmejšem vzponu na Muro di Sormano, potem mu je zmanjkalo moči in končal je na 17. mestu. »Morski pes iz Messine« je obe svoji zmagi slavil na enaki trasi, kot je na sporedu letos (v primerjavi z lansko so dodali vzpon na San Fermo della Battaglia 6 km pred ciljem), obakrat je napadel na poti na Civiglio in nato večal prednost med izjemno zahtevnim spustom.
 

Valverde lovi prvo zmago


Slovenski zvezdnik in njegovi pomočniki iz ekipe Jumbo Visma bodo morali biti pozorni tudi na kopico drugih tekmecev, ki so v zadnjem delu sezone kazali vrhunsko formo in motivacijo. Kanadčan Michael Woods se je Rogliču najbolj približal na ciljnem vzponu na San Luco na dirki po Emiliji, na dirki Milano–Torino pa je slavil zmago pred Alejandrom Valverdejem, ki pri 39 letih lovi svojo prvo zmago na dirki po Lombardiji.

image
AFP Iz najboljše trojice z letošnje Vuelte bosta na dirki po Lombardiji štartala drugouvrščeni Alejandro Valverde (levo) in zmagovalec Primož Roglič (v sredini), manjkal pa bo tretjeuvrščeni Tadej Pogačar, ki je že končal sezono. FOTO: AFP


»Forma na zadnjih dirkah je dober pokazatelj pred Lombardijo, ki še manjka v moji zbirki zmag. Storili bomo vse, da unovčimo dobro pripravljenost, premagati pa bo treba Primoža Rogliča,« je prvega favorita izpostavil Valverde, ki je v karieri dobil že 30 klasičnih dirk, ima pa z Zasavcem še »neporavnane« račune. Za Rogličem je Vuelto končal na 2. mestu, skupaj z Woodsom in Nibalijem je bil tudi del skupine, ki je na dirki Tre Valli Varesine pomotoma zavila s proge, ko je sledila enemu od spremljevalnih motoristov, slovenski as pa se je odpeljal zmagi naproti. Za Rogliča jutri gotovo ne bo tako enostavno, sodeč po dosedanjih predstavah za zmago tudi ne potrebuje tovrstne sreče.

Na štartu bosta še dva Slovenca, Domen Novak bo Nibalijev pomočnik v ekipi Bahrain Merida, Jan Polanc pa bo branil barve ekipe UAE, katere kapetan bo Dan Martin.

Barcolana, zlato kolo, sprejem

Roglič bo jutri končal sezono, vendar ga potem čaka še kopica obveznosti. V nedeljo bo na Barcolani gost Gašperja Vinčeca na jadrnici Way of Life, nato bo ob 16.30 po sklepni dirki domače sezone VN Avtmojster v Podsmreki podelitev zlatega kolesa najboljšemu Slovencu na lestvici UCI (vprašanje je, ali se bo lahko udeležil obeh dogodkov), na kateri je Roglič na 1. mestu. Nato ga v torek ob 16.30 čaka še sprejem v Zagorju.