Primožu Rogliču se še ne mudi na vrh

V 14. etapi si je Jan Tratnik s pobegom prikolesaril 10. mesto, favoriti pa so noge pretegnili le v zaključku.
Fotografija: Primož Roglič je v 14. etapi brez težav nadziral tekmece za vrh v skupnem seštevku. FOTO: Luis Angel Gomez/Photo Gomez Sport
Odpri galerijo
Primož Roglič je v 14. etapi brez težav nadziral tekmece za vrh v skupnem seštevku. FOTO: Luis Angel Gomez/Photo Gomez Sport

Francoz Romain Bardet (DMS) je bil junak gorske 14. etape Vuelte, v kateri je srečo in moč v pobegu preizkusil tudi Jan Tratnik (Bahrain Victorious). Idrijčan v ciljnem vzponu ni bil konkurenčen in se je moral zadovoljiti z 10. mestom. Predvsem je bilo pričakovati več akcije med kandidati za vrh v skupnem seštevku, ki pa so v nasprotnem vetru raje hranili moči za naslednje bitke. Primož Roglič ostaja na 3. mestu.

Pri Jumbu Vismi preudarno izbirajo dneve, ko gredo v boj za vrh v etapi in brezkompromisno nadzirajo dogajanje v karavani. Danes ni bil eden od teh dni, Rogličeva zasedba je rade volje predse spustila 18 ubežnikov z velikimi zaostanki v skupnem seštevku.Med njimi je bil tudi Tratnik, ki je ob koncu drugega tedna Vuelte dočakal etapo, v kateri je lahko dirkal zase. Z drugimi ubežniki si je pred ciljnim vzponom na Pico Villuercas (14,5 km, 6,2 odstotka) prikolesaril več kot 12 minut prednosti pred glavnino.
Idrijčan se ni odzival na vsak skok med ubežniki, med katerimi je bil najbolj napadalen Nicolas Prodhomme (AG2R-Citroën). Do vznožja vzpona je prikolesaril sam z dobro minuto naskoka, vendar ga je čakala še dolga pot navkreber. Kazalo je, da bo na njej hitro plačal davek za številne skoke pred tem, saj se je njegova prednost začela hitro topiti.

Vendar so bili načeti tudi zasledovalci, med katerimi ni bilo več Tratnika. Zmanjkalo mu je moči, da bi ponovil ali nadgradil 2. mesto s ciljnega vzpona na Zoncolan na letošnjem Giru, proti cilju je nadaljeval v svojem tempu in končal na 10. mestu, 2:15 za zmagovalcem.

Jan Tratnik (v ospredju levo) je sreči in moč preizkusil v pobegu 18 kolesarjev. FOTO: Luis Angel Gomez/Photo Gomez Sport
Jan Tratnik (v ospredju levo) je sreči in moč preizkusil v pobegu 18 kolesarjev. FOTO: Luis Angel Gomez/Photo Gomez Sport


To naposled ni bil Prodhomme, ki ga je 6 km pred ciljem ujel in prehitel prvi favorit med ubežniki Bardet. Francoz, ki je na štartu veljal za enega od nevarnih Rogličevih tekmecev, vendar ga je iz igre za vrh v skupnem seštevku izločil hud padec v 5. etapi, se je odpeljal etapnemu uspehu in pikčasti majici kralja gora naproti.


Skočil samo Lopez


Odprto je ostalo še vprašanje, ali bo to dan popolnega premirja med kandidati za vrh v skupnem vrstnem redu. Nekaj razburjenja so tudi zaradi močnega nasprotnega vetra, ki je odvračal od napadov, prinesli le sklepni kilometri, v katerih je skočil Miguel Angel Lopez (Movistar).

Roglič se ni odzval, njegova zadnja pomočnika Steven Kruijswijk in Sepp Kuss sta le nadaljevala v ostrem tempu, ob katerem sta Kolumbijca držala na varni razdalji. Za piko na i je slovenski šampion svojo moč pokazala v zadnjih metrih, ko je z enim pospeškom skorajda ujel Lopeza, ki je pridobil le štiri sekunde.

Romain Bardet je dobil etapo in oblekel pikčasto majico kralja gora. FOTO: Jorge Guerrero/AFP
Romain Bardet je dobil etapo in oblekel pikčasto majico kralja gora. FOTO: Jorge Guerrero/AFP


Kisovčanu, ki je etapo končal na 17. mestu, 10:29 za zmagovalcem, so sledili le Enric Mas (Movistar), Egan Bernal (Ineos) in Jack Haig (Bahrain Victorious), medtem ko je Adam Yates (Ineos) izgubil 12 sekund, nosilec rdeče majice Odd Christian Eiking (Intermarche) pa 20.

Roglič za vodilnim Norvežanom zaostaja še 1:36 in se mu ne mudi na vrh. Še sedem etap je do konca, pred peklensko zahtevnim zadnjim tednom pa bo treba jutri opraviti še z eno izjemno naporno in vročo gorsko preizkušnjo. V 197,5 km dolgi 15. etapi (Navalmoral de La Mata–El Barraco) karavano čakajo štirje vzponi, z zadnjega na Puerto San Juan de Nava (8,6 km, 3,8 odstotka) pa bo v cilj vodil le še 5,4 km dolg spust. V ponedeljek bo na sporedu drugi dan premora na dirki, tako da je med tistimi, ki poskušajo iztiriti Rogličevo pot do tretje zaporedne zmage, pričakovati več bojevitosti.


 

Preberite še:

Komentarji: