Prvenec Rigoberta Urana v senci padca Richieja Porta

Calmejane dobil sobotno etapo, Uran pa nedeljsko gorsko. Richie Porte s hudimi poškodbami že končal Tour, danes prosti dan.

Objavljeno
09. julij 2017 23.59
Nejc Grilc
Nejc Grilc
Chambery – Nedeljske drame niso zakuhali vzponi, veliko bolj napeto in nevarno je bilo na spolzkih spustih, ki so terjali visok davek. Geraint Thomas in Richie Porte poškodovana zapuščata Tour de France, Chris Froome pa brez težav odbija napade na rumeno majico. Vikenda prvencev ne bosta pozabila Lilian Calmejane in Rigoberto Uran.

Sobotno etapo s tremi vzponi so najboljši izkoristili za ogrevanje pred peklensko nedeljo, zato je pobeg dobil priložnost za etapno slavje. V kaotični etapi, kjer je vmes bežalo več kot 50 kolesarjev, sta poizkušala tudi Grega Bole in Jani Brajkovič, a se računica Bahrain Meride ni izšla. Premirje v boju za rumeno majico je na zadnjem vzponu izkoristil veliki francoski talent Lilian Calmejane, ki je v zadnjih kilometrih premagal tudi krče in dokazal, da pomp, ki ga francoski mediji ustvarjajo okrog njega, nikakor ni zaman.

V vročem nedeljskem dopoldnevu se je napovedovala epska etapa s sedmimi vzponi in nevarnimi cestami, ki so terjale kar nekaj žrtev. Pobeg dneva je tokrat ujel Primož Roglič, ki je na prvem vzpon Col de la Biche pokazal pedigre hribolazca in prvi prečkal gorski cilj, v boju za pikčasto majico je v žep pospravil 20 točk. Na spustu je kolesarjem zastal dih, ko je na tla treščila manjša skupina kolesarjev, med njimi tudi Rafal Majka in Geraint Thomas. Poljak jo je odnesel z urezninami in modricami ter je nekako stisnil zobe do cilja, Thomas pa je z zlomljeno ključnico v rešilcu zapustil francosko pentljo. Chris Froome je ostal brez svoje desne roke, a se vlak Skya ni pustil vreči iz tira, pri branjenju rumene majice so spet pokazali strahovito moč najboljše ekipe sveta.

Okrog rumene majice je bilo vse manj kolesarjev, na strmem Mont du Chatu je najprej popustil Alberto Contador, kmalu zatem pa je nov spor v glavnini zanetil Fabio Aru. Sardinec je napadel ravno v trenutku, ko je imel Chris Froome težave s kolesom in Britanec je bil za trenutek v težavah, nato pa so Aruju iz avta ukazali, naj se vendarle ne vede tako arogantno in počaka na Frooma. Aru je bil besen, še bolj Froome in njegovi pomočniki, prvo rundo spopadov pa je vendarle dobil Sky.

Na spustu je vnovič počilo. Richie Porte je v kombinaciji hitrih ovinkov izgubil nadzor nad kolesom, zapeljal v travo in katapultiralo ga je v kamnito steno. Med padcem je zrušil tudi Dana Martina, a se je Irec pobral, ob prvem pogledu na Porta pa je bilo jasno, da je dirke zanj konec. Ko mu je zdravniško osebje nadelo vratno opornico in ga na nosilih odneslo v reševalni avtomobil, sta dogajanje v ospredju in pomembnost dirke zbledela. Kasneje je zdravniška služba ekipe sporočila, da ima Porte zlomljeno ključnico in medenico ter hude odrgnine na desni strani telesa. »Pomembno je, da je bil Richie ves čas pri zavesti, a ko smo prišli do njega, je bil v velikih bolečinah. Žal mi je, ker smo ostali brez njega, a je zdaj predvsem pomembno, da bo z njim vse v redu,« pravi športni direktor ekipe BMC Fabio Baldato.

V zadnjih kilometrih je z napadom poizkusil Romain Bardet, ki je pred začetkom rumene pentlje podčrtal točno to etapo, a Francozu veselja na domačih tleh skupina okrog Frooma ni privoščila. Rigoberto Uran je ob padcu Porta zadel v njegovo kolo in si zlomil menjalnik, a Kolumbijca tudi tehnična okvara ni ustavila. Brez možnosti menjanja je zadnje kilometre dirkal v najtežji prestavi in tudi ciljni šprint začel prvi, nato pa je mimo njega prišel Warren Barguil, ki je bil del prve ubežne skupine dneva, in se že veselil zmage. Francozovo slavje je bilo račun brez krčmarja, saj je po fotofinišu prva zmaga na Touru za nekaj milimetrov odšla v roke Urana. »Ob padcu Porta in Martina se mi je polomil menjalnik, ko sem zadel v njuna kolesa, zato sem ostal brez prestav. Bilo je težko in želel sem le omiliti škodo, zato še kar težko verjamem, da mi je uspelo zmagati,« se Kolumbijec še ni dobro zavedal pomembnosti svoje vožnje, s katero je skočil na četrto mesto skupnega seštevka, kjer na vrhu ostaja Chris Froome.

Roglič v boju za pikčasto majico za vodilnim Barguilom na drugem mestu zaostaja za 30 točk in bo moral tudi v prihodnjih dneh ujeti kakšen pobeg, če želi resno računati na naziv gospodarja gora. Brajkovič, Božič in Bole so etapo končali s precejšnjim zaostankom, ponedeljkov dan počitka pa bo tako za slovensko četverico kot za celo karavano po peklenskem vikendu prišel kot naročen.