Remco Evenepoel kralj klasike v San Sebastianu, Ackermannu prva etapa na Poljskem

Belgijski mladenič Remco Evenepoel, ki je še lani blestel v mladinski kategoriji, je pri le 19 letih zmagal na klasiki v San Sebastianu, ki je del svetovne serije. 
Fotografija: V minulem tednu je Evenepoel dirkal tudi na enem od tradicionalnih kriterijev po Touru v Aalstu, ob njem na fotografiji Egan Bernal v rumeni majici. FOTO: AFP
Odpri galerijo
V minulem tednu je Evenepoel dirkal tudi na enem od tradicionalnih kriterijev po Touru v Aalstu, ob njem na fotografiji Egan Bernal v rumeni majici. FOTO: AFP

Lani je na svetovnem prvenstvu v Innsbrucku Remco Evenepoel postal svetovni prvak v kronometru in tudi na cestni dirki, že pred prvenstvom pa je ekipa Deceuninck QuickStep objavila, da bo Remco že v prihodnji sezoni del njihove ekipe v svetovni seriji. Izpustil je celotno kategorijo do 23 let, letos bi se moral le učiti od starejših, a Remco že zdaj zmaguje. 

Do klasike v San Sebastianu je imel Evenepoel v tej sezoni že sedem zmag, a nobene na dirkah svetovne serije. Tokrat bi moral biti le del taktičnega načrta Deceunincka, kapetan je bil Enric Mas, a se je z zvitim napadom s Tomsom Skujinsom najprej odlepil od glavnine, nato pa zadnji vzpon prevozil v svojem tempu in zdržal napade iz glavnine za njim. V zadnjih osmih kilometrih je izkoristil svojo moč v vožnji na čas in se sam odpeljal proti ciljni črti v San Sebastianu, kjer je postal prvi najstnik po letu 1925, ki je dobil klasiko najvišjega nivoja. 

Remco Evenepoel je lani na svetovnem prvenstvu celotni javnosti pokazal svoj razkošen talent. FOTO: Cor Vos
Remco Evenepoel je lani na svetovnem prvenstvu celotni javnosti pokazal svoj razkošen talent. FOTO: Cor Vos


"Nisem se počutil najbolje celo dirko, v zaključku sem tvegal in šel v napad, ker sem potem lahko vzpon odpeljal v svojem tempu. Res ne morem verjeti, priznam, da sem veliko razmišljal o tej dirki, da pa mi jo bo uspelo dobiti že v prvi sezoni med profesionalci, je enostavno neverjetno," je v prvi izjavi Remco deloval kar nekoliko šokiran, v zadnjih metrih pred ciljem je le nejeverno zmajeval z glavo. Drugo mesto je zasedl Greg van Avermaet, tretje pa lanski svetovni prvak v kategoriji do 23 let Marc Hirschi. 

Dirke se je veselil tudi Tadej Pogačar, ki pa ob napadu Alejandra Valverdeja na zadnjem vzponu ni bil v ospredju, na vidnejši rezultat na baskovski klasiki bo tako moral še nekaj časa počakati. Na koncu je najboljšo slovensko uvrstitev dosegel Jan Polanc s 53. mestom, Pogačar in Grega Bole sta odstopila. 
 

Ackermann na Poljskem nadaljuje izvrstno sezono


Prva etapa dirke po Poljski se je pričakovano končala s šprintom v Krakovu, ki ga je dobil Nemec Pascal Ackermann, eden od junakov dirke po Sloveniji. Ackermann je najprej počakal v zavetrju Fernanda Gavirie, ki je šprint začel prezgodaj, nato pa po levi strani prišel mimo Kolumbijca in prepričljivo slavi.

Dobrih 800 metrov pred ciljem je bil na tretjem položaju tudi Matej Mohorič, nato pa se je dvakrat skorajda zapletel v padec in na koncu se ni potegoval za najvišja mesta v šprintu. Luka Mezgec je bil pred šprintom preveč v ozadju, nato je po levi strani še poizkušal priti mimo, a se je tudi Kranjčan sprijaznil, da bo moral na svojo priložnost počakati vsaj do jutrišnje etape. Mezgec je prvo etapo končal na 10., Mohorič pa na 24. mestu. 
 

Preberite še:

Komentarji: