Remco Evenepoel po silovitem napadu prvič do spomenika

Belgijski kolesar je zmagovalec 108. dirke Liege–Bastogne–Liege. Tokrat brez Slovencev v ospredju.
Fotografija: Remco Evenepoel (desno) je danes proslavil odmevno zmago, Julian Alaphilippe (levo) pa je končal v bolnišnici. FOTO: Eric Lalmand/AFP
Odpri galerijo
Remco Evenepoel (desno) je danes proslavil odmevno zmago, Julian Alaphilippe (levo) pa je končal v bolnišnici. FOTO: Eric Lalmand/AFP

Belgijec Remco Evenepoel (Quick-Step Alpha Vinyl) je zmagovalec 108. kolesarske dirke Liege–Bastogne–Liege (257,1 km). Mladi Belgijec je napadel 29 km pred ciljem in v Liege pripeljal z 48 sekundami prednosti pred rojakoma, drugouvrščenim Quintemom Hermansom in tretjim Woutom Van Aertom.

Slovencev po zmagah tokrat odsotnih Primoža Rogliča leta 2020 in lani še Tadeja Pogačarja ni bilo v ospredju. Najvišje je s 37. mestom in zaostankom 5:03 posegel Matej Mohorič (Bahrain-Victorious), ki danes ni imel dovolj moči, da bi lahko sledil najboljšim v zaključku razgibane trase v Ardenih. Jan Polanc (UAE Team Emirates) je bil 57. (+ 7:35).

»Dirka je bila specifična zaradi vetra v prsa v drugi polovici. V prvem delu smo bili v karavani zelo hitri, v drugem pa nas je kar malo ustavilo. Potem se je zgodil množični padec in v glavnini smo bili precej zmedeni. Nismo vedeli, kdo vse je bil od naše ekipe udeležen v njem. Ko smo se vsi zbrali v ospredju, smo začeli narekovati ritem, da bi se izognili težavam. Nihče ni mogel slediti Remcu,« je dirko ocenil 27-letni Mohorič.

Kolesarji so se s težavo prebijali skozi ozka naselja. FOTO: Eric Lalmand/AFP
Kolesarji so se s težavo prebijali skozi ozka naselja. FOTO: Eric Lalmand/AFP

V boju za zmago je odločitev padla 29 km pred ciljem, ko je ob koncu vzpona na Redoute (2,0 km/8,6 %) Evenepoel napadel in se otresel tekmecev. Hitro je prehitel še zadnje preostale ubežnike in imel pred zadnjim vzponom na Roche aux Faucons (1,3 km/10,5 %) 40 sekund naskoka pred skupino favoritov.

Nato je 22-letnik s samostojno vožnjo kljub napadom v ozadju obdržal prednost in se ob prvencu na tej prestižni preizkušnji podpisal pod prvo zmago na največjih enodnevnih kolesarskih dirkah (spomeniki). Skupno je bila to 26. zmaga za nekdanjega nogometaša ter člana kadetskih belgijskih reprezentanc.

Alaphilippe jo je skupil

Drugo mesto je presenetljivo pripadlo Hermansu (Intermarche-Wanty-Gobert), ki je v zasledovalni skupini v sprintu ukanil Van Aerta (Jumbo-Visma) ter dva Kolumbijca, četrtega Daniela Martineza (Ineos Grenadiers) in petega Sergia Higuito (EF Education-EasyPost).

Dirko je zaznamoval tudi množični padec 60 km pred ciljem. V njem jo je skupil dvakratni svetovni kolesarski prvak, Francoz Julian Alaphilippe (Quick-Step Alpha Vinyl) in z bolečinami v hrbtu končal v bolnišnici. Na tleh se je znašlo okoli 30 tekmovalcev, med njimi tudi Francoz Romain Bardet (Team DSM), Kolumbijec Rigoberto Uran (EF Education-EasyPost) in Britanec Tom Pidcock (Ineos Grenadiers).

S koncem stare dame, kot je vzdevek preizkušnje v belgijskih Ardenih, se je končal spomladanski del največjih klasik. Zadnji od spomenikov bo na sporedu ob koncu sezone, ko bo na vrsti dirka po Lombardiji. Tam je lani zmago slavil Pogačar.

Preberite še:

Komentarji: