Rodila se je ekipa Ale BTC Ljubljana

Ob prizorišču Rogličevega podviga se je začelo slovensko-italijansko sodelovanje v ženskem kolesarstvu.
Fotografija: Med dvanajstimi kolesarkami nove ekipe so štiri Slovenke in tri Italijanke. Foto Ale Btc Ljubljana
Odpri galerijo
Med dvanajstimi kolesarkami nove ekipe so štiri Slovenke in tri Italijanke. Foto Ale Btc Ljubljana

Veronska Arena se je letos v zgodovino slovenskega kolesarstva vpisala kot prizorišče, kjer je Primož Roglič kot prvi Slovenec doslej stopil na zmagovalni oder tritedenske dirke. Tu je 2. junija zapečatil svoje 3. mesto na Giru, včeraj pa se je le streljaj proč, v palači Gran Guardia na drugi strani osrednjega veronskega trga Bra začelo pisati novo poglavje v slovenskem ženskem kolesarstvu. Ekipi Ale Cipollini in BTC City Ljubljana sta postali Ale BTC Ljubljana.

S tem Slovenija sicer izgublja svojo samostojno ekipo v ženski svetovni seriji, pridobiva pa italijanskega partnerja, s katerim bo obdržala stik s svetovno elito. Ta se je zaradi novih zahtev Svetovne kolesarske zveze (UCI) podražil v tolikšni meri, da ga sami ne bi zmogli financirati ne v Veroni ne v Ljubljani.
 

Plače vsako leto višje


Po novem bodo v svetovni seriji, ki bo prihodnje leto štela le osem ekip, vsako leto predpisane višje minimalne plače za kolesarke (24 tisoč evrov bruto letno za naslednjo sezono, v letu 2023 pa že 45.000 evrov), zagotoviti jim bo treba možnost porodniškega dopusta, vse ekipe v eliti bodo morale okrepiti tudi administracijo, zato se je vstopni vložek med najboljše ekipe zvišal na skoraj dva milijona evrov letno.

Prvi dami nove ekipe, predsednica Alessia Piccolo (desno) in podpredsednica Maja Oven. FOTO: Ale BTC Ljubljana
Prvi dami nove ekipe, predsednica Alessia Piccolo (desno) in podpredsednica Maja Oven. FOTO: Ale BTC Ljubljana


Zato se je rodilo sodelovanje, ki po besedah športnega direktorja ekipe Gorazda Penka spominja na letošnjo košarkarsko »poroko«, v kateri je iz zagrebške Cedevite in ljubljanskega Petrola Olimpije nastala Cedevita Olimpija. Le da bo to pot sedež ekipe in tekmovalna licenca pri sosedih v Italiji, nedaleč od Verone, kjer od leta 2011 domuje Ale Cipollini, ekipa tudi med slovenskimi rekreativnimi kolesarji priljubljenega proizvajalca kolesarskih oblačil.

Slovenski finančni in materialni vložek, v katerega sodi tudi sponzorstvo podjetja Oblak, ki bo za ekipo pripravilo oblačila za prosti čas, bo okoli 360.000 evrov letno, skupni proračun ekipe pa naj bi znašal okoli 1,8 milijona evrov.
 

Štiri Slovenke in tri Italijanke


Kaj pa kadrovski mozaik? BTC bo zastopala podpredsednica ekipe Maja Oven (predsednica je direktorica podjetja Ale Alessia Piccolo), Penko bo eden od treh športnih direktorjev, v novi ekipi pa bo tekmovalo šest kolesark, ki so minulo sezono branile barve BTC City Ljubljana. To so slovenske reprezentantke Eugenia Bujak, Urška Pintar, Urška Žigart in Urška Bravec ter Rusinja Anastasija Čursina in Nizozemka Maaike Boogaard.

Marta Bastianelli bo prvo ime ekipe. FOTO: Ale BTC Ljubljana
Marta Bastianelli bo prvo ime ekipe. FOTO: Ale BTC Ljubljana


»Vse skupaj imamo zdaj 12 kolesark, bržkone pa bomo angažirali še eno mlado Italijanko, saj so v ekipi ta čas štiri Slovenke in le tri Italijanke. Prvo ime ekipe je brez dvoma povratnica pri Aleju Marta Bastianelli, v preteklosti že svetovna in evropska prvakinja,« je povedal Penko.

»Naša ekipa je že pet let v svetovni seriji, sami ne bi imeli možnosti ostati na tej ravni, BTC pa bo imel tako še naprej promocijo na tujih trgih in velik ugled doma in v tujini,« pa je Ovnova dejala na predstavitvi, na kateri je svojo srčno izbranko Urško Žigart spremljal tudi Tadej Pogačar, veliki up slovenskega kolesarstva. Domača zvezda večera med gosti (prireditev je povezoval dvakratni zmagovalec Gira Paolo Savoldelli) pa je bil Mario Cipollini, eden najboljših šprinterjev vseh časov, čigar ime (blagovno znamko je sicer prodal) nosijo kolesa, s katerimi že od leta 2011 tekmuje italijanski del ekip, odslej pa bo tudi slovenski.

»V kolesarstvu je veliko trpljenja, lepo je videti, da so ta dekleta tako bojevita, da so se pripravljena spoprijeti s tem. V čast mi je, da na dresih nosijo tudi moje ime. Želim jim srečo in pravim: prihodnost je vaša,« je povedal Cipollini.

Barve nove ekipe je ob Alessii Piccolo (levo) in Maji Oven (desno) predstavil tudi predsednik italijanske kolesarske zveze Renato Di Rocco. FOTO: Ale BTC Ljubljana
Barve nove ekipe je ob Alessii Piccolo (levo) in Maji Oven (desno) predstavil tudi predsednik italijanske kolesarske zveze Renato Di Rocco. FOTO: Ale BTC Ljubljana


Ob sklenitvi tega mednarodnega sodelovanja je na nižji tekmovalni ravni prišlo še do medklubskega sodelovanja znotraj slovenskih meja. Mlade ženske moči bosta združila kranjski in ljubljanski klub, najbolj obetavne slovenske mladinke bodo odslej dirkale skupaj v ekipi BTC City Ljubljana Scott.

Preberite še:

Komentarji: