Rogliču ni uspelo, Bauke Mollema je zmagovalec dirke po Lombardiji

Rogliču ni uspelo osvojiti petega kolesarskega spomenika, dirke po Lombardiji.
Fotografija:  Bauke Mollema je presenetil Rogliča. Foto: AFP
Odpri galerijo
 Bauke Mollema je presenetil Rogliča. Foto: AFP

 

Como –  Lombardija je bila spet dirka na izpadanje, kazalo je že, da bo v tej igri Primož Roglič ostal zadnji, vendar se je tokrat sreča nasmehnila Nizozemcu Bauke Mollemi (Trek Segafredo). 

Dirka po Lombardiji je zadnja, peta »klasika« v kolesarski sezoni World Toura. Dirka odpadlih listov, kot jo ljubkovalno imenujejo navijači, s štartom v Bergamu in ciljem v Comu, je dolga 243 kilometrov.

Prvi resnejši klanec je kolesarje čakal že na petdesetem kilometru dirke, potem jih je sledilo še pet, najhujše sito je bilo spet na klancu Sormano, oz. sormanskem zidu, katerega najstrmejši del sega do 27 odstotkov. Še prej so morali čez srce dirke, klanec v Ghisallu, kjer so se po cesti Bartali peljali mimo svetišča italijanskega kolesarstva, cerkvice Madonna del Ghisallo.

Po Sormanu se je peloton zmanjšal na vsega trideset kolesarjev, Roglič je imel ob sebi še tri pomočnike in vse je kazalo, da bo na predzadnjem klancu Civiglo pokazal, da je edini kandidat za zmago. Na klancu se je videlo, da vsi, ki so ostali v igri za zmago prežijo na vsak Rogličev gib. To je izkoristil 33 letni Mollema, ki je s samostojnim pobegom zapustil skupinico favoritov dvajset kiometrov pred ciljem. Njegova prednost je naraščala, zaostala skupinica se je spogledavala, potem je Roglič napadel na ravninskem delu med predzadnjim in zadnjim klancem. Zasledovalci Bernal, Valverde, Fuglsang, Woods, Latour, Buchmann so Rogliča ujeli sredi zadnjega 2,7 km dolgega klanca. 

Bauke Mollema je dokazal, da zna izkorisiti vsako ponujeno priložnost, da je mojster kolesarske taktike, sam je prišel v cilj, osvojil svoj prvi spomenik, Valverde je nekaj sekund za tem odšprintal Bernala za drugo mesto, Roglič je prišel v cilj kot sedmi.



Potek dirke po Lombardiji


16.35 Alejandro Valverde (Movistar) je drugi, Egan Bernal (Ineos) tretji, Jakob Fulgsang (Astana) četrti.
16.33 Roglič sedmi!
16.31 Bauke Mollema je zmagovalec!!
16.30 Valverde je ujet, Mollema ne. Še 1 km do cilja!
16.29 Bauke ima še 2 km do cilja, za njim je Valverde, ne more ga ujeti.
16.28 Mollema ima še 5 km do cilja, Bernal je napadel, vendar zaman, samo 20 sekund ima še Mollema prednosti!! Valverde napada po klancu navzdol, samo še 4 km je do cilja.
16.26 Woods, Bernal, Valverde, Fuglsang, Roglič so 1 min za Mollemo. 
16.24 Mass in Gaudu sta odpadla, Valverde je ujel Rogliča.
16.21 Kakšna poteza Rogliča!?! Sam lovi Mollemo, vsi so odpadli, zdaj se začenja 2,7 km dolg klanec.
16.18 San Fermo della Battaglia (2.7km at 7.2%), Mollema uhaja, če ne bo na klancu "odvrgel sidra, zapeljal v smolo, se vkopal", potem bo zmagal, Roglič ga lovi!! Roglič ga sam lovi, zadaj se gledajo.
16.16 To je ta nevarna taktika: osamiti Rogliča, pobegniti še preden Roglič prevzame vajeti. Težko, da bodo ujeli Mollemo, zadnji klanec je dolg 2,7 km, potem sledi še 5 km spusta.
16.13 Bauke Mollema beži, ima že 30 sekund prednosti, to je nevarno, zadaj nihče ne lovi, vmes je še Latour, če bodo še gledali Rogliča, bo Bauke zmagal. Docilja je 13 km.
16.12 Nič se ni zgodilo, zdaj so že na vrhu predzadnjega klanca, zadnji klanec bo kot kaže tisti, ki bo določil letošnjega pometača listja.
16.09 Vsi gledajo samo Rogliča, Latour je napadel "stotič"! To ni več dirkanje, to je čuvanje slovenske lokomotive, pardon vzpenjače!
16.07 Woods hoče nekaj narediti, Roglič mu sledi ... Roglič se je iz lokomotive spremenil v vzpenjačo ....
16.06 Valverde provocira, nihče ne napada, Bauke Mollema ima kar naenkrat 20 sekund prednosti pred zasledovalci med katerimi je Roglič. Vse kaže, da čakajo zadnjo špičko pred ciljem!
16.04 Roglič, Valverde, Woods, Gaudu, Fuglsang, Formolo, Haig in Adam Yates ... do cilja je 18 km. 
16.04 Ubežnika sta ujeta, spet se začenja vse znova. Čakamo na Rogličev vklop "ventilatorja."
16.01 Nibali je odpadel. Roglič "ne diha", nima verige, videti je najmočnejši, vsak njegov gib naredi luknjo za njim...
15.57 Civiglio se je začel, dolg je 4,5 km, Jumbo Visma ima štiri kolesarje na čelu, med njimi je tudi Roglič. Vse je pripravljeno za napad.

Jumbo Visma lovi ubežnika. Foto Miha Hočevar
Jumbo Visma lovi ubežnika. Foto Miha Hočevar


15.53 Še 5 km do vzpona na Civiglio. Roglič ima dva pomočnika, ki trenutno lovita ubežnika.
15.50 Buchmann in Wellens imata 25 sekund prednosti, Rogličev pomočnik Kuss ju lovi.
15.45 Kmalu se bo začel predzadnji klanec na današnji dirki. Buchmann in Wellens imata rahlo prednost. Do cilja je 30 km.
15.37 Roglič ima vse pod kontrolo, do cilja je še 35 km, Polanca in Novaka ni videti, kot kaže bo odločil predzadnji klanec na Civiglio.
15.33 Samo še kakih 30 kolesarjev se poteguje za zmago, vsi ostali so ostali v grupetu. Roglič je čisto spredaj, čaka na predzadnji klanec.
15.29 Roglič se zdaj vozi po cesti na ketri je na letošnjem Giru doživel kalvarijo. Upajmo, da bo šlo tokrat brez težav.
15.27 Prvi na Sormanu: Ciccone, Majka, Woods, Kuss, Gaudu, Fuglsang, Latour in Sosa, za njimi so: Valverde, Bernal, Roglič 

15.24 Roglič je ujel Valverdeje, zdaj so kolesarji že na spustu. Pelotona ni več, samo še manjše skupinice se lovijo med sabo.
15.22 Valverde je ušel Rogličevemu ventilatorju. Roglič je skupaj z Bernalom.
15.21 Roglč in Valverde se pomikata naprej, peloton razpada, Roglič je vklopil ventilator, njegova kadenca je ... ni besed!?!
15.20 Gaudu se pomika naprej, zapušča Rogliča, lovi Soso in Woodsa, Majka je videti odlično.
15.19 Woods je tudi s Soso, vendar Roglič ni daleč, vse ima pod kontrolo, čaka na najbolj strm del klanca, tam kjer je 27 odstoten klanec.
15.19 Še 500 metrov, potem prihaja zid!!
15.18 Roglič je spredaj v pelotonu, ki je vse manjši in manjši, Sosa ima kakih 12 sekund prednosti pred Rogličem. 
15.16 Sosa je spredaj!
15.14 Sormano! Razpad pelotona. Do cilja je 50 km. Majka napada.
15.10  Pri Gazzetti dello Sport so Nibalija vprašali, ali bomo videli ponovitev rivalstva z Gira in ga tudi povprašali, ali drži, da med njim in Rogličem ni pretiranih simpatij. “Ne, zakaj? Med nama ni antipatije. Je dober fant, tudi v torek sva se pozdravila na dirki Tre Valli Varesine. Če jih veliko misli, da je najin odnos napet, se motijo. Je pa res, da dirkava vsak zase, ko je čas za bitko na cesti,” je povedal Nibali, ki se sicer ne šteje med favorite, saj pravi, da ni v tako dobro formi, kot je bil ob zmagah v letih 2015 in 2017.

Foto: AFP
Foto: AFP


15.08 Skujins in Masnada sta začela plezati na Sormano (5.1km at 6.6%), potem sledi Muro di Sormano (1.9km at 15.8%). Za njima so Benedetti, Jungels, Marcato in Cavagna, peloton zaostaja za 2 min.
15.03 Ineos "kolo vodi", Jumbo Visma je v drugi vrsti, Roglič je videti odlično. 
15.01 Sormano! 

14.59 Toms Skujins (Trek-Segafredo) se je pridružil Faustu Masnadi (Androni-Sidermec), skupaj se spuščata iz Magreglia, peloton zaostaja 1:59.
14.57 V pelotonu vse mirno je bilo, kaže, da se čaka Sormano. Do cilja je še 60 km.
14.54 Fausto Masnada je prvi pri Madonni del Ghisalo! Via Bartali je polna navijačev, cerkveni zvon naznanja kolesarje, koelsarski praznik, to je najlepši prizor na celem kolesarskem koledarju!
14.44 Zdaj gre zares, samo še Fausto Masnada se muči pred pelotonom. Kdo bo prvi napadel?
14.39 Roglič je med prvimi, ki lovijo ubežnike, Masnada solira!


14.36 Samo še trije ubežniki so spredaj. Začel se je klanec proti Ghisallu. Najhujša strmina je 14 odstotna. Ubežniki so: Fausto Masnada (Androni-Sidermec), Remi Cavagna (Deceuninck-QuickStep), inToms Skuijns (Trek-Segafredo). Peloton zaostaja 2:40 min.
14.33 Fausto Masnada (Androni-Sidermec), Davide Ballerini (Astana), Enrico Barbin (Bardiani-CSF), Cesare Benedetti (Bora-Hansgrohe), Remi Cavagna (Deceuninck-QuickStep), Toms Skuijns (Trek-Segafredo) in Marco Marcato (UAE Team Emirates), so še vedno v begu, prednost znaša 3 minute. Do cilja je 70 km.
14.25 Lani je bil drugi Nibali, tretji pa Teuns, letos sta oba v isti ekipi, torej, če Nibali pravi, da ni v formi, Teuns pa, da je v življenjski, moramo biti pozorni na tega Belgijca v Bahrainovi majčki.
14.22 Ne vem kdo ima večjo tremo, jaz ali kolesarji, ki bodo kmalu na klancu proti Magregliu!? Držite se Roglič, Polanc, Novak!!
14.16 Magreglio je vas v kateri stojita cerkev Madona del Ghisallo in kolesarski muzej, klanec je dolg skoraj 10 km, cesta po kateri se vozijo mimo cerkvice se imenuje Via Bartali. Medtem, ko kolesarji plezajo proti vasi, cerkveni zvon zvoni do onemoglosti. To je italijanski Arnberški gozd, italijanski Alpe d'Huez ... to je kraj, ki ga mora vsak kolesar obiskati, najbolje pa ravno na današnji dan.
14.12 Kolesarji so v Vebroni, do cilja je še 90 km.
14.10 Danes bomo spet pridobili zavedanje, kako dober je bil Janez Brajkovič!
14.09 Sormano leta 1960!!

14.06  Fausto Masnada (Androni-Sidermec), Davide Ballerini (Astana), Enrico Barbin (Bardiani-CSF), Cesare Benedetti (Bora-Hansgrohe), Remi Cavagna (Deceuninck-QuickStep), Petr Rikunov (Gazprom), Toms Skuijns (Trek-Segafredo) in Marco Marcato (UAE Team Emirates) ne popuščajo, še vedno imajo skoraj 5 min prednosti pred pelotonom. Do cilja je še 100 km! 
13.59 Desno od cerkvice je moderni kolesarski muzej v katerem je zbrana svetovna zgodovina kolesarstva. V muzeju je kino dvorana z največ zbranimi kolesarskimi filmi. Torej, iz tega kina ne morete ves teden, zato se priporoča obisk z avtodomom oz. med daljšimi počitnicami. Okolica Ghisalla je najbolj premožna v vsej Italiji. Tu imajo svoje počitniške vile najbogatejši ljudje na svetu. Ko smo jih nekaj vprašali, zakaj ravno tu, so imeli vsi podoben odgovor: zaradi kolesarstva! Hec ... zaradi lepote pokrajine.

Moderni kolesarski muzej v Ghisallu. Foto Ghisallo
Moderni kolesarski muzej v Ghisallu. Foto Ghisallo


13.55 Madonna del Ghisallo je kolesarska romarska vas, cerkev, v katero mora vsak kolesar vsaj enkrat v življenju.

Kolesarska meka Foto Eccolecco
Kolesarska meka Foto Eccolecco


13.45 David Gaudu je lani Pinota "za ušesa" pripeljal do zmage. Letos je sam in kot pravi bo moral biri pozoren od Civiglija naprej. Ne boji se Rogliča, niti Bernala, samo kakega nepričakovanega ubežnika. 
13.40 Ne smemo pozabiti še na Novaka in Polanca, oba sta v izvrstni formi. 
13.38 Do cilja je še 120 km, zdaj se bo začelo zares. Ineos še ne neha, Jumbo Visma je za njim. Komaj čakamo sormanski zid, tam jim bo Roglič pokazal hrbet.
13.35 Spet so pod štirimi minutami. Ineos misli resno.
13.30 Ubežniki so že na  Colle Brianza,  Team Ineos je prevzel vajeti v pelotonu, ki zaostaja 4:30 min.
13.25 Peloton je v sedmi prestavi oz. nekje na 53-14, ubežniki so samo še dobre 3 min pred njim.
13.15 Poglejte to! 

Sormanski zid Foto Ilombardia.it
Sormanski zid Foto Ilombardia.it


13.10 Fausto Masnada (Androni-Sidermec), Davide Ballerini (Astana), Enrico Barbin (Bardiani-CSF), Cesare Benedetti (Bora-Hansgrohe), Remi Cavagna (Deceuninck-QuickStep), Petr Rikunov (Gazprom), Toms Skuijns (Trek-Segafredo) in Marco Marcato (UAE Team Emirates), njihova prednost pred pelotonom je 5:20 min.
13.05 Primož Roglič je slovenski Luka Modrič!! 

13.03 Za kolesarji je druga ura dirkanja, povprečna hitrost je padla na 44 km/h. Prednost ubežnikov je še vedno več kot 5 min., do cilja je še 135 km.
13.00 Med kolesarji, ki še vedno dirkajo je najbližje vsem petim spomenikom Philippe Gilbert, manjka mu samo zmaga na Milano-Snremo.
12.58 Ta je dobra!! Eddy Merckx je zagal na vseh petih spomenikih, na prvem kar sedemkrat!! Na drugem samo dvakrat, na tretjem trikrat, četrtem petkrat! In na petem, torej na Lombardiji samo dvakrat!! Bo Remco dosegel vse to?
12.50 Rogliču ceste v Lombardiji niso naklonjene, lani je na Sormanu odlično začel, a je potem kmalu odpadel, na letošnjem Giru je na teh cestah, spomnimo se, doživljal pravo kalvarijo. Najprej je ostal brez tehnične pomoči, ker je direktor ekipe moral na malo potrebo, potem je še padel, vseeno je Giro končal na tretjem mestu, kar bo verjetno pripomoglo, da bo 15.10 proglašen za najboljšega kolesarja na svetu za leto 2019.
12.45 Slovenski državni prvak Domen Novak Lojz s svojo ekipo na štartu!

12.43 Še vedno so v begu:  Fausto Masnada (Androni-Sidermec), Davide Ballerini (Astana), Enrico Barbin (Bardiani-CSF), Cesare Benedetti (Bora-Hansgrohe), Remi Cavagna (Deceuninck-QuickStep), Petr Rikunov (Gazprom), Toms Skuijns (Trek-Segafredo) in Marco Marcato (UAE Team Emirates). Njihova prednost znaša 5:20 min. Za kolesarji bo kmalu prvih 100 km dirke.
12.40 Kolesarstvo ima svojih, tako imenovanih, pet spomenikov. Prvi je dirka Milano-Sanremo, drugi je dirka po Flandriji, tretji Paris-Roubaix, četrti je Liège–Bastogne–Liège in peti Lombardija. Samo trem kolesarjem je uspelo zmagati na vseh petih spomenikih, to so Eddy Merckx, seveda, njegov največji tekmec Roger De Wlaeminck in Rick Van Looy.
12.33 Pred desetimi leti je Gilbert zmagal na svojem prvem spomeniku, iz zavetrja mu je odpadel pokojni Scarponi, tretji je bil Pablo Lastras. Gilbert je bil v tistem letu in letu prej vedno blizu zmagi, tako kot letos David Gaudu, in ravno na Lombradiji mu je uspelo. Mogoče je danes res dan za Gauduja?
12.28 Kolesarskih spomenikov je pet. Slovenci imajo samo eno uvrstitev na stopnice. Brajkovič je bil prav na Lombardiji leta 2008 drugi. Špilak je bil istega leta deveti na Flandriji, Mohorič je bil letos peti na Milano-Sanremo.
12.25 Kdo razen Rogliča lahko danes zmaga? Alaphilippa ni, čeprav je obljubil, da se bo prikazal na štartu. Valverde? Gaudu, ki je že celo jesen blizu, a kot kaže je neučakan, taktično nezrel, popolnoma. Bernal? Sosa? Woods je še najbolj nevaren a ne vem, če bo zmogel tisti petkilometrski spust. Spust, da!
12.21 Alejandro Valverde še ni stal na najvišji stopnici. Bil je dvakrat drugi. Čudno, rekli bi, da mu je ta dirka pisana na kožo.
12.18 Prva Lombardija je bila leta 1905, prvi zmagovalec je bil Giovani Gerbi. Fausto Coppi je na njej zmagal petkrat, od tega štirikrat zapovrstjo!
12:15 Kolesarji so prekolesarili vrh Gala, glavnina zaostaja 5:25, Jumbo še vedno vodi glavnino.
12:08 Ineos je bil glavni sponzor današnjega podiranja rekorda v maratonu. Froome je bil tudi tam.

12.02 Fausto Masnada (Androni-Sidermec), Davide Ballerini (Astana), Enrico Barbin (Bardiani-CSF), Cesare Benedetti (Bora-Hansgrohe), Remi Cavagna (Deceuninck-QuickStep), Petr Rikunov (Gazprom), Toms Skuijns (Trek-Segafredo) in Marco Marcato (UAE Team Emirates) imajo že 5:40 prednosti pred glavnino.
11:59 Zanimivo, da je Primož Roglič obljubil nastop na jutrišnji Barcolani, medtem, ko je v Podsmreki zaključek kolesarske sezone, kjer bi moral prejeti Zlato kolo za najboljšega slovenskega kolesarja. Očitno Roglič raje jadra, kot pa ... No, mogoče pa pohitijo v cilj z Way of LIfe jadrnico in Primož vseeno pride v Podsmreko.
11.55 Za kolesarji je prva ura dirkanja, povprečna hitrost pa je kar 47.20 km/h! Očitno se jim zelo mudi končati sezono.
11.49 Egan Bernal in Ivan Sosa hočeta sama v cilj!
Egan Bernal je glavni Rogličev tekmec na današni dirki. Foto Getty Images Foto Tim De Waele Getty Images
Egan Bernal je glavni Rogličev tekmec na današni dirki. Foto Getty Images Foto Tim De Waele Getty Images

11.47 Danes bo zanimivo opazovati taktiko Rogličevih tekmecev. Malokdaj se zgodi, da bi pred dirko imeli tako izrazitega favorita kot ga imamo danes. Prav vsi "drugi" favoriti imajo za glavnega tekmeca prav Rogliča in vsi so skovali načrt, kako ga premagati. Nevarni so vsi, največji taktiki prihajajo iz Deceuninck-QuickStepa, Ineos ima največ dobrih kart v rokavu ....
11.42 Za mnoge je to najlepša dirka na kolesarskem koledarju. Najprej zaradi barvite jeseni, potem zaradi same trase, ki je speljana po enih izmed najlepših cest na svetu in seveda zaradi okolice okoli jezera Como.  
11.35 Prednost ubežnikov narašča in narašča, zdaj so že skoraj 5 minut pred glavnino. Ubežniki so: Fausto Masnada (Androni-Sidermec), Davide Ballerini (Astana), Enrico Barbin (Bardiani-CSF), Cesare Benedetti (Bora-Hansgrohe), Remi Cavagna (Deceuninck-QuickStep), Petr Rikunov (Gazprom), Toms Skuijns (Trek-Segafredo) in Marco Marcato (UAE Team Emirates)

11.25 Jumbo Visma popušča, prednost ubežnikov je že 4 minute! 
11.17 Kaže da Jumbo ne bo pustila več kot 3 minute prednosti. Cela ekipa je na čelu pelotona.
11.11 Ubežna skupina je že 3 min pred glavnino, kateri tempo diktira Jumbo Visma.
11.09 Mark Cavendish o današnjem Športnem Dogodku Stoletja!

11.05 Da ne bomo govorili samo o Rogliču, na dirki sta še dva Slovenca, državni prvak Lojz Novak in rožnati Jan Polanc.
11.02 Prednost je že več kot 2 minuti!


10.59 Že imamo prve begunce: Fausto Masnada (Androni-Sidermec), Davide Ballerini (Astana), Enrico Barbin (Bardiani-CSF), Cesare Benedetti (Bora-Hansgrohe), Remi Cavagna (Deceuninck-QuickStep), Petr Rikunov (Gazprom-Rusvelo), Toms Skuijns (Trek-Segafredo) in Marco Marcato (UAE Team Emirates) imajo majhno prednost pred pelotonom.
10.55 Danes je za šport Zelo Velik dan!
10.50 Pri Gazzetti dello Sport so Nibalija vprašali, ali bomo videli ponovitev rivalstva z Gira in ga tudi povprašali, ali drži, da med njim in Rogličem ni pretiranih simpatij. “Ne, zakaj? Med nama ni antipatije. Je dober fant, tudi v torek sva se pozdravila na dirki Tre Valli Varesine. Če jih veliko misli, da je najin odnos napet, se motijo. Je pa res, da dirkava vsak zase, ko je čas za bitko na cesti,” je povedal Nibali, ki se sicer ne šteje med favorite, saj pravi, da ni v tako dobro formi, kot je bil ob zmagah v letih 2015 in 2017.
10:41 113. dirka po Lombardiji se je pravkar začela!








Trasa dirke po Lombardiji Foto Uci
Trasa dirke po Lombardiji Foto Uci

 

 

Komentarji: