Roglič in Pogačar bosta formo z Vuelte prenesla na SP

Selektor Andrej Hauptman je pričakoval zmago Rogliča na dirki po Španiji, 3. mesta svojega varovanca Pogačarja pač ne.

Objavljeno
17. september 2019 06.01
Posodobljeno
17. september 2019 09.10
Andrej Hauptman (levo) in Tadej Pogačar sodelujeta pri ekipi UAE, zdaj bosta moči združila tudi v reprezentanci. FOTO: Miha Hočevar
Ljubljana - Kolesarska Slovenija bo še lep čas potrebovala, da bo vase vsrkala dogajanje na Vuelti in dojela pomen uspehov Primoža Rogliča, ki je že prevzel vodstvo na svetovni lestvici, in Tadeja Pogačarja, ki sta s 1. in 3. mestom slovensko kolesarstvo izstrelila v stratosfero. V takšnem vzdušju bo velika junaka s španskih cest v roke dobil selektor Andrej Hauptman, ki bo danes objavil seznam reprezentantov za svetovno prvenstvu v Yorkshiru.

Za najboljše kolesarje med sezono nikoli ni veliko premora. Enako velja za Hauptmana, ki je do včeraj opravljal vlogo športnega direktorja pri Pogačarjevi ekipi UAE, danes bo že oblekel selektorsko srajco. Za Slovence in Slovenke se v nedeljo z novo disciplino, mešano vožnjo na kronometer, začenja SP v Veliki Britaniji. Pred odhodom na Otok pa vseeno velja podoživeti nepozabno Vuelto.

image
AFP Primož Roglič je na Vuelti poleg rdeče majice osvojil tudi zeleno najboljšega po etapnih uvrstitvah. FOTO: AFP


»Primož je bil zame nesporni favorit. Pred dirko tega nikoli ne napovedujem, vendar je v takšni formi, da je zmagal na vseh dirkah, na katerih je nastopil, razen na Giru, na katerem ga je ustavila bolezen. To je njegova sezona. Tadeja dobro poznam, vem česa je sposoben, vendar, da je vse to dosegel v svojem prvem letu med profesionalci, je presenetilo tudi mene. Neverjetno je, da je pri 20 letih zmagal na treh najtežjih etapah Vuelte. Način, s katerim je v 20. etapi prišel do končnega tretjega mesta, ni bil le presenečenje, temveč šok,« po Hauptmanovih besedah Pogačar z izjemnimi predstavami pretrese tudi tiste, ki delajo z njim.
 

Za Pogačarja ni bilo kritičnih trenutkov


»Vsi smo se tresli, čakali, da bo čim prej cilj, da bo zdržal. V zasledovalni skupini sta imela tako Astana kot Movistar po štiri kolesarje. Kako močen je bil, pričajo besede glavnega direktorja Movistarja Eusebia Unzueja, ki je po etapi prišel do nas in dejal. 'Storili smo vse, da bi ga ujeli, vendar nam ni uspelo. Čuvajte tega fanta, res je nekaj posebnega, že 20 let nisem videl česa takšnega'. In to je človek, ki je nekoč delal s petkratnim zmagovalcem Toura Miguelom Indurainom,« je »Hempi« orisal, kako močan vtis je Pogačar pustil v kolesarski karavani.

21

let bo v soboto dopolnil Tadej Pogačar, nato bo prvič nastopil na SP v absolutni konkurenci


Je v zakulisju kdaj kazalo, da se mu bo zalomilo? »Za Tadeja ni bilo kritičnega trenutka, tudi tiste dni, ko je izgubljal nekaj časa, je bil še v stiku z najboljšimi. Taktično je izjemno zrelo odpeljal že prvo Vuelto, nikoli ni obupal, tudi ko je padel na 5. mesto. Povsem osredotočen je bil na preobrat, ki mu je tudi uspel. Ima ekstremne telesne sposobnosti, poleg tega pa je vedno nepopustljiv in zbran do zadnjega trenutka, nima slabih lastnosti,« je Hauptman še povedal o fantu s Klanca pri Komendi, ki bo v soboto praznoval rojstni dan, tako da bo na svojem prvem SP v absolutni konkurenci nastopil z 21 leti.
 

Ostali brez Mezgeca


Slovenci so za svoje klube letos dirkali odlično, upati je, da bo to lahko unovčila tudi reprezentanca. Nenazadnje so na SP zadnja leta vrstni red pri vrhu praviloma krojili kolesarji, ki so v dobri formi prišli z Vuelte. »Lani je bil Alejandro Valverde v škripcih v zadnjih dneh Vuelte in je nato postal svetovni prvak. Luko Mezgeca smo izgubili, vendar zelo motivirani odhajamo v Veliko Britanijo. Verjamem, da bosta Tadej in Primož prenesla dobro formo na SP. Večina preostalih fantov dirka v Kanadi. Kdo bo nastopil na cestni dirki? Seznam je že nekaj časa v moji glavi, tudi na Vuelti sem bil že z mislimi na SP, vendar o imenih ne bom govoril do novinarske konference,« seznama še ni želel razkriti 44-letni selektor, ki bo imel na cestni dirki 29. t. m. na voljo kar osem kolesarjev.

image
AFP Nepozabni trenutek z Vuelte, dvojna slovenska zmaga v 13. etapi. FOTO: AFP


Glede na to, da je zaradi padca in poškodbe na Vuelti iz ekipe izpadel Mezgec, Hauptman nima velike izbire, če bo povabil le kolesarje, ki redno dirkajo v svetovni seriji in so ta čas tudi v pogonu. Le od takšnih je pričakovati, da bodo zdržali na kar 285 km dolgi trasi. Če Hauptman, ki je z bronom iz Lizbone 2001 še vedno edini Slovenec s kolajno na cestni dirki SP, ne bo presenetil, bosta zunaj izbora ostala le eden ali dva od naslednjih kolesarjev: Roglič, Pogačar, Jan Tratnik, Matej Mohorič, Jan Polanc, Domen Novak, Luka Pibernik, Grega Bole in Simon Špilak, ki še nima pogodbe za prihodnjo sezono.

Hauptman ni želel napovedati Rogličeve zmage, vendar jo je pričakoval.

Pogačar je navdušil tudi Eusebia Unzueja, ki je sodeloval z Indurainom.

Danes bo znan seznam osmih kolesarjev za cestno dirko SP.


Manj skrivnosten je Hauptman pri vožnji na kronometer, v kateri bosta Slovenijo zastopala Roglič in Tratnik. Zdi se, da tu Sloveniji, če ne bo kaj nepredvidenega, kolajna ne more uiti, saj je Roglič letos slavil zmage na štirih vožnjah na čas. »Ničesar ne bi napovedoval, veliko je dobrih kronometristov in to je enodnevna preizkušnja, na kateri se lahko zgodi marsikaj. Je pa res, da je to cilj, ki si ga je Primož začrtal že na začetku sezone, in on redko zgreši svoj cilj,« se nadaljevanja izjemne kolesarske bere nadeja Hauptman.

image
Zaradi posledic padca v 14. etapi dirke po Španiji je Slovenija pred SP ostala brez Luke Mezgeca. FOTO: osebi arhiv