Roglič in Pogačar močna in sproščena na peklensko 13. etapo (VIDEO)

Slovenska aduta na dirki po Španiji družno prikolesarila v cilj v Bilbau. Andrej Hautpman videl zmago tekmeca za SP.
Fotografija: Profil 13. etape Vuelte. FOTO: Infgrafika Delo
Odpri galerijo
Profil 13. etape Vuelte. FOTO: Infgrafika Delo

Primož Roglič in Jumbo Visma imata na dirki po Španiji vse pod nadzorom. Tako je vsaj bilo v 12. etapi, v kateri je moral slovenski zvezdnik kar močno pritiskati na pedala, vendar je v cilj prikolesaril brez težav in izgube časa proti tekmecem za vrh v skupnem seštevku. Ob koncu preizkušnje v Baskiji, v kateri je zmago slavil Philippe Gilbert, je bil dovolj sproščen, da je pred ciljem pokramljal z rojakom Tadejem Pogačarjem. Jutri ju čaka precej bolj napet dan.

Za etapno zmago so se spet udarili ubežniki, vendar o tem, kako težko je bilo to pot priti do nje, priča ime zmagovalca. Gilbert, velemojster klasičnih dirk, ki je že bil najboljši na štirih od petih kolesarskih »spomenikov« (na dirkah Pariz–Roubaix, po Flandriji, Liege–Bastogne–Liege in po Lombardiji, manjka mu le Milano–San Remo), je slavil svojo 10. etapno zmago na tritedenskih dirkah. Bila je šesta na Vuelti, tri ima še z Gira in eno s Toura.



Še težje kot tekmece ugnati v zaključku, je bilo pobegniti glavnini, v kateri je Rogličev »Jumbo ekspres« z ostrim tempom tekmecem za vrh v skupni razvrstitvi jemal možnosti in voljo za napad. Naposled so se po 108 km odpeljali za slovenskega nosilca rdeče majice nenevarni tekmeci. Med njimi tudi Gilbert. »Nekaj posebnega je zmagati v Baskiji, kjer je vzdušje na kolesarskih dirkah vedno izjemno, podobno kot v Flandriji. Ne bom se ubadal s preteklostjo, gledam le naprej in ta zmaga je pomembna za mojo samozavest pred svetovnim prvenstvom,« je povedal 37-letni Belgijec, ki je bil pred nekaj meseci poparjen, ker ga njegova ekipa Deceuninck Quick Step ni uvrstila v zasedbo za Tour de France. Kmalu za tem je najavil, da bo naslednja tri leta branil barve konkurenčne belgijske ekipe Lotto Soudal.

Philippe Gilbert je slavil svojo 10. etapno zmago na tritedenskih dirkah. FOTO: AFP
Philippe Gilbert je slavil svojo 10. etapno zmago na tritedenskih dirkah. FOTO: AFP


Gotovo si je z zanimanjem njegovo kolesarjenje ogledal slovenski selektor Andrej Hauptman, saj bo Gilbert čez tri tedne eden od najnevarnejših tekmecev njegovih izbrancev na svetovnem prvenstvu v Yorkshiru. Na njem bi lahko kot prvi slovenski zmagovalec tritedenske dirke nastopil Roglič, ki ga kajpak ta čas zanima le boj za rdečo majico na Vuelti.
 

Samozavest? Ključna je moč


»Res je šlo hitro, vendar je za menoj dober dan. Moji pomočniki so bili zelo močni v klanec, opravili so izjemno delo. Brez težav sem prikolesaril do cilja, dober občutek je, ko veš, da nisi sam. Ostati pa moramo zbrani, že naslednjo etapo pričakujem napade tekmecev, na katere smo dobro pripravljeni. Je ključna samozavest? Pomembna je, ključna pa je moč, brez nje je težko kaj opraviti,« je Roglič povedal v cilju, kjer se je spet moral otepati ocen komentatorjev, da je končni zmagovalec praktično že znan. »Naš cilj je zadržati rdečo majico, dirka pa še ni odločena. Nič ne bi imel proti, če bi bila, vendar to ne drži,« je še povedal prvi slovenski adut, ki je v cilj na 24. mestu v etapi prikolesaril objet s Pogačarjem (23.).

Tadej Pogačar upa, da bo imel Roglič rdečo majico tudi v Madridu. FOTO: AFP
Tadej Pogačar upa, da bo imel Roglič rdečo majico tudi v Madridu. FOTO: AFP


»Primožu sem dejal, da sva preživela še en dan. Veselim se zanj, zasluženo je v vodstvu in upam, da bo rdečo majico nosil tudi v Madridu,« je o slovenskem stikanju glav dejal Pogačar. Gotovo sta bila tako 29-letni Kisovčan kot 20-letni Komendčan zadovoljna, ker jima kljub trem vzponom v zadnjih 30 km etape ni bilo treba preveč pospeševati in menjati ritma.

Rogličev nadzor nad dirko je poskušal otežiti le Miguel Angel Lopez, vendar je bil njegov skok na zadnjem vzponu na Arraiz sila kratkega diha. V nekaj vrtljajih sta bila oba Slovenca za njim, prav tako preostala člana »velike peterice« na dirki Alejandro Valverde in Nairo Quintana.

Primož Roglič jutri pričakuje nevarnejše napade tekmecev. FOTO: AFP
Primož Roglič jutri pričakuje nevarnejše napade tekmecev. FOTO: AFP

 

V pričakovanju »nehumanih strmin«


»To pot je bila moja želja predvsem ostati v skupini z drugimi favoriti. Vsak se je tega lotil na svoj način. Vzpon je bil kratek in ne bi si mogel prikolesariti večje razlike. Pričakujem, da mi bo na vzponu na Los Machucos dobro šlo, četudi bo tudi po tej etapi še veliko priložnosti za napad. Dosti bo še zahtevnega terena in upam, da me bodo na njem noge dobro nesle,« Lopez trdi, da tokrat ni pokazal vsega, in napoveduje peklenski petek s 13. etapo, v kateri bo morala karavana v 166 km prekolesariti kar sedem kategoriziranih vzponov.

Profil 13. etape Vuelte. FOTO: Infgrafika Delo
Profil 13. etape Vuelte. FOTO: Infgrafika Delo


Najtežji in odločilni pa bo ciljni na Los Machucos, ki bo z nakloni do 25 odstotkov poskrbel za spektakel, morda pa tudi občutne razlike med kandidati za vrh. Predlani ga je karavana Vuelte obiskala prvič, vodilni Chris Froome je na njem izgubil 42 sekund proti Lopezu in Vincenzu Nibaliju, vendar ubranil rdečo majico. Upati je, da bosta Roglič in Pogačar tudi na vrhu »nehumanih strmin« tako nasmejana, kot sta bila v Bilbau.

Preberite še:

Komentarji: