Roglič in Pogačar: Na odru za zmagovalce bova oba

Slovenska junaka dirke po Španiji za Delo in Radio Slovenija razkrila načrte za zadnjo bitko za Madrid.

Objavljeno
10. september 2019 18.40
Posodobljeno
10. september 2019 19.01
Primož Roglič in Tadej Pogačar sta v nekaterih etapah delovala tako usklajeno, kot da bi skupaj dirkala za izbrano vrsto, ne pa vsak za svojo ekipo. Foto AFP
Nad Burgos, kjer so se kolesarji na dnevu premora ustavili pred zadnjimi petimi etapami dirke po Španiji, so se zgrnili temni dežni oblaki, ki pa niso pregnali vedrine z obrazov slovenskih junakov 74. Vuelte. Tako Primož Roglič, ki je danes tudi uradno podaljšal pogodbo z ekipo Jumbo Visma do leta 2023, kot Tadej Pogačar sta odločena, da bosta v nedeljo na sloviti Plazi de Cibeles, kjer lovorike proslavljajo navijači madridskega Reala, plapolali dve slovenski zastavi.

Ta čas se zdi, da se zgodovinska dirka za slovensko kolesarstvo ne more razplesti drugače. Roglič je prepričljivo v rdeči majici vodilnega, z naskokom 2:48 pred najbližjim zasledovalcem Alejandrom Valverdejem. Tadej Pogačar je na 3. mestu 3:42 za rojakom in 17 sekund pred Kolumbijcem Miguelom Angelom Lopezom, s katerim bijeta tesno bitko tudi za belo majico najboljšega mladega kolesarja. Izjemna forma, ki jo je 20-letni Komendčan pokazal v 16. etapi, pa obeta, da bo svoj položaj ubranil, če ne še izboljšal.

»Počutim se dobro, nekoliko sem utrujen, vendar mislim, da so tudi vsi moji tekmeci. Upam, da se bom še naprej počutil kot doslej in bom dirko speljal uspešno do konca. Pozna se, da je pred nami zadnji teden, vse skupaj že kar dolgo traja. Je kar hitro minilo, če pomislim, koliko etap je za nami,« je o svoji prvi tritedenski dirki premleval Pogačar, ki je kolesarski svet osupnil že z dvema etapnima zmagama in enakovredno bitko z neprimerno starejšimi in bolj uveljavljenimi asi.

image
Nad Tadejem Pogačarjem (levo) na Vuelti bdi Andrej Hauptman. Foto Miha Hočevar


»V sanjah sem si želel nekaj takšnega, vendar nisem pričakoval, da se bo tako razpletlo. Vesel sem, da sem lahko izkoristil vsako priložnost, ki se mi je ponudila. Vsak dan se naučim nekaj novega, veliko je stvari, ki jih še ne razumem popolnoma. Veliko novega bom potegnil iz te dirke,« je nadaljeval mladi kapetan ekipe UAE, v kateri ga vodi tudi slovenski selektor Andrej Hauptman.
 

Spontana slovenska naveza


V nekaterih etapah sta Roglič in Pogačar delovala tako usklajeno, kot da bi skupaj dirkala za izbrano vrsto, ne pa vsak za svojo ekipo. »Sodelovanje je bilo spontano, vsak ima svoje interese na dirki, ki pa se tudi prekrivajo, tako da lahko dobro sodelujeva,« Pogačar pravi, da je zasavsko-gorenjska naveza, ki je v 13. etapi za dvojno slovensko zmago strla vse tekmece, nastala brez predhodnega dogovora.

Z izjemnimi predstavami si je prikolesaril viden status v karavani, ki pa bi ga rad potrdil v preostalih petih etapah. »Nase sem prevzel kapetansko vlogo v ekipi, zato je nekaj več spoštovanja v karavani, moral pa bom dati vse od sebe, morda kdaj tudi preseči samega sebe, da bom končal na odru za zmagovalce. Boja še ni konec,« je previden v napovedih Pogačar.
Bo v velikem finalu, v katerem sta še dve gorski etapi (18. in 20.) ter tri ravninske (17., 19. in 21.), napadel Valverdejevo 2. mesto, od katerega ga loči 54 sekund, ali bo pozoren na Kolumbijca, ki bi mu lahko izmaknil 3. mesto?

»Branil bom stopničke, najbolj pomembno je, da ostanem na njih, bela majica je tudi cilj za zadnje dni,« Pogačar razmišlja precej bolj zrelo, kot bi marsikateri 20-letnik v njegovem položaju. Tudi zato se lahko postavi po robu takšnemu šampionu, kot je Valverde: »On je razred zase v svetovnem kolesarstvu, še vedno lahko preseneti. Vsak dan bo bitka z njim. Meni je svojevrsten vzornik, ker je dosegel ogromno v karieri, vendar me tudi on spoštuje.«
 

Nizozemci so imeli prav, Roglič do 2023


»Še pet etap je pred nami, poskušali smo si odpočiti, kolikor se je dalo, in se pripraviti na težek zaključek. Črta pod dirko se potegne po koncu. Daleč od tega, da pričakujem lahko delo, vse je še odprto, nenazadnje se lahko kaj zgodi tudi v 17. etapi, med katero napovedujejo močen veter,« zmage še ne slavi Roglič, ki je naposled razkril načrte za dolgoročnejšo prihodnost. Uresničilo se je tisto, kar so že med Tourom namigovali nizozemski mediji, Roglič bo barve Jumba Visme branil do leta 2023.

image
”Daleč od tega, da pričakujem lahko delo, vse je še odprto,” pred zadnjimi petimi etapami opozarja vodilni na Vuelti Primož Roglič. Foto AFP


Roglič se bo tako lahko bolj miren lotil tekmecev, ki doslej niso imeli protiorožja za njegove močne noge. So že vrgli puške v koruzo? »Ne vem, zakaj bi se tekmeci vdali, če ne poskušaš, ti ne more uspeti. Poskušali bodo še, vendar smo v dobrem položaju, ne gre nam več za vsako sekundo. Ekipa pa mora ostati povsem osredotočena. Doslej je delovala zelo dobro, tudi na Giru so dali moji pomočniki 100-odstotkov, tu pa imam ob sebi drugačne kolesarje, so boljši v klanec, podpora je boljša. Upam, da bomo v tem ritmu nadaljevali do konca,« se »Rogla« lahko le nadeja, da se bo dirka nadaljevala v slogu prvih dveh tednov, v katerih je s Pogačarjem na noge dvignil (kolesarsko) Slovenijo.

»Nikoli se nisem izgubil, vedno sem bil zraven s tekmeci, nisem imel takšnih težav kot oni. Smo optimistični, le ohraniti moramo fokus do konca. Osebno sicer manj čutim evforijo, kot na Giru, kjer je bilo veliko Slovencev ob cesti. Gotovo so me v Italiji v zadnjem tednu rešili navijači. Njihova podpora je bila ključna, da sem ob vseh težavah zdržal do konca in osvojil 3. mesto. Še enkrat se jim zahvaljujem,« je povedal slovenski as, ki preostalih etap še ni natančneje preštudiral, kot se tudi ne ubada pretirano s tem, kaj se dogaja s tekmeci za njim.

»Kdo je pred zadnjim tednom deloval bolje, Pogačar ali Valverde? S tekmeci se ne ukvarjam, tuhtam le, koliko meni ostaja v nogah, da bi prišel do konca. Upam pa, da je močnejši Tadej, ki je izjemen talent. V čast mi je, da sva skupaj najmočnejša na eni od najmočnejših dirk na svetu. Gotovo bova na koncu oba na odru,« je še povedal Roglič, ki ga že od 9. etape spremljata njegova Lora in Lev, ob njem pa bosta tudi na Plazi de Cibeles, kjer bo, če bo šlo vse po sreči, slovenska in ne Realova veselica.