Pogačar na Pokljuki v tesnem obračunu ugnal Rogliča

Naslov slovenskega prvaka še nikoli tako prestižen, pot do njega pa tako zahtevna. Na poti na Pokljuko v 15,7 km 852 višinskih metrov.

Objavljeno
28. junij 2020 06.01
Posodobljeno
28. junij 2020 14.46
Tadej Pogačar je branil lanski naslov prvaka. FOTO: Leon Vidic/Delo
Ljubljana - Kolesarski as Tadej Pogačar je s časom 31:10 presenetljivo osvojil naslov državnega prvaka v vožnji na čas. Za devet sekund je na 15,7 kilometra dolgi gorski trasi na Pokljuko ugnal favoriziranega Primoža Rogliča. Tretji je bil Jan Polanc z zaostankom minute in 47 sekund. Med ženskami je slavila Urška Žigart pred Blažo Pintarič in Urško Bravec.


Favorit je bil Roglič


Slovensko prvenstvo v kolesarstvu se bo letos vtisnilo v spomin bolj kot vsa pred njim. Minulo nedeljo je po več kot treh mesecih premora zaradi pandemije dirkanje v Evropi ponovno oživelo ravno na slovenskih cestah, na katerih smo za nameček videli spektakularni dvoboj, v katerem je Primož Roglič ugnal Tadeja Pogačarja. Danes je bil na vrsti že »povratni dvoboj«, naša zvezdnika sta se udarila še za naslov prvaka v vožnji na čas.

Postati slovenski prvak še nikoli ni bilo tako prestižno in predvsem tako zahtevno. Roglič je moral za svoj prvi naslov v cestni vožnji Pogačarja in druge tekmece ugnati na 8 km dolgem vzponu do Ambroža pod Krvavcem. Tudi v vožnji na kronometer je šlo strmo navkreber. Štart je bil (prvi od več kot 160 tekmovalcev je štartal ob 12. uri) v Zgornjih Gorjah, cilj pa pri biatlonskem centru na Rudnem Polju. Kolesarji so se na 15,7 km dolgi trasi dvignili za 852 višinskih metrov.

Roglič je štartal zadnji
V Zgornjih Gorjah se je danes v organizaciji KK Gorje dogajanje začelo ob 11.30 z vzponom na Pokljuko za amaterske in rekreativne kolesarje. Boji za DP v vožnji na kronometer so se začeli ob 12.00 z dirkama mlajših mladincev in mladink. Dirka članic se je začela ob 13.00, favoritinja, novopečena slovenska prvakinja na cestni dirki Urša Pintar (Ale BTC Ljubljana) je štartala ob 13.05. Sledili so člani, vrhunec dirke pa je bil na repu štartnega seznama. Kot 34. je Jani Brajkovič štartal ob 13:41, drugi glavni kandidati za vrh pa so drug za drugim štartali na koncu, Jan Polanc ob 13:51, Jan Tratnik ob 13:52, Tadej Pogačar ob 13:53 in Primož Roglič ob 13:54.
 


»Roglič je prvi favorit, o tem ni dvoma. V zadnjih letih je dokazal, da je izjemen kronometrist, dobro pripravljenost pa je pokazal tudi na DP pod Krvavcem. Tudi naša kolesarja sta zelo dobro pripravljena. Tako Tadej Pogačar kot Jan Polanc se dobro počutita in sta motivirana, bomo videli, kaj bodo pokazale ure,« je pred tekm povedal Andrej Hauptman, športni direktor pri ekipi UAE.

image
Primož Roglič je bil na lanskem Giru najboljši na dveh pretežno gorskih vožnjah na čas, na obeh se ni ločil od svoje kronometrske »koze«. FOTO: Leon Vidic/Delo