Roglič nima sreče, ima pa izjemno močne noge (VIDEO)

Po nesrečnem padcu v 1. etapi je slovenski zvezdnik odgovoril z napadom in 3. mestom v 2. etapi.
Fotografija: Kolesarji ekipe Jumbo Visma (levo v rumenih dresih) so bili s Primožem Rogličem osmoljenci 1.etape, a so dan kasneje že prikolesarili v ospredje. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Kolesarji ekipe Jumbo Visma (levo v rumenih dresih) so bili s Primožem Rogličem osmoljenci 1.etape, a so dan kasneje že prikolesarili v ospredje. FOTO: AFP

Če gre soditi po prvih dveh etapah, je pred nami izjemno zanimiva in napeta dirka po Španiji, ki bi se za slovenske ljubitelje kolesarstva stežka začela bolj dramatično. V uvodni ekipni vožnji na čas sta na tleh pristala oba naša aduta za visoko mesto v skupnem seštevku Primož Roglič in Tadej Pogačar. Oba pa sta že dan kasneje pokazala, da še zdaleč nista odpisana, še posebej Roglič, ki je kljub dolgemu tekmovalnemu premoru pokazal, da je prišel na Vuelto vrhunsko pripravljen. V 2. etapi, ki jo je dobil Nairo Quintana, je zasedel 3. mesto.

V ulici ob trasi je nekdo pral avtomobil in voda je stekla na cesto, počil je hidrant in zalil traso, voda je stekla iz majhnega napihljivega bazena. To so tri (vse neuradne) verzije tega, kar naj bi v 13,4 km dolgi ekipni vožnji na čas zmočilo traso in povzročilo padca kolesarjev Jumba Visme z Rogličem in UAE s Pogačarjem. Najprej je pri skoraj 60 km/h padlo sedem od osmih članov arabske zasedbe, nato še polovica kolesarjev nizozemske ekipe.



Ta je merila na etapno zmago in prevzem rdeče majice vodilnega na dirki, vendar se je morala zadovoljiti z 18. mestom in zaostankom 40 sekund za zmagovalko Astano, ki je, kot se je izkazalo danes, le za en dan v rdečo opravo pripeljala svojega kapetana Miguela Angela Lopeza. UAE je na 21. mestu izgubil dobro minuto, sreča v nesreči pa je bila, da nihče od vpletenih v padca ni utrpel takšnih poškodb, da ne bi mogel nadaljevati dirke, čeprav ni veliko manjkalo ... Največ je bilo poškodovane kože, udarec je utrpela tudi morala v obeh ekipah, vendar ne za dolgo.
 

Ne potrebuje lovljenja ritma


Roglič si jo je v 2. etapi brez dvoma povrnil. Na 199,6 km dolgi preizkušnji, na kateri je bilo kljub razgibani trasi pričakovati bolj kot ne miren dan, je bilo spet dramatično, vendar za Slovence iz bolj veselih razlogov.



Ko je na zadnjem vzponu 25 km pred ciljem močno pospešil svetovni prvak Alejandro Valverde, mu je Roglič sledil brez težav, blizu je bil tudi Pogačar. Po vzponu pa je »Rogla« pokazal, da ne potrebuje lovljenja dirkaškega ritma, čeprav je nazadnje resno dirkal v zadnji etapi Gira 2. junija v Veroni (po tem je nastopil le na DP). Pospešila sta Nicholas Roche in Mikel Nieve, Roglič je šel za njima, to pa so zmogli le še Rigoberto Uran, Nairo Quintana in Fabio Aru.

Nairo Quintana je presenetil tekmece in sebe, prvič si je zmago prikolesaril na ravnini. FOTO: AFP
Nairo Quintana je presenetil tekmece in sebe, prvič si je zmago prikolesaril na ravnini. FOTO: AFP


Lopez je v rdeči majici ostal zadaj, z njim pa tudi Pogačar. Etapa za »ogrevanje« se je sprevrgla v pravo bitko za položaje na vrhu skupnega seštevka. Rogliču se je dolga tekmovalna odsotnost morda poznala le v zaključku, ko je napak ocenil napad Quintane. Kolumbijski hribolazec je presenetil vse, bržkone tudi sebe. Napadel je na ravninskem delu, tekmeci so oklevali nekaj sekund, nato je bilo že prepozno. Roglič se je naposled pognal za njim, vendar se je moral sprijazniti s šprintom za 2. mesto, v katerem ga je ugnal Roche, ki je z odbitnimi sekundami oblekel rdečo majico.


 

Prvič zmagal na ravnini


»Napadel sem, ko se mi je zdelo, da je trenutek pravi. Potem ko sem pospešil, niti enkrat nisem pogledal nazaj, rekel sem si, če pridem do cilja, pridem. Ta dan je nekaj posebnega zame, nikoli še nisem zmagal v ravninskem zaključku, a vse je enkrat prvič. To sem potreboval, to je potrebovala moja ekipa, dobro smo opravili svojo delo, ne le jaz, tudi Valverde s selekcijo, ki jo je naredil v klanec,« je o uspehu ekipe Movistar povedal Quintana. »Vedeli smo, da je zadnji vzpon dokaj zahteven, vendar nismo pričakovali, da bo tako težko, kot je bilo. Prišlo je do nepričakovano velike selekcije, mislim, da je vlogo odigrala tudi huda vročina,« pa je pot do rdeče oprave opisal Roche (Sunweb).

Roglič ni dajal izjav za novinarje, spregovoril pa je športni direktor Jumba Visme Grischa Niermann, ki je imel mešane občutke. Vesel je bil zaradi Rogliča, razočaran pa zaradi Stevena Kruijswijka, ki je zaostal 1:43. »Za nas se ni izteklo popolno, Steven čuti posledice sobotnega padca, noge ga niso dobro nesle in izgubil je precej časa. Primož pa je uprizoril izjemen povratek. Ni bilo pričakovati, da bi se po prvi težavi vdal. Dejali smo si, da imamo pred seboj 20 etap, v katerih lahko nadoknadimo izgubljeno, in takoj smo se lotili dela,« je dejal Niermann.

Po 2. etapi je rdečo majico oblekel Irec Nicolas Roche. FOTO: AFP
Po 2. etapi je rdečo majico oblekel Irec Nicolas Roche. FOTO: AFP


Če se Roglič in Pogačar nista dobro prebila čez pasti prvega dne, sta odlično opravila z vsemi izzivi 2. etape. Roglič se je v skupnem seštevku povzel na 6. mesto in je spet povsem v igri za vrh, Pogačar, ki je bil 8. v etapi, pa je pri le 20 letih nared za pomoč kapetanu Aruju in bržkone tudi za to, da skoči v ospredje, če se bo Italijanu kaj zalomilo.

Preberite še:

Komentarji: