Primož Roglič je pripravljen za zadnjo dolomitsko bitko (VIDEO)

Na 19. etapi Gira je »Roglo« vzpodbujala vojska slovenskih navijačev, na čelu z Ilko Štuhec. Etapna zmaga Estebanu Chavesu. Jutri odločilnih 194 km?

Objavljeno
31. maj 2019 11.45
Posodobljeno
31. maj 2019 18.53
Primož Roglič je danes poslal pozitivno sporočilo svojim navijačem - ne bo le branil svojega položaja, temveč bo napadel zmago. FOTO: AFP
Treviso - Pred Primožem Rogličem in njegovimi tekmeci za rožnato majico na Giru sta le še dve etapi. V 19. etapi, v kateri je etapno zmago slavil Kolumbijec Esteban Chaves, ni prišlo do sprememb na vrhu skupnega seštevka, saj je slovenski as v cilj prikolesaril skupaj s svojimi najnevarnejšimi tekmeci Richardom Carapazom, Vincenzom Nibalijem in Mikelom Lando. Je pa 29-letni Zasavec svojim navijačem, ki so ga v velikem številu vzpodbujali na ciljnem vzponu na San Martino di Castrozza, poslal vzpodbudno sporočilo. Ni branil svojega položaja, temveč poskusil z napadom. Kot kaže, je nared za zadnjo dolomitsko bitko, ki bi jutri že lahko okronala zmagovalca 102. dirke po Italiji. Jan Polanc še ohranja upanje na prvo deseterico.

Roglič je pospešil v finišu etape, ko so bili Chaves in drugi ubežniki dneva že v cilju, si prikolesaril nekaj metrov prednosti, a so Nibalijevi pomočniki hitro skočili za njim. Slovenec je v zadnjih metrih še enkrat navil tempo, tu časa ni mogel pridobiti, je pa tekmecem in navijačem pokazal, da je po težavah z želodcem in posledicah padca minulo nedeljo, po katerih je iz dneva v dan izgubljal sekunde proti tekmecem, še vedno tu. V cilj je prikolesaril na 14. mestu, 6:29 za zmagovalcem, takoj za njim so bili Nibali, Carapaz in Landa. Polanc je končal na 35. mestu, 7:36 za zmagovalcem in ostal na skupnem 11. mestu z zaostankom 10:27 za rožnato majico. Od 10. mesta, na katerem je ta čas Davide Formolo, ga loči 21 sekund.Danes je bil sicer še povsem miren le Carapaz, ki ima dirko povsem pod nadzorom, v taboru Nibalijeve Bahrain Meride in Rogličeve Jumbo Visme pa je precej več nervoze. »Mislim, da etapa ni tako zelo težka, je lažja kot sredina do Anterselve, sicer tistih cest ne poznam, mi je pa Domenico Pozzovivo, ki tam velikokrat trenira, povedal, da vzpon ni prav zahteven. Precej bolj bo odločilna 20. etapa,« je povedal Nibali.

image
AFP V morju slovenskih zastav je Roglič (v rumenem dresu) pred ciljem poskusil z napadom, a so kolesarji ekip Movistar in Bahrain Merida hitro pokrili njegov skok. FOTO: AFP


In Sicilijanec se ni zmotil, danes ni bilo odločilnih premikov, jutri bo vsem precej težje – Feltre bo prizorišče štarta 20. etape (11.20), ki bo kolesarje v 194 kilometrih do cilja na Monte Aveni peljala čez pet kategoriziranih vzponov. Najbolj zahteven je drugi po vrsti, na 2047 metrov visoki prelaz Manghen, dolg je 18,9 km, s povprečnim naklonom 7,6 odstotka in največjim naklonom 15 odstotkov. Mnogi pričakujejo, da bo Nibali napadel že tu ter poskušal streti Carapaza in Rogliča. Če bo kateri od favoritov tu zašel v težave, ga čaka kalvarija. Od tu do cilja na Aveni je še 120 km večinoma vzponov in spustov, v katerih si je mogoče prikolesariti veliko prednost ali zaostanek.

image
Profil 20. etape Gira. FOTO: Infografika Delo


Rogličeva naloga je predvsem, da toliko zmanjša zaostanek za Carapazom, da bi ga dan kasneje, v sklepni vožnji na kronometer v Veroni (17 km), lahko tudi prehitel. Sedanji zaostanek 2:16 za Ekvadorcem je prevelik, zato pa je še dosegljiv Nibali na 2. mestu, le 22 sekund pred Rogličem.
 

Želi, da dirkajo agresivno


Po drugi strani bo zelo nevaren tudi četrtouvrščeni Mikel Landa, ki je že v Anterselvi proti Rogliču pridobil 20 sekund in v tem trenutku ob Carapazu na vzponih deluje najbolj suvereno. Roglič je po četrtkovi etapi kot že večkrat obnovil taktiko v prihodnjih dneh: »Zagotovo ne bo lahko, spet bomo dirkali na polno, pred nami sta še dve etapi in zagotovo se ne bomo predali.«

image
AFP Kolesarji ekipe Movistar od štarta režejo zrak svojemu kapetanu  Richardu Carapazu. FOTO: AFP


»Rad bi, da dirkamo agresivno in tvegamo ter poizkušamo zmagati, a ni pomembno, kaj si jaz želim, ampak kaj bo naredil Primož. Če se bo dobro počutil, bo zagotovo napadel, on vedno dirka na zmago, če pa bo na limitu, bo najbrž poizkušal vsaj zadržati mesto na odru za zmagovalce. Zagotovo moramo pridobiti nekaj časa, več kot dve minuti za 17 kilometrov kronometra je preveč. Naloga ekipe je, da Rogliča pripeljemo v čim boljšem položaju do zaključka, potem pa bo odvisno od njegovih nog,« pravi Addy Engels, športni direktor Jumbo Visme.

Ilka Štuhec: Zajela me je Roglomanija


V karavani Gira je bila danes tudi slovenska smučarska šampionka Ilka Štuhec, ki je v Italijo prišla kot gostja Nibalijeve ekipe Bahrain Merida, a za Ilko ni dvomov, za koga navija na tem Giru. Pred štartom etape je Rogliču, ki ga je včeraj obiskal tudi nekdanji sotekmovalec med smučarskimi skakalci Robert Kranjec, zaželela srečo.»Odzvala sem se povabilu, da si ogledam od blizu še nek drug šport. Noro je videti vsakodnevno logistiko in vse, kar je zadaj na takšni dirki. Hvaležna sem za to priložnost. Tudi mene je sicer zajela 'Roglomanija', resda sem tu na povabilo ekipe Bahrain Merida, a navijam za Primoža in druge naše. Dnevno spremljam dogajanje, je precej daljše kot pri nas smučarjih, a je tudi napeto. Kolesarjenje je sicer vedno bolj del mojih priprav. Zaradi poškodb težje tečem, zato več kolesarim, tako na cestnem kot gorskem kolesu,« je povedala Ilka, ki bo kajpak z zanimanjem spremljala razplet Gira.

Sicer pa se že pripravlja za naslednjo zimo. »Na polno treniram, po poškodbi je treba obuditi mišice, da bodo pripravljene, ko bo čas za na sneg. Konec julija ali avgusta bom spet na smučeh, odvisno od naravnih pogojev in mojega okrevanja,« je še dejala Mariborčanka, ki še vedno ni razkrila imena svojega novega glavnega trenerja: »Vse ob svojem času.«


Potek etape


Ubežniki, ki so na letošnjem Giru slavili zmage na kar polovici dosedanjih etap, spet poskušajo srečo. Kmalu po startu se je v ospredju izoblikovala skupina 12 kolesarjev. Nihče med njimi ni nevaren za najboljše v skupnem seštevku. Ubežniki imajo sto kilometrov pred ciljem dobrih sedem minut prednosti. V glavnini tempo narekuje Carapazov Movistar, blizu ospredja so še kolesarji Astane, Rogličeve ekipe Jumbo Visma in Nibalijeve Bahrain Meride.

image
Na ciljnem vzponu na San Martino di Castrozza Rogliča čakajo številni slovenski navijači. FOTO: Nejc Grilc


Karavana se spušča s prelaza San Baldo. Ubežniki imajo 80 kilometrov pred ciljem še vedno sedem minut in pol prednosti pred skupino favoritov, v kateri Movistar še naprej narekuje tempo. Ta ni posebej oster, 70 kilometrov do cilja prednost ubežnikov znaša 8:15.

Ubežniki so že 40 km od cilja, v skupini favoritov pa se me menijo zanje, prednost je narasla čez devet minut. Kar se tiče Rogliča in njegovih tekmecev za vrh v skupnem seštevku, se bo danes, kot kaže, vse dogajalo na ciljnem vzponu na San Martino di Castrozza, dolg je 13,6 km, povprečni naklon znaša 5,6 odstotka, največji pa 10 odstotkov.

image
AFP Slovenski navijači na vzponu na prelaz San Boldo. FOTO: AFP


Za kolesarji je drugi kategrizirani vzpon dneva na Lamone (4. kategorija), položaj se ni bistveno spremenil. V ospredju so ubežniki, skupina favoritov pa 25 km pred ciljem zaostaja slabih 9 minut.Ubežniki so le še 10 km do cilja, med njimi se bo na zadnjem vzponu razplamtela bitka za etapno zmago, v skupini favoritov z zaostankom 8:30 je še vedno v ospredju »vlak« ekipe Movistar.

Ubežniki so 3,5 km do cilja, v skupini favoritov so nekoliko pospešili, narekovanje tempa pa so v ospredju prevzeli kolesarji Astane. Esteban Chaves se je 2,5 km do cilja otresel tekmecev v ubežni skupini in bržkone kolesari etapni zmagi naproti.

Oživela je tudi skupina favoritov! Napadel je Miguel Angel Lopez in si prikolesaril nekaj prednosti pred Rogličem, Carapazom, Nibalijem in Lando.

image
AFP Esteban Chaves je slavil svojo tretjo etapno zmago na Giru, po eno etapo je dobil leta 2016 in 2018. FOTO: AFP


Chaves je slavil zmago, Lopez za Rogličem zaostaja štiri minute v skupnem seštevku, tako da mu ni treba v lov za njim. Roglič, Carapaz, Nibali in Landa skupaj kolesarijo proti cilju. Roglič je vendarle pokazal, da je še v igri za končno zmago! Poskušal se je otresti tekmecev, a mu ni uspelo, kolesarji Bahraina Meride so takoj pokrili njegov skok.