Roglič blizu nove pogodbe z Jumbom Vismo

Po poročanju nizozemskega časnika De Telegraaf je Primož Roglič že dogovorjen za podaljšanje pogodbe do leta 2023, podpisali naj bi jo v prihodnjih dneh. 

Objavljeno
16. julij 2019 11.04
Posodobljeno
16. julij 2019 18.26
Primož Roglič ostaja zvest Jumbo Vismi. FOTO: AFP
Albi - Nizozemska ekipa Jumbo Visma v teh dneh blesti na dirki po Franciji, dobili so štiri etape v prvih desetih dneh dirke, očitno pa sta jim dva velika dosežka uspela tudi pri sestavi ekipe za prihodnje sezone. Nizozemski časnik De Telegraaf, ki je ponavadi zelo dobro obveščen, je poročal, da se je vodstvo ekipe dogovorilo s Primožem Rogličem in Dylanom Groenewegnom za podaljšanje pogodbe do leta 2023. Oba naj bi jo podpisala v prihodnjih dneh. 

Oba sta imela veljavno pogodbo še za prihodnjo sezono, bila pa sta vroče blago na kolesarski tržnici. Zdaj je vodstvo Jumbo Visme očitno blizu temu, da oba zadrži v svojih vrstah še za vsaj štiri leta. Že pred tem so pogodbe podaljšali Mike Teunissen (2022), Wout van Aert, Steven Kruijswijk in Robert Gesink (vsi do 2021). 

image
Primož Roglič. FOTO: Luigi Sestili


Ob tem so še vedno glasne govorice o prestopu Toma Dumoulina k Jumbo Vismi. Menedžer Sunweba Iwan Spinkenbrink se je menda v tem tednu že dvakrat sestal z vodstvom Jumba, pogovarjajo se o višini odškodnine za Dumoulina, ki je nezadovoljen pri Sunwebu, a se za zdaj še niso dogovorili. Dumoulina menda najbolj zanima prav prestop k Jumbu, čeprav se zanj močno poteguje tudi Ineos, bi pa nizozemska zasedba morala povečati proračun na dobrih 20 milijonov evrov, če bi hotela plačati vse svoje zvezdnike. 

Na Jumbo padajo očitki o ketonih
Na prvi prosti dan dirke po Franciji so se pojavili tudi prvi očitki glede početja v Jumbu Vismi, kar glede na dominantne predstave iz prvega tedna niti ni presenetljivo. Tokrat so jih napadli kar pri nizozemskem De Telegraafu in objavili, da kolesarji Jumba že nekaj časa uživajo ketone. Gre za prehranske dodatke, ki naj bi pomagali pri regeneraciji na etapnih dirkah. Trenutno ketoni niso na seznamu prepovedanih poživil, zato pri Jumbu niso naredili nič prepovedanega, njihovo uporabo je potrdil tudi menedžer Jumba Richard Plugge. Zdravnik Sunweba Anko Boelens pravi, da v njihovi ekipi ketonov ne uporabljajo, ker je premalo znanega o njihovih učinkih: »Najprej potrebujemo resne znanstvene študije, ki bodo pokazale, kakšne dolgoročne učinke imajo ketoni na zdravje športnikov, šele nato se bomo odločili glede njihove uporabe.« Zadnja študija znanstvenikov z univerze v Leuvnu v Belgiji kaže, da naj bi se športnikom regneracija z uporabo ketonov povečala za kar 15 odstotkov, če gre verjeti poročilom De Telegraafa pa naj bi jih uporabljalo vsaj šest ekip iz profesionalnega pelotona. 

»Zaradi omejene količine literature, ki pojasnjuje domnevne mehanizme delovanja prehranskih dopolnil, njihovi vplivi na telo zaenkrat še niso popolnoma jasni. Predvsem primanjkuje raziskav, ki bi znanstveno potrdile učinkovitost različnih kemijskih oblik ketonskih teles pri posameznih oblikah telesne aktivnosti in proučile varnost njihovega dolgoročnega uživanja. Zato tudi ne znamo odgovoriti na vprašanje, ali je uporaba tovrstnih prehranskih dopolnil sploh smiselna in varna. Zaenkrat njihova uporaba v športni praksi temelji na predvsem teoretičnih izhodiščih in ne na trdnih raziskavah. Ob tem je postopek pridobivanja prehranskih dopolnil, ki povečujejo koncentracijo ketonskih teles, odvisen od oblike dopolnila, večinoma je kompleksen, tehnično zahteven in drag. Skratka, stroka športne prehrane zaradi pomanjkanja znanstvenih dokazov o njihovem ergogenem učinku in slabo proučenih učinkov na zdravje, ketonskih teles zaenkrat še ni uvrstila na seznam učinkovitih športnih dopolnil« je za Delo ozadje ketonov pojasnila doc. dr. Nada Rotovnik Kozjek z oddelka za klinično prehrano in dietoterapijo Onkološkega inštituta v Ljubljani.


Že pred začetkom prestopnega roka, vsi prestopi bodo uradno objavljeni 1. avgusta, so z Nizozemske prišle govorice, da Jumbo dolgoročno kot edino možno strategijo za boj z Ineosom vidi pristop po vzoru Movistara, kjer že nekaj let poskušajo s tremi kapetani, a se jim doslej še ni izšlo. Jumbo želi združiti Dumoulina, Rogliča in Kruijswijka in tako napasti prevlado Ineosa, ki ji tudi na tem Touru ni videti konca, trenutno sta Geraint Thomas in Egan Bernal na drugem in tretjem mestu. 

Za zdaj ne Sunweb ne Jumbo Visma govoric glede Dumoulinovega prestopa ne komentirata.