Roglič si ni predstavljal takšne evforije

Kolesarja Primoža Rogliča je pred Mestno hišo v Ljubljani pozdravila množica navijačev.
Fotografija: Primož Roglič je prvič začutil, kakšno kolesarsko evforijo je povzročil v domovini. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Primož Roglič je prvič začutil, kakšno kolesarsko evforijo je povzročil v domovini. FOTO: Blaž Samec/Delo

Ljubljana – Začelo se je s sprejemom pri predsedniku republike, končalo pa s prepoznavnim telemarkom in slikanjem z množico navijačev, ki so dočakali četrtega kolesarja z letošnjega Toura. Primož Roglič je prvič začutil, kakšno kolesarsko evforijo je povzročil v domovini, ob tem pa prvič videl tudi posnetek svoje vožnje v zmagoviti 19. etapi, ki ga ni pustil ravnodušnega.

Ko je Roglič začel premagovati največje kolesarske šampione na Alpe d'Huezu, Tourmaletu in Aubisqu, so bili doma slovenski navijači prikovani pred televizijske zaslone, kolesarstvo pa je vsaj za nekaj dni postalo udarna tema vseh športnih navdušencev. »Med dirko sem poizkušal vse to dogajanje nekako odklopiti, nisem ga prav podrobno spremljal, šele na letalu, s katerim smo se vrnili domov, so mi pokazali nekaj delčkov te evforije. Nisem si predstavljal, da je zanimanje tako veliko, zato je še toliko boljši občutek občutiti to toplino, ki mi jo izkazujejo navijači,« se je v ponedeljkovem večeru pred Mestno hišo, kjer je doživel pravi šampionski sprejem, za nekaj časa prepustil čustvom.

FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo


Najprej ga je sprejel predsednik republike Borut Pahor, ob sprehodu do odra so mu z dvignjenimi obroči spremstvo pripravili reprezentančni kolegi, nato pa je pozdravil množico navijačev, ki so se mu prišli priklonit pred ljubljanski magistrat: »Takšni trenutki so vedno nekaj posebnega, nanje se je težko pripraviti, zagotovo pa je zelo čustveno vse skupaj. Ko sem dirkal na vzponih, sem nekako čutil, da se vsi skupaj borimo za zmago, ne le navijači ob cesti, ki so bili vrhunski, temveč vsi, ki so me tako ali drugače spodbujali. Tudi zaradi vas je bilo vse skupaj lažje.«


Ob posnetkih gre tudi Rogliču koža pokonci


Posnetke njegove zmagovite vožnje v Pirenejih je občinstvo pospremilo z glasnimi vzkliki »Rogla, Rogla« in glasnim aplavzom. »Do zdaj sploh še nisem uspel pogledati posnetka, čeprav sem si ga želel, že v zadnjih metrih tiste etape sem na kolesu razmišljal o tem, kaj mi je uspelo, tudi takole pa mi gre kar koža pokonci. Neverjetno, kaj naj rečem,« je še dodal v svojem slogu. Z darilom se mu je poklonil tudi častni nizozemski konzul: »V intervjuju ob koncu leta 2017 sem si dejal, da si želiš predvsem postati dober kolesar. Ne samo da ti je uspelo, postal si izvrsten kolesar, ki je nizozemsko ekipo spet naredil veliko.«



Za konec si je Roglič vzel precej časa še za najbolj zagrete navijače, ki so sprejem želeli ovekovečiti s »selfiejem« ali podpisom, zdaj pa so pred njim novi cilji. Časa za dopust ne bo, višinske priprave ga čakajo že v drugi polovici avgusta, ko bo začel graditi formo za svetovno prvenstvo v Innsbrucku. Vse zato, da ga bo v začetku oktobra v Ljubljani pričakala še večja množica gledalcev, ki bo slavila nove uspehe kolesarskega fenomena.
 

Komentarji: