Roglič užival ob slovenskih zastavah, a spet izgubil nekaj sekund (VIDEO)

Slovenski kolesarski as tudi v 17. etapi do Anterselve ni mogel slediti najboljšim, vendar ni izgubil veliko časa.
Fotografija: Primož Roglič je imel v zadnjih dneh težave z želodcem, upati je, da so se mu moči povrnile pred odločilnimi etapami Gira. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Primož Roglič je imel v zadnjih dneh težave z želodcem, upati je, da so se mu moči povrnile pred odločilnimi etapami Gira. FOTO: AFP

Primož Roglič je po 17. etapi Gira d'Italia, v kateri je po dolgem pobegu zmago slavil Francoz Nans Peters, še malenkost bolj oddaljen od rožnate majice. Na ciljnem vzponu, ob katerem je bilo sicer videti številne slovenske zastave, sta bila od njega močnejša dva nevarna tekmeca, vodilni Richard Carapaz je prednost v skupnem seštevku pred Slovencem povišal za 7 sekund, na 2:16. Mikel Landa pa si je očitno zaželel Rogličevega skupnega 3. mesta, odščipnil mu je 19 sekund in za Zasavcem zdaj zaostaja 47 sekund. Jan Polanc je zdrsnil na 11. mesto.

Po izjemni predstavi v 16. etapi z vzponom na Mortirolo najbolj prepričljivo ni deloval tudi Vincenzo Nibali, ki je v cilj prikolesaril skupaj z Rogličem (na 25. in 26. mestu, 4:46 za zmagovalcem) in si tako nabral še nekaj zaostanka za Carapazom, ki je očitno najbolje pripravljen »hribolazec« na dirki in je vse bolj prepričljivo v rožnati majici. V preostalih dveh gorskih etapah bi, sodeč po prikazanem v zadnjih dneh, lahko še povečal svojo prednost pred sklepno vožnjo na kronometer, v kateri sta vsaj na papirju močnejša Roglič in Nibali.



Njun zaostanek pa je že prevelik, da bi se lahko zanašala na zadnjih 17 km dirke v Veroni, zato bosta morala prednost Ekvadorca, ki danes slavi 26. rojstni dan, načeti že prej. Zdi se, da bo to (pre)zahtevna naloga, tako kot Polančev (Gorenjec je v etapi zasedel 39. mesto, 5:53 za zmagovalcem) boj, da bi dirko končal v prvi deseterici. Danes ga je iz nje s sodelovanjem v pobegu izrinil Davide Formolo.

»Bilo je noro, koliko slovenskih zastav je bilo ob progi, užival sem ob tem pogledu. Boril se bom do konca, resda je pred nami vse manj dni dirkanja, a zame je ta čas najbolj pomembno, da sem cel in zdrav. Posledic padca v 15. etapi ne čutim več, zadnje dni me je bolelo v prsih. Tudi težav z želodcem ni več, zato sem lahko optimistčen pred nadaljevanjem. Težave se sicer nekoliko še poznajo na mojem kolesarjenju, a za nikogar ni lahko,« je v Anterselvi povedal Roglič.



»Landa je videl priložnost, da pridobi nekaj časa in se približa končni uvrstitvi na odru za zmagovalce. Na koncu sem tudi jaz pridobil nekaj sekund in to je najlepše rojstnodevno darilo, ki sem si ga lahko želel,« pa je dejal Carapaz.


Poznala se je utrujenost po kraljevski etapi


Po koncu torkove etape v Ponte di Legnu so se kolesarji povsem premraženi in izmučeni vračali v klubske avtobuse, se polivali z vročim čajem in drgetali na trenažerjih, kjer so razpeljavali noge, ki so morale premagati 4800 višinskih metrov. Tudi Roglič je bil na robu, zvečer pa si je vzel nekaj minut tudi za Val 202 in Televizijo Slovenija.

»Etapa je bila zares težka, težko je kaj drugega reči, na Mortirolu smo bolj ali manj vsi vozili na svojem limitu. Nibali je bil nekoliko boljši in se je odpeljal, jaz pa sem se predvsem boril sam s sabo. Po nekaj dneh težav z želodcem, ker sem v soboto pojedel preveč sladkorja, se je moje počutje izboljšalo, bil sem precej boljši kot v nedeljo ali ponedeljek, tako da sem lahko vsaj vesel, da se stanje izboljšuje. Ne obremenjujem se s sekundami ali mesti, poskušal bom odpeljati čim boljšo dirko do cilja,« je povedal Roglič. 



Če se v Rogličevi formi ne bo zgodil kakšen večji preobrat, se bo do konca dirke boril za oder za zmagovalce, za najvišjo stopničko pa sta glavna kandidata Carapaz in Nibali. Sicilijanec je bil v torek najmočnejši kolesar na dirki, Carapaza pa se mu kljub temu ni uspelo otresti: »Ker nismo šli čez Gavio, smo morali vse postoriti na Mortirolu. Videl sem, da Carapaz ni bil v najboljši dnevni formi, a je vseeno izvrsten, in če imaš pomočnika, kot je Landa, potem je vse precej lažje. Videl sem, da me lovita na Mortirolu, zato sem ju počakal, in prav je bilo, da smo skupaj narekovali ritem, da smo se oddaljili od Rogliča. Zdaj moram nekako poiskati način, kako pridobiti čas še proti Carapazu, ne vem, težko bo.«

Vincenzo Nibali danes ni bil tako prepričljiv kot včeraj ob napadu na Mortirolu. FOTO: AFP
Vincenzo Nibali danes ni bil tako prepričljiv kot včeraj ob napadu na Mortirolu. FOTO: AFP

 

Landa glavno Carapazovo orožje


Pred Nibalijem je res zahtevna naloga, saj je Movistar najmočnejša ekipa na dirki, prav pomoč Lande pa bo ključna, če bo v kateri od etap Carapaz, ki ostaja miren in osredotočen, zašel v težave.

Ko je Mikel Landa (v ospredju) pospešil, mu Primož Roglič (v ozadju v rumeni majici) ni mogel slediti. FOTO: AFP
Ko je Mikel Landa (v ospredju) pospešil, mu Primož Roglič (v ozadju v rumeni majici) ni mogel slediti. FOTO: AFP


Kako močan je Landa, se je pokazalo tudi danes, ko je pospešil na vzponu proti Anterselvi in vse druge kandidate za najvišja mesta v skupni razvrstitvi pustil za seboj.


Potek etape


Karavna se spušča s prelaza Mendola. V ospredju se je izoblikovala skupina 18 ubežnikov, med njimi je v skupnem seštevku najvišje uvrščen Davide Formolo, ki na 12. mestu zaostaja 11:51. Na čelu glavnine, v kateri sta tudi Roglič in ta čas skupno desetouvrščeni Polanc, tempo spet narekuje Carapazov Movistar. Prednost ubežnikov 115 kilometrov pred ciljem znaša dve minuti.



Glavnina se ta čas še ne meni za ubežnike, ki imajo 95 kilometrov pred ciljem šest minut prednosti. Prednost še vedno raste, 75 km pred ciljem se giblje okoli 7 minut. Iz ubežne skupine je skočil Jan Bakelants, ki ima minuto naskoka pred drugimi ubežniki. Ti so 50 km do cilja še vedno šest minut pred glavnino. Začenja se predzadnji vzpon dneva na 1244 metrov visoki Terento, v osredju glavnine pa tempo narekujejo kolesarji Nibalijve ekipe Bahrain-Merida.

V skupini favoritov se tudi na tem vzponu dogajanje še ni razživelo, 40 km pred ciljem je Bakelants 40 sekund pred drugimi ubežniki, Roglič in njegovi tekmeci pa so še vedno več kot 6 minut zadaj.

Richard Carapaz, ki danes slavi 26. rojstni dan, je vse bolj prepričljiv v rožnati majici. FOTO: AFP
Richard Carapaz, ki danes slavi 26. rojstni dan, je vse bolj prepričljiv v rožnati majici. FOTO: AFP


Cesta se bo počasi začela vzpenjati proti 1635 metrov visoki Anterselvi. Skupina ubežnikov se je razdelila, 25 km pred ciljem pa je glavnina pospešila. Favorite spopad bržčas čaka v zadnjih petih kilometrih, ko jih čaka vzpon s 6,9-odstotnim povprečnim naklonom.



Ubežniki so spet skupaj, 20 km do cilja pa njihova prednost znaša 5:40. Nekdo med njimi bo danes zmagovalec etape, saj prednost 15 km pred ciljem še ni padla pod pet minut in pol.

Še 10 km do cilja za ubežnike, med katerimi je sam v ospredju Nans Peters z minuto prednosti pred tekmeci. Glavnina z Rogličem in Polancem je še vedno pet minut in pol v ozadju.

Peters je na zadnjem vzponu, 4 km do cilja ima še vedno minuto prednosti, nasmiha se mu etapna zmaga. Skupina favoritov še vedno zaostaja pet minut. Peters bo gotovo zmagovalec, kilometer in pol pred ciljem ima še vedno minuto naskoka. V skupini favoritov so pospešili. Napadel je Landa, Roglič se drži Carapaza in Nibalija. Landa v skupnem seštevku za Rogličem zaostaja le dobro minuto, tako da mu 29-letni Slovenec ne sme dopustiti prevelike prednosti.

Nans Peters je po dolgem pobegu slavil etapno zmago. FOTO: AFP
Nans Peters je po dolgem pobegu slavil etapno zmago. FOTO: AFP


Peters je zmagovalec etape. Roglič mora narekovati tempo v skupini favoritov, Carapaz in Nibali kolesarita v njegovem zavetrju. Carapaz je napadel, zaostajata tako Roglič kot Nibali.

Landa je proti Rogliču pridobil 19 sekund, Carapaz pa 7 sekund.


Premirje med favoriti?


Po petih zaporednih izjemno razgibanih etapah, ki so dodobra premešala vrstni red v skupnem seštevku, bi moral biti jutri na sporedu edini preostali dan premirja med kandidati za rožnato majico. Na vrsti je 18. etapa od Valdaore do Sante Marie di Sale (222 km), na kateri je le en vzpon 4. kategorije, zadnjih 60 km pa je ravninskih.

Profil 18. etape Gira. FOTO: Infografika Delo
Profil 18. etape Gira. FOTO: Infografika Delo


To bi lahko bila zadnja priložnost za šprinterje, na svoj račun bi lahko spet prišli ubežniki. Ni pričakovati, da bi kaj poskusil kateri od kandidatov za končno zmago, saj takoj za tem sledi zadnji »ognjemet« letošnjega Gira – še dve gorski etapi in sklepna vožnja na kronometer v Veroni.

 

Komentarji: