Roglič veliko zmago slavil v Indurainovi družbi (VIDEO)

Slovenski zvezdnik je v vožnji na čas odpihnil tekmece in prvič oblekel rdečo majico vodilnega na dirki po Španiji.
Fotografija: Primož Roglič je prvič oblekel rdečo majico. Jo bo do Madrida sploh še slekel? Foto AFP
Odpri galerijo
Primož Roglič je prvič oblekel rdečo majico. Jo bo do Madrida sploh še slekel? Foto AFP

Dirka po Španiji je v 10. etapi dobila novega, vendar pričakovanega gospodarja. Primož Roglič je v vožnji na kronometer močno udaril po mizi, še nekoliko močneje, kot so se nadejali njegovi tekmeci. Slovenski zvezdnik je po svoji 32. zmagi v karieri prvič oblekel rdečo majico, ki je, če bo nadaljeval v podobnem slogu, ne bo več slekel do 15. septembra v Madridu, kjer se bo končala 74. Vuelta. Na odru za zmagovalce pa bi mu lahko družbo delal tudi Tadej Pogačar

Kjer ga čaka Lora, tam Primož napade. To vedo že vsi v kolesarski karavani in za tekmece je bil nedvomno slab znak, da je 29-letnega Zasavca v Pauju obiskala njegova srčna izbranka, to pot prvič z njunim junija rojenim sinom. Pred njima je »Rogla« pokazal, da mu v vožnji na kronometer ni para, če je vrhunsko pripravljen.



In o tem na Vuelti ni dvoma, na zelo zahtevni trasi je na vseh merjenjih dosegel najboljše čase, najbolj se mu je približal Patrick Bevin, ki je zaostal 25 sekund. Vendar Rogliča dosežek novozelandskega prvaka ni posebej zanimal. Kot se ni veliko oziral na vse mejnike, ki jih je postavil to pot.

V cilju je prvič oblekel rdečo majico in jo dodal svoji zbirki rožnatih majic z letošnjega Gira, na katerem je vodil pet dni. Postal je drugi Slovenec na čelu največje španske dirke, to je dvakrat uspelo Janiju Brajkoviču, najprej leta 2006, ko je bila majica vodilnega še zlate barve, in nazadnje leta 2013 po zmagi njegove ekipe Astana v uvodni vožnji na kronometer.

Rogličeve etapne zmage na tritedenskih dirkah. FOTO: Infografika Delo
Rogličeve etapne zmage na tritedenskih dirkah. FOTO: Infografika Delo

 

Trojček Tour, Giro, Vuelta


Večjo zgodovinsko težo ima drugi mejnik, Roglič je postal prvi slovenski kolesar z etapnimi zmagami na vseh treh tritedenskih dirkah. Na Giru je bil kar trikrat najboljši v vožnji na kronometer, na Touru je lani in predlani dobil po eno gorsko etapo, temu je na francoskih cestah (10. etapa je potekala pri španskih vzhodnih sosedih) dodal še krstno zmago na Vuelti. Kot 99. v zgodovini se je pridružil klubu zmagovalcev na vseh »grand tourih«, v katerem je na 1. mestu kdo drug kot veliki Eddy Merckx s 64 etapnimi zmagami.

Primož Roglič je pred ciljem ujel Miguela Angela Lopeza, ki je štartal dve minuti pred njim. FOTO: AFP
Primož Roglič je pred ciljem ujel Miguela Angela Lopeza, ki je štartal dve minuti pred njim. FOTO: AFP


Roglič, ki jih ima zdaj vse skupaj šest, se je uvrstil na 77. mesto. Bržkone se bo še povzpel po tej lestvici, kajpak pa bi se rad vpisal tudi v klub končnih zmagovalcev tritedenske dirke. Ob časovni škodi, ki so jo danes utrpeli njegovi tekmeci v boju za končno zmago, mu kaže zelo dobro. Najslabše jo je odnesel do danes vodilni Nairo Quintana, ki je upal, da se bo njegov zaostanek za slovenskim zvezdnikom gibal okoli poldruge minute, zaostal pa je kar za 3:06! Alejandro Valverde je izgubil 1:38, Miguel Angel Lopez pa okrogli dve minuti.

Tadej Pogačar je izjemno hitro začel, nato nekoliko popustil, vendar še vedno dosegel zelo dober čas. FOTO: AFP
Tadej Pogačar je izjemno hitro začel, nato nekoliko popustil, vendar še vedno dosegel zelo dober čas. FOTO: AFP


Iz prve peterice v skupni razvrstitvi je bil še najbližje Rogliču Pogačar (1:29), ki je končal na 11. mestu, čeprav je imel na prvem merjenju vmesnega časa po 11,9 km drugi dosežek. Stanje v skupnem seštevku pa je: 1. Roglič, 2. Valverde z zaostankom 1:52, 3. Lopez (2:11), 4. Quintana (3:00), 5. Pogačar (3:05).

Nairo Quintana je doživel polom, Roglič ga je prehitel za več kot tri minute. FOTO: AFP
Nairo Quintana je doživel polom, Roglič ga je prehitel za več kot tri minute. FOTO: AFP


»Etapa je bila zelo zahtevna, dobro sem se počutil in šel sem na vso moč, zadovoljen sem z doseženim. Na drugem vzponu sem imel težave, nato sem spet lahko nadaljeval v svojem ritmu,« je svoj nastop strnil Pogačar, zmagovalec 9. etape, ki se že pri 20 letih enakovredno bori z najboljšimi na svetu in ostaja v igri za uvrstitev na oder za zmagovalce v Madridu.

Alejandro Valverde je zdaj Rogličev najbližji zasledovalec, zaostaja pa 1:52. FOTO: AFP
Alejandro Valverde je zdaj Rogličev najbližji zasledovalec, zaostaja pa 1:52. FOTO: AFP

 

V slogu legendarnega Španca


Za končno zmago bržkone še ni dovolj zrel, zato pa se zdi zanjo že povsem nared njegov devet let starejši rojak. »Z veseljem nosim rdečo majico, upam, da bo moja tudi v Madridu. Zadovoljen sem s trenutnim vrstnim redom, sredi dirke pa se ne moreš razglasiti za zmagovalca, četudi imaš deset minut prednosti. Vendar mislim, da lahko zmagamo, če bomo moji moštveni kolegi in jaz dali vse od sebe,« je na novinarski konferenci povedal Roglič, ki pa pravi, da z zasedbo Jumba Visme ne bo za vsako ceno med dirko branil rdeče majice. »Bomo videli, kako bo potekala dirka, morda bomo vodstvo začasno prepustili kakšnemu nenevarnemu ubežniku, pomembno je le, da bo rdeča majica naša na koncu.«

Primož Roglič vsako zmago proslavi z doskokom v telemark, današnji je bil že 32. v njegovi poklicni kolesarski karieri. FOTO: AFP
Primož Roglič vsako zmago proslavi z doskokom v telemark, današnji je bil že 32. v njegovi poklicni kolesarski karieri. FOTO: AFP


Rogliču je v Pauju na odru za zmagovalce eno od nagrad izročil legendarni Miguel Indurain, ki je petkrat zapored slavil zmago na Touru (nikoli na Vuelti) in bi lahko slovenskemu zvezdniku dal tudi kakšen koristen nasvet. Rogličeva taktika je sila podobna tisti, s katero je Španec nekoč v obup spravljal tekmece – zmlel jih je v vožnji na čas, nato pa v gorah branil svojo prednost. Zanimiva je tudi primerjava njunih zmag. Indurain jih je kot profesionalec slavil 91, od tega 26 v vožnji na kronometer, Roglič je pri 32 zmagah (letos jih je slavil že 10!), v boju s štoparico jih je slavil 10.


Priložnost za Novaka in Pibernika


V prvih desetih dnevih Vuelte so vidne vloge igrali Roglič, Pogačar in Luka Mezgec. Slabše viden je bil slovenski dvojec pri ekipi Bahrain Merida Domen Novak in Luka Pibernik. Če imata dovolj moči, bi se jima lahko priložnost za dober rezultat ponudila v jutrišnji 180 km dolgi 11. etapi od Saint Palaisa do Urdaxa. Trasa bo karavano peljala iz Francije nazaj v Španijo, s tremi lažjimi gorskimi cilji (dva tretje kategorije in eden druge kategorije) je premalo zahtevna za boj v skupnem seštevku in preveč zahtevna za šprinterje. Pisana je na kožo ubežnikom, z namenom, da bi ujela pravi pobeg, pa sta v Španijo odšla tudi Novak in Pibernik.

Preberite še:

Komentarji: