Nibali in Carapaz proti Rogliču pridobila več kot minuto

Primož Roglič je imel v kraljevski etapi slab dan, že na Mortirolu je izgubil stik z najboljšimi, na koncu pa zaostanek zmanjšal na manj kot minuto in pol.
Fotografija: Primož Roglič na vzponu na Mortirolo ni mogel slediti najboljšim. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Primož Roglič na vzponu na Mortirolo ni mogel slediti najboljšim. FOTO: AFP

Kraljevska etapa letošnjega Gira zagotovo ni razočarala, spremljali smo vrhunsko dirkanje na peklensko strmem Mortirolu, ki pa na žalost ni prineslo veselja slovenskim ljubiteljem kolesarstva. Težave Primoža Rogliča v zadnjih dneh so se nadaljevale, na Mortirolu ni uspel slediti pospeševanju Vincenza Nibalija in Richarda Carapaza, na koncu je proti njima izgubil minuto in 22 sekund. 

Zdaj mu za zmago v skupnem seštevku ne bo več zadoščal niti izvrsten kronometer, do konca dirke bo moral tudi Roglič, ki na 3. mestu za rožnato majico zaostaja za 2:09, za drugouvrščenim Nibalijem pa 22 sekund, v ofenzivo, čeprav izgleda, da pada v formi in ne more slediti vožnjam Ekvadorca in Sicilijanca. Danes bi se lahko končalo še slabše, izgube je omejil na zahtevnem spustu z Mortirola, trenutno pa je v najboljšem položaju za zmago nosilec rožnate majice Carapaz, ki ima pred Slovencem več kot dve minuti naskoka. 

Etapna zmaga je pripadla Giuliu Cicconeju, ki je bil del ubežne skupine, v zaključnem šprintu pa je strl tudi Čeha Jana Hirta in se zasluženo veselil največjega uspeha v karieri. 

Giulio Ciccone je po pobegu od štarta slavil izjemno etapno zmago. FOTO: AFP
Giulio Ciccone je po pobegu od štarta slavil izjemno etapno zmago. FOTO: AFP



Potek etape


Na prvem vzponu na prelaz Presolana se je izoblikovala ubežna skupina 20 kolesarjev, nekateri so pospešili z mislijo na etapno zmago, drugi, da bodo v odločilnih delih etape pomagali svojim kapetanom. Movistar, ki brani Carapazovo rožnato majico, je v ospredje poslal Andreya Amadorja, Nibalijeva Bahrain-Merida ima v ospredju Damiana Carusa in Vincenzovega mlajšega brata Antonia Nibalija, Rogličeva Jumbo-Visma pa Koena Bouwmana. Prednost ubežnikov se giblje okoli treh minut.

Že od štarta so tempo v glavnini narekovali kolesarji Movistarja, ki so branili rožnato majico Richarda Carapaza. FOTO: AFP
Že od štarta so tempo v glavnini narekovali kolesarji Movistarja, ki so branili rožnato majico Richarda Carapaza. FOTO: AFP


Na čelu glavnine zmeren tempo narekujejo kolesarji Movistarja, prednost ubežnikov pa 120 km do cilja znaša dobre štiri minute. Karavana je že na tretjem vzponu dneva, na Cevo. V skupini favoritov je še vse mirno, prednost ubežnikov 110 km pred ciljem znaša štiri minute in pol.

Na vrhu vzpona je položaj nespremenjen, ubežniki imajo 100 km pred ciljem še vedno štiri minute in pol prednosti. Kot kaže, se favoriti za končno zmago pred Mortirolom ne bodo udarili med seboj.

Kolesarji so že začeli četrti vzpon dneva na Aprico, 80 km pred ciljem pa je prednost ubežnikov narasla na dobrih pet minut. Takšna je ostala do vrha, tako da ta čas v karavani vlada zatišje pred nevihto na Mortirolu, kjer bodo razmere vse prej kot prijazne. Na vrhu dežuje pri 6 stopinjah Celzija. Kolesarji se pripravljajo na vzpon, pred tem jih čaka še 15 kilometrov, v katerih se cesta cel čas rahlo vzpenja, Roglič pa ima pred začetkom Mortirola na voljo še pomoč petih pomočnikov, vprašanje pa je, koliko časa bodo ostali z njim, ko bodo tekmeci navili ritem. 

Vincenzo Nibali (spredaj) in Richard Carapaz sta združila moči v boju proti Primožu Rogliču. FOTO: AFP
Vincenzo Nibali (spredaj) in Richard Carapaz sta združila moči v boju proti Primožu Rogliču. FOTO: AFP

 

Nibali tre odpor Rogliča


Ubežniki so že začeli z Mortirolom, ki je najbolj strm prav na začetku, takoj pa je v težave zašel Koen Bouwman, pomočnik Rogliča, ki bo čez slabih pet minut začel z vzponom. Takoj, ko se je cesta postavila pokonci, so odpadli vsi pomočniki Rogliča, ki je tako spet sam, v ozadju skupine se sicer še bori Antwan Tolhoek. Tempo navija Bahrain Merida, Richard Carapaz pa ima ob sebi še tri pomočnike. 

Prvi se je za napad odločil Nibali, najprej je s pomočjo Domenica Pozzoviva navil ritem, potem pa je na enem od strmih zavojev pospešil in se odpeljal v ospredje. Ne Roglič ne Carapaz se nista odzvala na napad morskega psa, ki deluje izjemno sproščeno na kolesu, Roglič pa že ima težave in popušča v ozadju. Na zadnjem strmem odseku je komaj še ostal s Carapazom, večkrat je že pustil nekaj metrov razlike do Ekvadorca, kar ni dober obet za nadaljevanje peklensko težkega vzpona. 

...
...


Napadel je še Lopez, Roglič pa popušča in ne more slediti tempu Carapaza, ki ima pred seboj še dva pomočnika. Rogliča je prehitel tudi Bauke Mollema, slovenski as poizkuša v svojem ritmu omiliti izgube, do cilja etape pa je še več kot 30 kilometrov. Nibali je medtem ujel brata Antonia, ki mu bo pomagal za nekaj metrov z narekovanjem ritma. Nibali ima pred Rogličem že skoraj 40 sekund naskoka, Carapaz pa deset manj. Rogliča je ujela skupina s Simonom Yatesom. Nibali že ima kar minuto naskoka pred Rogličem, ki komaj sledi tudi Yatesu. 

V ospredju je Carapaz ujel Nibalija, v skupini so tudi Landa, Lopez in Hugh Carthy, vsi pomagajo pri narekovanju ritma in večajo prednost pred Rogličem, ki zdaj znaša že minuto in 10 sekund. Na vzponu zdaj pošteno pada dež, kar pomeni, da bodo razmere za spust zelo nevarne, tudi to pa je voda na mlin Nibalija. Na vrhu Mortirola imata na čelu dirke Jan Hirt in Giulio Ciccone še vedno več kot štiri minute prednosti, zato se bosta pomerila za etapno zmago. 
 

Roglič na spustu nadoknadil nekaj časa


Do vrha vzpona si je Roglič privozil že skoraj dve minuti zaostanka, zdaj ga čaka zahteven spust. Na spustu si je Miguel Angel Lopez privozil pol minute naskoka, Carpaz in Nibali sta ostala skupaj, Roglič pa je v ozadju, razlika pa je ostala bolj kot ne nespremenjena, za rožnato majico zaostaja slabi dve minuti. V ospredju imata Ciccone in Hirt pravo dramo, Čeh je iz avta dobil navodilo, da ne sme več sodelovati pri narekovanju ritma 12 kilometrov pred ciljem, kar je razbesnelo Italijana. 

Na spustu je Roglič letel v dolino in prepolovil svoj zaostanek, zdaj za Nibalijem in Carapazom zaostaja le še za 45 sekund, če držijo podatki prirediteljev. V zadnjih kilometrih razlika spet narašča, Roglič ima dobro minuto zaostanka. Favoriti v ospredju dobro sodelujejo med seboj pri narekovanju ritma in razlika je spet narasla na minuto in pol. V šprintu si je zmago priboril Giulio Ciccone, Nibali in Carapaz sta ciljno črto prečkala skupaj, Roglič pa je za njima zaostal za minut on 20 sekund. 



»Ko je Primož izgubil stik s tekmeci, smo ga obveščali o položaju in vzpodbujali. To je bila borba sam proti sebi, iz sebe je dajal največ, kar je zmogel. Na koncu je z Yatesom, Nievejem in Mollemo omejil razliko, če bi bil sam, bi bila razlika večja. Vmes je razlika sicer padla na 40 sekund in smo upali na to, da bodo nadaljevali v tem slogu, a so kolesarji v ospredju dobro sodelovali in je njihova prednost spet narasla. Ne bomo se vdali, moramo pa biti iskreni, danes Primož ni bil na ravni najboljših hribolazcev. Na koncu mu še ostaja vožnja na kronometer, a upamo, da mu bo spet bolje steklo tudi na vzponih, kjer mora slediti najboljšim in se jih nekje tudi otresti,« je o razpletu etape povedal športni direktor Jumba-Visme Addy Engels.


Jutri trije gorski cilji


Rogliča in tekmece tudi jutri čaka razgibana etapa, ki pa po konfiguraciji še zdaleč ne bo tako zahtevna kot današnja. Pot od Commezzadure do Anterselve (181 km) bo karavana peljala čez tri kategorizirane vzpone (v resnici so na trasi štirje vzponi), zaključek pa bo navkreber. Odločal bo 5,5 km dolg vzpon do Anterselve, kjer je na koncu sicer kratek spust in cilj na biatolonskem štadionu. Za Rogliča bi to lahko bila priložnost za napad, a tudi za dodatno izgubo časa, če tako kot na Mortirolu ne bo mogel slediti najboljšim specialistom za vzpone.

Profil 17. etape Gira. Foto Infografika Delo
Profil 17. etape Gira. Foto Infografika Delo



 

Komentarji: