Rogličevi tekmeci so slabo spali

Martin Hvastija je navdušen nad vožnjo na kronometer slovenskega zvezdnika, a svari, da se pravi boj za rožnato majico šele začenja.
Fotografija: Martinu Hvasitji, ki je bil nekoč tudi sam specialist za vožnjo na čas, se je zdel Rogličev nastop blizu popolnosti. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Martinu Hvasitji, ki je bil nekoč tudi sam specialist za vožnjo na čas, se je zdel Rogličev nastop blizu popolnosti. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Tudi za to predstavo Primoža Rogliča, s katero si je prikolesaril zmago v 9. etapi Gira, bi lahko uporabili kopico presežnikov. Bil je superoiren, blizu popolni vožnji na čas. Tekmecem je nagnal strah v kosti, z izjemo Vincenza Nibalija so to noč vsi slabo spali.

Morda bi Victor Campenaerts zmagal, če mu ne bi bilo treba zamenjati kolesa, a je imel po drugi strani lepše vreme na progi. Primoževi zmagi nikakor ne gre gledati v zobe. Lahko le špekuliramo, koliko bi lahko kdo bil hitrejši v dežju ali na suhem. Dejstvo pa je, da je bil Roglič izjemen v klanec, v katerem mu ni mogel do živega nobeden od njegovih tekmecev za rožnato majico.

Samo Nibali je med njimi kolikor toliko obdržal priključek, Simon Yates, Mikel Landa in Miguel Angel Lopez so izgubili preveč. Za Rogliča in njegovo ekipo je dobro tudi to, da je Valerio Conti obdržal rožnato majico in Jumbo-Visma ne bo po nepotrebnem tratila moči v naslednjih šprinterskih etapah, v katerih ji bo še kako prav prišel oddih.

Forma in samozavest Primoža Rogliča se še dvigata, vprašanje pa je, kako dolgo bo zdržala njegova ekipa, če bodo tekmeci veliko napadali v gorah. FOTO: Luk Benies/AFP
Forma in samozavest Primoža Rogliča se še dvigata, vprašanje pa je, kako dolgo bo zdržala njegova ekipa, če bodo tekmeci veliko napadali v gorah. FOTO: Luk Benies/AFP


Prava bitka šele prihaja


Prava bitka za zmago na tem Giru se še ni razplamtela. Konec tega tedna Primoža in njegove pomočnike čakajo prvi pravi preizkusi. Petkova, sobotna in nedeljska etapa bodo nevarne za napade in pričakujem, da jih bo veliko. To je edina možnost za tekmece, ki zaostajajo že toliko, da ne smejo čakati na zadnje dni in klance.

Sicer me za Primoža ne skrbi toliko kot za njegovo ekipo, ne vem, če bo zdržala, še posebej po izgubi Laurensa De Plusa, ki bi moral biti najmočnejši pomočnik v gorah. Ne vem, kako bodo drugi lahko pomagali, če bosta Bahrain-Merida in Mitchelton Scott začela napadati 100 km pred ciljem katere od gorskih etap. Kar mi vliva optimizem, je dejstvo, da Rogličeva forma ne usiha, kot si vsi želijo, kvečjemu je še nekoliko zrasla, motivacija prav tako.

Tadej Pogačar Hvastije ni presenetil z zmago na dirki po Kaliforniji. FOTO Uae Emirates
Tadej Pogačar Hvastije ni presenetil z zmago na dirki po Kaliforniji. FOTO Uae Emirates


Zmaga Tadeja Pogačarja v Kaliforniji? Ni me presenetila, poznam ga in vem, česa je sposoben. Vesel sem, da tako hitro udejanja svoj potencial. Šel je po vrhunski rezultat in upravičil napovedi. Za prihodnost zanj v kolesarskem smislu ni omejitev, je eden največjih potencialov na svetu. Samo upamo lahko, da bo šel razvoj v smeri, ki so ga je začrtal.

Preberite še:

Komentarji: