S stopničkami je začinila pohorsko veselico

Gorska kolesarka Monika Hrastnik je domačo dirko svetovnega pokala v spustu končala na petem mestu.
Fotografija: Monika Hrastnik se je veselila petega mesta pred domačimi navijači. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Monika Hrastnik se je veselila petega mesta pred domačimi navijači. FOTO: Tomi Lombar/Delo

Po osmih letih je Mariborsko Pohorje spet pozdravilo najboljše tekmovalce v gorskokolesarskem spustu, gledalce pa je za odlično vzdušje kljub hladnemu aprilskemu vremenu nagradila Monika Hrastnik, ki je končala na petem mestu in stopila na zmagovalni oder. Jure Žabjek je končal na 20. mestu.

Hrastnikova v napovedih pred dirko ni skrivala, da si na domačih tleh želi med najboljših pet, dobro pripravljenost je potrdila v sobotnih kvalifikacijah, končala jih je prav na petem mestu. Proga na Pohorju, okrog 30 odstotkov je bilo nove le za dirko svetovnega pokala, je bila ena najhitrejših v sezoni, ki se je začela prav na slovenskih tleh.

Roke Jureta Žabjeka še niso tako močne, kot bi si želel, a je dobil dozo samozavesti. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Roke Jureta Žabjeka še niso tako močne, kot bi si želel, a je dobil dozo samozavesti. FOTO: Tomi Lombar/Delo


Prireditelji so glede priprave proge naredili zelo dobro delo, gorskokolesarskega praznika na Pohorju ni pokvarilo niti hladno aprilsko vreme. Množica navijačev je nastop Hrastnikove pozdravila zelo bučno, ob ragljah in trobljah je bilo slišati tudi motorne žage. Evropska prvakinja je v zgornjem delu naredila manjšo napako in si nabrala nekaj zaostanka, v nadaljevanju pa je dirkala skoraj brezhibno in v cilju zaostala le za Francozinjo Marine Cabirou. Ko je za Hrastnikovo zaostala še Nemka Nina Hoffmann, je bilo jasno, da bo končala na zmagovalnem odru, v spustu na njih stoji najboljših pet tekmovalk.
 

Na domačih tleh tudi dodaten pritisk


“Prva tekma svetovnega pokala v novi sezoni in takoj zmagovalni oder, zelo sem vesela. Vreme je zdržalo, navijačev je bilo polno, takšne tekme je res težko opisati z besedami. Zanimivo je bilo, slišala sem navijače, bila pa je prisotna tudi trema in dodaten pritisk, to je le domači teren,” je nasmejana po dirki povedala Hrastnikova. Zmagala je Tahnee Seagrave, ki je za slabo sekundo prehitela svetovno prvakinjo Rachel Atherton, tretja je bila Tracey Hannah.

Loic Bruni se je veselil zmage na Pohorju. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Loic Bruni se je veselil zmage na Pohorju. FOTO: Tomi Lombar/Delo


Na domačem terenu se je izkazal tudi Žabjek, ki je večino lanske sezone izpustil zaradi poškodb, na Pohorju pa je za zmagovalcem Loicom Brunijem zaostal za 5,4 sekunde in končal na zelo solidnem 20. mestu: “Proga se je zelo spreminjala, od jutra se je posušila, naredil pa sem tudi kar nekaj napak. Roke še niso dovolj močne, da bi nadzoroval kolo tako, kot si želim, vseeno pa mi ta rezultat vliva optimizem za nadaljevanje sezone.”

Prireditelji na Pohorju so vnovič dokazali, da si zaslužijo postati stalni prireditelji tekem svetovnega pokala. Za trud jih je z lepimi besedami nagradila tudi Hrastnikova: “Ne morem biti bolj srečna, da lahko dirkam na domačih tleh. Upam, da bo tako vsako leto.”
 

Komentarji: