S Toura z ramo ob rami v Rio

Tour de France: kakšen pomočnik Fabiu Aruju je lahko Vincenzo Nibali?

Objavljeno
10. julij 2016 00.26
Š. Ro.
Š. Ro.
Dolgo se kazahstanska ekipa Astana v javnosti ni hotela natančno opredeliti, kdo bo njen glavni mož na letošnjem Touru. Poudarjala je kar oba italijanska kolesarska mojstra Fabia Aruja in Vincenza Nibalija, ki pa nista v najboljših odnosih in šele prvič v tej sezoni dirkata z ramo ob rami. A (bo)sta morala nesoglasja pustiti za seboj, če ne na Touru, pa na OI.

Jasno, na zahtevni dirki v Riu bo Nibali eden od favoritov, a če bo želel zmagati, bo potreboval Arujevo pomoč, čeprav ne skriva, da se z njim ne razume najbolje, in je to v javnosti tudi že večkrat izpostavil. V kolesarskih krogih so tako že nestrpno pričakovali nov veliki dvoboj znotraj enega moštva, kakršnim smo bili v preteklih letih že mnogokrat priča. Znan je pripetljaj iz leta 1986, ko je Bernard Hinault, čigar rekordno število zmag je te dni presegel Mark Cavendish, pustil na cedilu Grega LeMonda. Ali pa rivalstvo Alberta Contadorja in Lancea Armstronga iz leta 2009 ter Bradleyja Wigginsa in Chrisa Frooma izpred štirih let. Nibalijev trener Paolo Slongo ni bil povsem prepričan, kako bodo na dirki delovale njune, ne prav jasno opredeljene vloge, kljub temu pa ni pričakoval kakšnega notranjega spora v Astani. »Njegov glavni cilj je bil Giro, zdaj prihajajo še OI. Toda tako vrhunski kolesar mora biti na dirki, kot je Tour, vsaj v uvodnih etapah svoboden,« je povedal o svojem varovancu, dodal pa tudi, da bo pomagal Aruju, toda »brez obveznosti«. »Po zmagi na Giru lahko dirka neobremenjeno, si jemlje dan za dnem. Pireneji bodo pokazali, kako daleč lahko pride,« je dejal Slongo, še preden je Nibali v peti etapi preživljal pravi pekel in možnosti za dobro uvrstitev pravzaprav že zapravil v Centralnem masivu. Astana je tako končno tudi potrdila, da bo v boj za skupno uvrstitev odšla le z Arujem, čigar nesojeni pomočnik pa tako očitno še ni najbolje pripravljen.

Nibali po klofuti na Puy Mary, na katerem je zaostal za glavnino za osem minut, ni bil pretirano razočaran, »va bene cosi – vse dobro« je dejal, čeprav po drugi strani niti kot pomočnik ni dobro opravil svojih nalog. »Vem, da bi moral ostati z Arujem, a to preprosto ni bil moj dan. Ničesar ne obžalujem. Prva gorska etapa nikoli ni preprosta, še posebno če je tako vroče in če že imaš Giro za seboj. A kljub vsemu sem prepričan, da je pred nami še dobra dirka in da bom sam prej ali slej tudi našel boljšo formo,« je zagotovil Nibali, ki upa, da bodo njegove noge boljše ob koncu dirke.

Aru, lanski zmagovalec Vuelte, je na Touru prvič, pred začetkom dirke pa je zagotovil, da se veseli sodelovanja z Nibalijem, da »slepo zaupa« vanj tako na Touru kot tudi na OI. Kljub temu sta se na francosko pentljo pripravljala vsak zase, Nibali je imel program zaradi Gira pač malo drugačen. Sardinec se bo zdaj kot glavni mož v ekipi v Pirenejih poskušal postaviti nasproti glavnima favoritoma Chrisu Froomu in Nairu Quintani, na kolikšno pomoč svojega nekdanjega mentorja bo lahko upal, pa še ni najbolj jasno.