Sagan po ostrem prerivanju s Cavendishem zapušča Tour

V senci incidenta Slovaka je Arnaud Demare dosegel prvo francosko zmago. Andre Greipel: »Sagan ni več moj prijatelj!«

Objavljeno
04. julij 2017 23.43
Nejc Grilc
Nejc Grilc
Vittel - Zahteven zaključek četrte etape je marsikomu že na štartni črti nagnal strah v kosti in kasneje se je izkazalo, da je bila bojazen upravičena. Po dveh grdih padcih v zaključku se je najbolje znašel Arnaud Demare, Peter Sagan pa je z iztegnjenim komolcem zrušil Marka Cavendisha in bil najprej kaznovan le z odvzemom točk, kasneje pa je sodniška komisija po pregledu posnetkov karizmatičnega Slovaka poslala domov.

Četrti dan Toura je prinesel na papirju eno najlažjih etap na dirki in vse do zadnjih kilometrov je dan res potekal zelo mirno. Ob poku štartne pištole je iz glavnine napadel Guillaume van Keirsbulck, ki je na čelu dirke sam preživel več kot 200 kilometrov, potem pa so mu pošle moči in v ospredju so nadzor nad dirko prevzeli šprinterski vlaki ekip Lotto, Cofidis in Dimension Data.

Slaba dva kilometra pred ciljem se je na ozkem desnem ovinku glavnina raztegnila, v paničnem boju za položaje pred šprintom pa je prišlo do velikega padca, v katerem sta ostala ujeta tudi Geraint Thomas in Chris Froome. Zaradi pravila treh kilometrov, po katerem v primeru padca vsem članom glavnine pripišejo isti čas, se v ekipi Sky z zaostankom niso pretirano obremenjevali, po besedah športnega direktorja Dava Brailsforda pa sta jo tako »G« kot »Froomey« odnesla brez poškodb. Ob padcu je stik z vodilnimi izgubil tudi Marcel Kittel in izpadel iz boja za zmago, v katerem se je pomerilo manj kot 20 kolesarjev.

Andre Greipel je bil v odličnem položaju, tik za njim pa sta se prerivala Alexander Kristoff in Nacer Bouhanni, ki sta zaprla večino desnega dela cestišča. Arnaud Demare se je zrinil mimo in odšprintal etapni zmagi naproti, njegovemu zgledu je želel slediti tudi Peter Sagan. Premaknil se je nekoliko bolj desno ob ogrado, kjer se je naprej z veliko hitrostjo prebijal Mark Cavendish. »Marka sem opazil šele, ko je bil tik za menoj in nisem reagiral,« je v cilju dejal svetovni prvak, a njegov šprint vendarle ni bil tako nedolžen. Cavendishu je s komolcem zaprl prostor in Britanec je z visoko hitrostjo priletel najprej v zaščitno ogrado, nato pa z vso silo treščil na tla, za nameček sta vanj priletela še John Degenkolb in Ben Swift. Medtem ko se je izstrelek z otoka Mann, kot pravijo nesrečnemu Cavendishu, na tleh zvijal od bolečine, je Demare brez težav slavil pred Saganom in Greiplom. Nemec je videl, kaj je naredil Cavendish in je takoj po cilju besno dejal športnemu direktorju Marcu Sergeantu, da od tega trenutka dalje Sagan ni več njegov prijatelj. Greipla je namreč Slovak že v tretji etapi na podoben način »napadel« na letečem cilju, včerajšnje početje sicer vedno brezkompromisnega Sagana pa je bilo kaplja čez rob.

Ko se je nekaj minut kasneje ob pomoči ekipnih kolegov Cavendish vendarle pobral in prečkal ciljno črto, je bil nekoliko manj oster. »Čaka me temeljit pregled, da vidim, če je kaj zlomljeno. Na prstu bom zagotovo potreboval šive, saj kar dobro krvavi, utrpel sem tudi precej drugih ureznin. Najbolj me skrbi rama, upam, da ne gre za poškodbo vezi,« se je najprej dotaknil poškodb, nato pa še poteze Sagana: »S Petrom se dobro razumeva, zato ne razumem, zakaj je bil potreben komolec ... eno je, če te nekdo v šprintu zapre, to se pogosto dogaja, o udarcu s komolcem pa bi se z njim res rad pogovoril.« Sodniška komisija je Saganu najprej odvzela točke v boju za zeleno majico, po dodatnih pregledu videoposnetkov pa so odločili, da je bilo ravnanje svetovnega prvaka enostavno preveč nevarno. »Po pregledu posnetkov in tehtnem premisleku smo se odločili, da Petra Sagana izključimo s Toura. V šprintu je z nespametno vožnjo ogrozil varnost Marka Cavendisha in drugih kolesarjev v šprintu,« je predstavnik komisije v izjavi za javnost obrazložil izključitev. Sagan se po začetnem opravičilu ni več prikazal iz avtobusa Bore Hansgrohe, ki je ostala brez najmočnejšega orožja, zgodba pa bo v kolesarskem svetu še nekaj dni burila duhove.