Samo še španski »dedek« se upira rdečemu Primožu Rogliču (VIDEO)

Slovenski zvezdnik ima vse trdneje v rokah vajeti 74. dirke po Španiji, Tadej Pogačar brani 3. mesto
Fotografija: Roglič ima vajeti 74. Vuelte vse trdneje v svojih rokah. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Roglič ima vajeti 74. Vuelte vse trdneje v svojih rokah. FOTO: AFP

Primož Roglič iz dneva v dan bolj prepričljivo postaja gospodar dirke po Španiji. To je potrdil tudi v 15. etapi, v kateri se je njegova ekipa Jumbo Visma zaradi njegove prevlade počutila dovolj suvereno, da je zmago privoščila enemu od Zasavčevih pomočnikov Seppu Kussu. »Rogla« je na ciljnem vzponu sam opravil s tekmeci v skupnem seštevku, v katerem moč in voljo za preobrat kaže samo še Alejandro Valverde. Tadej Pogačar se dobro bori za 3. mesto.

Roglič ni le najmočnejši na dirki, tudi taktično mu gre ta čas vse kot po maslu. Tisti, ki so mu v skupni razvrstitvi najbližje, so en dan njegovi tekmeci, naslednji dan njegovi zavezniki. V 13. etapi je združil moči s Pogačarjem, s katerim sta Sloveniji prikolesarila zgodovinsko dvojno etapno zmago, obenem pa pridobila čas proti Valverdeju. V naslednji gorski preizkušnji je bil Pogačar med tistimi, ki so izgubljali dragocene sekunde, medtem ko sta Roglič in Valverde družno narekovala tempo navkreber.



Napad je bil resna grožnja


Vendar nosilec rdeče majice ni načrtno napadel rojaka v beli opravi najboljšega mladega kolesarja. Odgovoril je na Valverdejev napad 6,5 km do cilja. »Njegov napad sem ocenil kot resno grožnjo, je drugi v skupni razvrstitvi in dobro je, da sem mu lahko sledil. To je bila moja naloga na tem vzponu, ki se mi ni zdel posebej zahteven. Valverde je zdaj moj glavni tekmec, pred nami pa je še nekaj težkih dni, zato mora celotna ekipa obdržati zbranost,« Roglič ostaja osredotočen na svojo nalogo, na vprašanje o zavezništvu med prvim in drugim na dirki pa je dejal: »Spoštujeva drug drugega, predvsem pa sva oba želela čim hitreje priti v cilj.«

Roglič ima vajeti 74. Vuelte vse trdneje v svojih rokah. FOTO: AFP
Roglič ima vajeti 74. Vuelte vse trdneje v svojih rokah. FOTO: AFP


To jima je uspelo 2:14 za zmagovalcem Kussom, ki je bil del pobega dneva. Udeležil se ga je, da bi po potrebi na zadnjem vzponu pomagal Rogliču. »To je bila češnja na torti izjemnega dneva. Najlepše je zmagati. Načrt je bil, da pokrije pobeg tekmecev in nato pomaga Primožu, proti koncu pa smo dejali, naj vztraja in bomo videli, ali ga bomo potrebovali. Na srečo ga nismo,« je bil z izplenom nizozemske ekipe kajpak zadovoljen športni direktor Addy Engels.

Sepp Kuss je nenadejano prišel do priložnosti za etapno zmago. FOTO: AFP
Sepp Kuss je nenadejano prišel do priložnosti za etapno zmago. FOTO: AFP

 

Valverde: Nisem še rekel zadnje besede


Vuelta se zdi iz dneva v dan bolj odločena v Rogličev prid, saj je to pot obdržal prednost 2:25 pred Valverdejem, pred vsemi drugimi tekmeci v skupnem seštevku pa jo povečal. Pogačar in Miguel Angel Lopez sta izgubila dodatnih 41 sekund, mladi Slovenec zdaj zaostaja 3:42, Kolumbijec pa 3:59. Poraženec dneva je bil njegov rojak Nairo Quintana, čigar zaostanek v skupnem seštevku zdaj znaša že 5:09.

Primož Roglič ostaja osredotočen na svojo nalogo. FOTO: AFP
Primož Roglič ostaja osredotočen na svojo nalogo. FOTO: AFP


»Z Rogličem sva v zadnjem vzponu dobro sodelovala, šlo je na vso moč od vznožja do vrha. Prav nama je prišel tudi moj moštveni kolega Marc Soler, ki me je po pobegu počakal in pomagal narekovati tempo. Za to se mu zahvaljujem. Se bom še boril za to Vuelto? Ne vem, ali sem dovolj močen za prvo ali drugo mesto, vendar lahko rečem, da 'dedek' še ni rekel zadnje besede,« je dejal Španec, ki je z 39 leti najstarejši udeleženec letošnje dirke. Ko je leta 2009 zmagal na Vuelti, je bil Roglič še smučarski skakalec, 10-letni Pogačar pa je v kategoriji dečki C naredil prve obrate pedal v dresu ljubljanskega Roga.


Pogačar je raje sledil Lopezu


Pri 20 letih je že njegov tekmec. »Za nami je še en izjemno zahteven dan, proti koncu je bilo vse bolj vroče in tudi tempo se je stopnjeval, zato sem zadovoljen s tem, da sem obdržal 3. mesto v skupni razvrstitvi in belo majico. Ko je Valverde napadel, sem čutil nekaj utrujenosti in s pospeškom nisem želel izgubiti še več energije. Odločil sem se, da je najbolje slediti Lopezu, mojemu najbližjemu tekmecu za končni oder za zmagovalce,« je sklepni del 15. etape ocenil Pogačar, ki ga danes čaka še en izjemno zahteven dan v Asturiji.

Tadej Pogačar (v belem) se dobro bori za 3. mesto in belo majico najboljšega mladega kolesarja. FOTO: AFP
Tadej Pogačar (v belem) se dobro bori za 3. mesto in belo majico najboljšega mladega kolesarja. FOTO: AFP


V 16. etapi karavano v 144,4 km čakajo trije zelo zahtevni vzponi. Najprej dva prve kategorije, za konec pa »posladek« pred dnevom premora, vzpon ekstra kategorije na Alto de la Cubilla. To pot kolesarje ne bodo zdelali strmi nakloni (povprečno 6,2 odstotka), temveč dolžina – 17,8 km.

Profil 16. etape Vuelte. Foto Infografika Delo
Profil 16. etape Vuelte. Foto Infografika Delo


Preberite še:

Komentarji: