Simon Yates tudi zadnjo preizkušnjo prestal z odliko

Na zadnji gorski etapi je bil najboljši Enric Mas, ki je skočil tudi na drugo mesto v skupnem seštevku, Simon Yates je zadržal rdečo majico.
Fotografija: Enric Mas je dokazal, da si zasluži mesto med najboljšimi. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Enric Mas je dokazal, da si zasluži mesto med najboljšimi. FOTO: AFP

Manj kot 100 kilometrov dolga etapa v Andori s kar šestimi kategoriziranimi vzponi je bila še zadnji resni preizkus na poti do končne zmage Simona Yatesa in hkrati zadnja priložnost za vse, ki so želeli popraviti svoj položaj v skupnem seštevku. Yates je preizkus prestal z odliko, osmoljenec dneva pa je Alejandro Valverde, ki je zdrsnil z odra za zmagovalce. 
 
Dirka se je začela odvijati že precej pred zadnjim vzponom ekstra kategorije na La Gallino. Pobegnila sta Kolumbijca Miguel Angel Lopez in Nairo Quintana, ki sta odlično sodelovala v ospredju, zato se je Simon Yates na predzadnjem vzponu odločil, da se jima bo pridružil v ospredju. 
 
Nekaj časa so še sodelovali, naprej se je preselil še Enric Mas, nato pa je Quintana moral počakati na skupino okrog Alejandra Valverdeja, ki je bil spet iz kilometra v kilometer v večjih težavah. Slabih pet kilometrov do konca je povsem popustil, Quintana ga je na vsak način poizkušal vzpodbuditi, da še ujameta konkurente, a je bil Valverde povsem prazen in izgubil je mesto na odru za zmagovalce. 
 

Masu drugo mesto in etapna zmaga

 
V ospredju sta Lopez in Mas dirkala odlično, Simon Yates je malo popustil, a je svoj zaostanek ohranjal pod pol minute, tako da končna zmaga niti za trenutek ni bila vprašljiva. Bolj zanimivo je bilo na koncu v boju za stopničke v skupnem seštevku, kjer sta bila glavna zmagovalca Mas in Lopez, današnja akcija se jima je bogato poplačala. Mas bo jutri po paradi šampionov v Madridu Vuelto končal na drugem, Lopez pa na tretjem mestu. Steven Kruijswijk je četrti, Alejandro Valverde pa je zdrsnil na peto mesto.

 
 
Predzadnjo etapo je na koncu v šprintu dobil Enric Mas, ki je Lopeza spretno zaprl ob ogrado, čeprav je bil Kolumbijec bržkone hitrejši. Mas je z zmago kronal izjemno Vuelto, s katero je dokončno upravičil sloves velikega talenta, Simon Yates je črto prečkal izmučen, a s širokim nasmehom. Usoda z Gira se ni ponovila, Britanec bo povsem zasluženo odnesel rdečo majico domov. 
 

Komentarji: