Slovenci čez vikend v boj na kar petih frontah

V ospredju bo današnji štart Vuelte, slovenski kolesarji ta konec tedna dirkajo tudi v Franciji, Nemčiji in Novem mestu.

Trije tedni kolesarskih bojev na španskih cestah se bodo začeli na jugovzhodu Španije, Malaga bo gostila prolog Vuelte, s štartne rampe bosta zapeljala tudi Luka Pibernik in Luka Mezgec. Tadej Pogačar na Avenirju brani rumeno majico, Grega Bole in kolesarke BTC City Ljubljana stavijo na klasiko v Plouayu, Matej Mohorič pa na dirko po Nemčiji.

Dirka po Španiji se tokrat začenja teden dni kasneje kot ponavadi, cela druga polovica kolesarskega koledarja se je zamaknila za teden dni, da se Tour ne bi preveč prekrival s svetovnim prvenstvom v nogometu. Kolesarji tako šele zadnji avgustovski konec tedna začenjajo Vuelto, v Malagi pa jih je kljub temu pričakala vročina, ki jih bo po spremljala ves prvi teden dirke. Po prologu, na katerem na stavnicah najvišje kotira Rohan Dennis, bo že druga etapa zelo nepredvidljiva.

Od Marbelle do Caminita del Rey kolesarje vodi pot čez tri vzpone tretje kategorije, zadnji je tudi ciljni vzpon, ki ne bi smel preveč premešati kart v boju za skupno zmago, a je hkrati pretežak, da bi na njem lahko slavili klasični šprinterji. V ospredju bo evropski prvak Matteo Trentin, prav zaradi njegove dobre forme bo na vlogo pomočnika obsojen Luka Mezgec: »V šprinterskih etapah bo kapetan Trentin, jaz mu bom pomagal in hkrati vse tri tedne pomagal Simonu Yatesu, to je moja naloga. Seveda pa bom poizkušal izkoristiti kakšno priložnost za etapno zmago, če se bo ta pokazala.«
 

V Alpah Pogačar brani rumeno majico


Dirka Tour de'l Avenir je ena najtežjih, zagotovo pa najbolj prestižna preizkušnja kolesarjev do 23 let, kar dokazuje tudi množica oglednikov in predstavnikov najmočnejših ekip, ki so prišli pogledat talente naslednje generacije. Najboljši med njimi imajo profesionalne pogodbe že v žepu, v teh dneh so tudi v ekipi UAE Emirates potrdili, da se bo Tadej Pogačar v prihodnji sezoni pridružil njihovi ekipi.

V arabski ekipi si manejo roke, ker so pogodbo s Pogačarjem podpisali že pozimi, potem pa je letos naredil še en korak naprej in blestel praktično povsod, kjer se je pojavil na štartu. Zadnji v vrsti uspehov je prišel v četrtek, ko je v Meribelu oblekel rumeno majico vodilnega na Avenirju. Je v odlični formi, a bo moral biti do konca dirke pozoren na napade Kolumbijcev, predvsem zadnja etapa s tremi zelo zahtevnimi vzponi bi lahko premešala vrstni red pri vrhu.


 

Leta 2011 v Plouayu dosegel uspeh kariere


Konec tedna bo kolesarsko obarvan tudi v francoskem Plouayu, kjer sta na sporedu enodnevni klasiki za moške in ženske. Na ženski bo ekipa BTC City Ljubljana stavila na Eugenio Bujak, na moški pa bo v vrstah Bahrain Meride tudi Grega Bole, ki je leta 2011 to klasiko svetovne serije dobil in dosegel največji uspeh v karieri. Tokrat je njegova forma precej večja neznanka, saj je pred dirko po Poljski zbolel.

Matej Mohorič medtem dirka na močnem nemškem Touru, ki je resda označen kot dirka prve kategorije, a je zasedba zares izjemna, Podbličan pa je na štart prišel po težki dirki po Beneluksu, kjer je v žep pospravil prvo majico za zmago na etapni dirki svetovne serije v karieri. V Nemčijo je sicer prišel kot kapetan Bahrain Meride, a je rezultatski cilj v izpolnil že v Belgiji, zato lahko dirka povsem sproščeno.

Samevale ne bodo niti domače ceste, v nedeljo bo potekala 11. izvedba dirke Hrvaška – Slovenija od Zagreba do Novega mesta, nekoč je bil cilj preizkušnje v Ljubljani. Tokrat bodo kolesarji iz 21 ekip naredili še tri kroge po Novem mestu, lansko zmago pa brani kolesar Adrie Mobil Dušan Rajović, ki je tudi tokrat med favoriti.

Komentarji: