Slovenska pentlja bo letos peklenska

Tudi kolesarska zasedba bo odlična, moštvo Lampreja je potrdilo Marka Kumpa, Mateja Mohoriča in Luko Pibernika.

Objavljeno
02. junij 2016 16.16
Šport
J. P.
J. P.

Celje - Čez dva tedna bo ostra konkurenca v Ljubljani začela 590,9 kilometra dolgo pot na kolesarski dirki Po Sloveniji, ki jo bo vodila do Kopra, na Golte in Celjsko kočo ter do tradicionalnega cilja v Novem mestu. Že 23. različica slovenske pentlje bo bržkone najzahtevnejša doslej, tudi zasedba bo vrhunska, moštvo Lampre-Meride je že potrdilo Marka Kumpa, Mateja Mohoriča in Luko Pibernika.

Za razliko od prejšnjih let, ko je dirko odprl kronometer, kraljevska pa je bila tretja etapa, ki je običajno odločila končnega zmagovalca, se bodo letos šprinterji prvič udarili že uvodni dan na etapi od Ljubljane do Kopra, prvi obrisi končnega vrstnega reda pa bodo znani po drugi etapi, dolgi 217 kilometrov, ki se bo končala s 14-kilometrskim vzponom na Golte. Zadnja kilometra bosta imela 23-odstotni naklon.

Po naporni etapi pa pravega počitka ne bo, saj bo udeležence že dan pozneje čakal še zahtevnejši preizkus - gorski kronometer iz Celja na Celjsko kočo, dolg 16,8 kilometra, ki bo po uvodnih ravninskih desetih kilometrih takoj ponudil 16-odstotni klanec, v povprečju pa 6,4-odstotnega. Doslej je slovenska pentlja gostila eno samo tovrstno vožnjo na čas, leta 2001 je bila iz Zreč na Roglo dolga 16,5 kilometra.

Na seznamu prijavljenih je 19 moštev, od tega šest iz svetovne serije: Sky, Tinkoff, Katjuša, Lampre-Merida, Orica GreenEdge in Dimension Data. Katjuša sicer ne bo računala na Simona Špilaka, ki bo istočasno tekval v Švici, bo pa zato Lampre stavil na trio Marko Kump, Matej Mohorič, Luka Pibernik. Orica upa, da bo po poškodbi pravočasno nared Luka Mezgec.

Med prokontinentalnimi ekipami bo imela Slovenija svojega predstavnika, Grego Boleta, v zasedbi Nippo-Vini Fantini. Za naš pridih pri avstrijskem Amplatzu bosta skrbela Andi Bajc in Jan Tratnik, Radenska svojih adutov še ni razkrila, Adria Mobil pa bo v ogenj poslala Jureta Golčerja, Radoslava Rogino, Jona Božiča, Gašperja Katrašnika, Davida in Gorazda Pera, Domna Novaka in Mateja Drinovca.

»Priprave so v sklepni fazi. O trasi je odveč izgubljati besede. Štart bo na Krekovem trgu, prvi del je povsem ravninski, vzpon na drugem delu kronometra pa bo morda kakega udeleženca postavil pred dejstvo, ali naj uporabi kronometrsko ali navadno kolo ali naj menjava. Favoriti za etapno in končno zmago bodo vozili proti koncu, ker je dan prej etapa na Golte, ki bo že izluščila najboljše,« je pojasnil direktor dirke Bogdan Fink.

Da bo odločitev padla na Celjski koči, so si enotni tudi kolesarji in med njimi lanski zmagovalec Primož Roglič, ki pa lovorike ne bo branil: »To bo dirki doprineslo še dodano vrednost. Če bi sam nastopil, bi tudi želel, da se tu pokaže, kdo je najmočnejši in najboljši. Lansko zmago, zame še vedno najlepšo, hranim v čudovitem spominu. Posebno, ker sem jo dosegel na domačih tleh. Pred svojimi navijači je vselej lepo tekmovati. Letos me žal ne bo med udeleženci, si pa v čast štejem, da prisostvujem dogodku.«

Glavni Adriin adut pa bo 38-letni Jure Golčer, že zmagovalec slovenskega kroga: »Ekipna pričakovanja so boj za najvišja mesta. Zmago je nehvaležno napovedovati, saj bo konkurenca ostra. Diego Ulissi je dobil dve etapi na Giru in je hiter tudi v kronometru, težko ga bo premagati. Tretja etapa je sestavljena iz dveh delov, verjetno bomo menjavali kolesa na začetku vzpona na Celjsko kočo.«