Slovenski tour po taktih Katjuše in Taaramäeja

Estonec si je zmago na dirki Po Sloveniji zagotovil na Golteh. Med Slovenci najboljša Golčer in Brajkovič.

Objavljeno
20. junij 2016 01.55
Vito Divac
Vito Divac
Novo mesto – Potem ko si je Estonec Rein Taaramäe na Celjski koči v ravninsko-gorskem kronometru zagotovil prepričljivo zmago in v slogu najboljših kolesarjev WorldToura taktično izvrstno izpeljal slovenski tour, zaradi bolezni pa je že na Golteh odstopil Mark Cavendish, so bile vse oči v finalu uprte v Marka Kumpa, velemojstra zaključnih novomeških krogov.

V Lampreju so namreč vso ekipo in taktiko podredili zmagi »Dolenjske puščice«. Žal pa se je na mokri cesti dva kroga pred koncem novomeškega kroga zapletel v padec. Na tleh se je znašel tudi adut Adrie Mobila Gašper Katrašnik, tako da je splavala po zlu tudi edina priložnost, da bi Slovenec zmagal na 23. dirki. Padec na križišču v Žabji vasi je vplival tudi na razplet etape. Rus Aleksandr Porsev je bil v rezervnem scenariju Katjuše, ki je stavila na izrazitega šprinterja Alekseja Cateviča. A se je tudi on znašel na spolzki cesti na tleh.

»Trikrat smo prečkali cilj, tako da sem si dobro ogledal zadnji kilometer. Na ovinku pred Kandijskim mostom sem veliko tvegal, a se je izšlo,« je opisal sklepno dejanje 30-letni Rus, ki je denimo na Giru v podobnih razpletih šestkrat končal etapo v deseterici.

David Per, najbolje uvrščeni Slovenec v Novem mestu, ta krog pozna seveda do zadnjega centimetra. A to mu ni pomagalo za kaj več kot šesto mesto. »Meni je bilo v zahtevnih razmerah zagotovo najlažje, ker odlično poznam zadnje kilometre. Na zaključnih ovinkih sem največ pridobil, a so bili tekmeci na koncu telesno vendarle močnejši,« je komentiral razplet starejši od bratov Per.

Trener Novomeščanov Boštjan Mervar je bil z ekipo zadovoljen, čeprav na smolo Domna Novaka nikakor ne more pozabiti. »Potihem smo sicer upali na stopničke, a smo s petim mestom Golčerja zelo zadovoljni. Cilj smo izpolnili,« je Mervar pohvalil dobro štiridnevno delo ekipe gostiteljev dirke.

Letos so v celoti prevladovali tujci. Najbolj v zadnjih letih, kar pa ne čudi, saj je bilo letos kar šest ekip WorldToura. Štirietapno preizkušnjo so tudi po tekmovalni vsebini spravili v okvir predvidljivega dirkanja v konkurenci WorldToura. Slovensko čast je rešil Jan Tratnik (Amplatz) z zmago na gorskih ciljih. Tujci so dobili vse etape in se uvrstili na prva štiri mesta v končni razvrstitvi.

Sta peto mesto Jureta Golčerja, deveto Janija Brajkoviča in dvajseto Luke Pibernika realen pokazatelj moči slovenskega kolesarstva v konkurenci UCI dirk? Golčer, najstarejši udeleženec (decembra bo dopolnil 39 let), meni, da se slovenski kolesarji z izjemo Simona Špilaka na tovrstnih dirkah zelo težko primerjajo z najboljšimi v ekipah WorldToura. »Borimo se. Kakšno leto smo v vrhu, kakšno leto pač ne. Nismo pa slabi. Našega kolesarstva ne gre primerjati z WorldTourom, ker nimamo tako velikih proračunov niti možnosti za vrhunsko delo na ravni elitne konkurence. V Adrii Mobilu se prilagajamo posameznim dirkam, prerezom tras in formi ekipe. V minulih dneh smo bili trije v igri, žal pa je Novak padel že na uvodni etapi. Zase lahko rečem, da sem zelo zadovoljen s petim mestom. Navsezadnje me mnogi niso uvrščali v vrh. Odločilne so bile izkušnje, a tudi visoka motivacija,« je strnil oceno Golčer, prepričan, da je s petim mestom dal selektorju Gorazdu Štanglju v razmislek njegov nastop na olimpijskih igrah v Riu. »Ni dosti boljših Slovencev za takšne prereze etap, kot so bili letos Po Sloveniji ...« je Golčer dejal o zadnja leta večni temi, do kdaj bo profesionalec, pa ni želel pretirano razpredati. »Dokler imam dovolj moči, da se enakovredno kosam s konkurenco na ravni dirk, kakršna je slovenska, je to vprašanje brez odgovora,« ni želel ponoviti mantro zadnjih let, da bo kolo postavil v kot.

Če bi bil Jani Brajkovič, zmagovalec slovenske pentlje leta 2013, stoodstotno pripravljen za dirko, z devetim mestom zagotovo ne bi bil zadovoljen. Po operaciji srca je spet na začetku. Test za nadaljevanje sezone je uspel. V nogah seveda ni imel moči za kaj več, najbolj pomembno pa je, da aritmij nima več. Grega Bole je bil manj opazen, kot smo ga vajeni. Razumljivo, po zmagi v Južni Koreji je imel premalo časa za popolno regeneracijo. Slovenski kolesarji letos igrajo v WorldTouru bolj ali manj stranske vloge. Tako je bilo tudi na našem touru. Matej Mohorič in Luka Pibernik sta bila v Lampreju v službi Diega Ulissija. Svoje delo sta opravila zelo dobro. Škoda je le, da Kump ni dobil priložnosti za tretjo zmago.