SP v kolesarstvu na Bližnjem vzhodu?

Nikakor ni nemogoče, da bi načrtovano septembrsko svetovno prvenstvo preselili iz Švice v Katar, Oman ali Združene arabske emirate.

Objavljeno
09. maj 2020 18.55
Posodobljeno
09. maj 2020 18.55
Naš kolesarski as Primož Roglič zaenkrat lahko le ugiba o koledarju sezone. FOTO: Leon Vidic/Delo
STA
STA
Zürich - Svetovno prvenstvo v kolesarstvu bi lahko zaradi nepredvidljivega dogajanja okrog koronavirusa jeseni prestavili v eno od držav na Bližnjem vzhodu, poroča španski časopis Marca. Prvenstvo bi morali sicer po prvotno začrtanem koledarju sezone Mednarodne kolesarske zveze (UCI) izpeljati v Aigle-Martignyju v Švici.

Organizatorji v Švici so glede izvedbe vse prej kot optimistični. Gregory Devaud, vodja organizacijskega odbora, je za švicarsko javno televizijo dejal, da si prvenstvo želijo organizirati, a ne za vsako ceno.

"Moramo biti odločni pri svojih odločitvah, a hkrati ne smemo biti trmasti," je poudaril Devaud, ki se zaveda, da bi lahko covid-19 povzročil odpoved SP. "V tem pogledu je jasno. To jesen ali nikoli. Po drugem scenariju bi lahko prvenstvo izpeljali leta 2026 ali 2027," je še dejal.

Španska Marca je možnost odpovedi preverila pri svojih virih in razkrila, da so v igri tri nadomestne države, ki bi lahko gostile SP. Med 20. in 27. septembrom bi se lahko najboljši kolesarji merili v Katarju, Omanu ali Združenih arabskih emiratih, so zapisali. Da prvenstva ne bi izpeljali, pri UCI sicer ne razmišljajo, saj je to glavni vir dohodka za zvezo, ki ima sedež prav v Švici. Po podatkih iz prejšnjih let kotizacija za izvedbo prvenstva znaša okoli 10 milijonov evrov.

Marca piše, da je to eden od razlogov, zakaj razmišljajo o državah na Bližnjem vzhodu. Hkrati pa se pri UCI bojijo osipa najboljših tekmovalcev, ki bodo do med 29. avgustom in 20. septembrom tekmovali na dirki po Franciji.